För alla de vanliga saker vi gör i IOS behövs egentligen ingen pekpenna. Hela systemet är anpassat för våra fingrar, och de har vi ju alltid med oss. Men ska vi teckna eller rita på vår Ipad eller Iphone, något som blivit ännu lättare att göra i appen Anteckningar med IOS 11, är det logiskt att använda en penna istället. Och kanske föredrar vi att hålla i en penna av helt andra anledningar. Vi behöver inte sträcka oss lika långt till skärmen, och vi slipper kladdiga fingeravtryck.

Apples egna alternativ, Apple Pencil, är rent tekniskt en imponerande pryl med väldigt snabb responstid. Men den är både dyr och inte helt praktiskt i alla lägen. Och du kan helt glömma att använda den till en Ipad 9,7 tum, eller en Iphone för den delen.

Läs också! Bästa tangentbordsfodral till Ipad Pro – tre modeller i test

Dash 3 mot Apple Pencil

Det är en väldigt bra anledning att kolla på Adonit Dash 3, ett betydligt billigare alternativ som ändå har bra kvalitetskänsla. Och vill du dessutom kunna använda den både till en Iphone och en Ipad är det ett extra intressant val. Hur står den sig mot Apple Pencil?

Adonit Dash 3 – billigare alternativ för enklare behov

Adonit Dash 3 är en aktiv pekpenna som mer liknar en vanlig penna än vad Apple Pencil gör. Dash 3 är mycket kortare och har även något mindre diameter än Apple Pencil. Dash känns välbalanserad i handen och är något lättare än Apple-alternativet. På pennan finns även något som Pencil helt saknar – ett clip för att sätta fast pennan i en ficka eller kanske på ett fodral.

Adonit Dash 3

Med ett tryck på pennans ovansida vaknar Dash till liv. En led-lampa lyser grönt en kort stund för att visa att den är igång, och sedan är det bara att börja rita, måla eller peka. Till skillnad från Dash dyrare syskon Pixel använder den inte bluetooth, så vi slipper parkoppling.

Dash 3 är betydligt billigare än den dyra Apple Pencil, men är också betydligt lyxigare – och bättre – än de otaliga trubbiga pekpennor som kan köpas lite varstans för under hundralappen.

För det ändå inte helt billiga priset (600 kronor) får vi en något bättre respons från pennan än vi först hade räknat med. Då pennan är aktiv kan spetsen göras extra liten. Dash har vad Adonit kallar en ”Pixel Point”-topp som bara är 1,9 millimeter i diameter, vilket ger större precision.

Att rita med Dash går helt okej. Pennan glider fint över skärmen utan för mycket eller för lite friktion, och vi får bra respons. Den smala spetsen ger även tunna, fina linjer när vi behöver det. Vi testar Dash tillsammans med en Ipad Pro, en Iphone 7 Plus och en Iphone 8, och alla ger ungefär samma upplevelse.

Läs också! Test Ipad Pro 2017: Grymma prestanda i utsökt förpackning – men priset gör ont

En bit kvar till Pencil-kvalitet

Men, någon Apple Pencil är det ändå inte. Dash har som tidigare nämnt ingen bluetooth-uppkoppling så det sker ingen kommunikation mellan penna och Ipad, istället simulerar pennan bara ett väldigt tunt finger.

Dash saknar därmed allt det som gör Pencil så bra – här finns ingen igenkänning av handflatan, så vi måste hålla handen i luften om vi ritar på en större yta. Det finns heller ingen tryckkänslighet och det går inte att lägga spetsen helt på sidan som vi kan göra med Pencil för att exempelvis skugga ett objekt eller rita en tjockare linje.

Även om responsen är hyfsad uppstår alltid en fördröjning från att vi lägger spetsen mot glaset till att nya pixlar faktiskt uppstår på skärmen. Exakt hur många millisekunder har vi tyvärr ingen uppgift om, men fördröjningen är upp till några millimeter beroende på hur vi håller spetsen mot glaset.

Dash kan vara fullt tillräcklig för enklare skisser, korta anteckningar för hand, eller kanske om vi föredrar att markera och stryka under i pdf:er. Annars blir Dash för bökig att använda utan tryckkänslighet och igenkänning av handflatan.

Adonit Dash 3
För att ladda pennan krävs detta, en liten magnetisk laddare som kopplas till ett usb-uttag. Att ladda en penna som är tänkta att användas på IOS-enheter med en usb typ a-kontakt känns dock inte helt genomtänkt. Bättre hade varit om den lilla plastbiten hade en lightning-ingång.

Dash stora fördel och köpargument är att den fungerar till i stort sett vilken pekskärm som helst, även Iphone (och Android också för den delen). För den som ofta irriterar sig på att Apple Pencil inte fungerar till Iphone kan Dash 3 vara ett rimligt alternativ. Det här är en av de bättre pekpennor som går att köpa – som inte är en Apple Pencil.

Dash 3 är ungefär hälften så dyr som Pencil, men även 600 kronor känns som rätt mycket pengar för vad vi får i Dash 3, och då saknar vi alltså fortfarande tryckkänslighet och handledsigenkänning.

Fakta: Adonit Dash 3

Funktion: Aktiv pekpenna för IOS och Android.
Längd: 141 mm. 
Diameter: 8,5 mm. 
Vikt: 12 gram. 
Batteritid: 14 timmar. Laddar fullt på 45 minuter.
Tillverkare: Adonit.
Pris: 599 kronor.

plus

Fungerar till alla enheter
Bättre batteritid än Pencil

minus

Sämre pekpenna på de flesta andra sätt
Fortfarande något dyr

Betyg: 3 av 5