Efter att FCC krävt att fm-chippet i Iphone skulle aktiveras, gick Apple ut och berättade att något sådant inte finns i varken Iphone 7 eller Iphone 8. De förklarade även att modellernas antenner inte var designade för att ha stöd för tekniken.

Nu skriver organisationen National Association of Broadcasters (NAB) i en bloggpost att de tvivlar på Apples ord och ber, än en gång, Iphone-tillverkaren om att lägga till fm-funktionalitet i den smarta telefonen.

I bloggen skriver de även att ett antal isärplockningar av Iphone 8 indikerar att modellen använder sig av ett Broadcom-chip med integrerad fm-radio. Därför menar de att Apple har det hårdvarustöd som krävs.

Apple själva har släppt ett uttalande till Macrumors där de förklarar varför fm-radio i nuvarande modeller inte är möjligt:

”Vi bryr oss djupt om våra kunders säkerhet och det är därför vi utvecklat moderna säkerhetslösningar i våra produkter. Användare kan ringa nödsamtal och få tillgång till medicinsk information direkt från låsskärmen. Vi har även stöd för krisinformation från regeringar, och vädervarningar. Iphone 7 och Iphone 8 har inte fm-radio-chip i sig och de har inte antenner designade att stödja fm-signaler, så det är inte möjligt att aktivera fm-mottagning i dessa produkter”.

Det återstår att se om Apple ändrar sig i kommande modeller och möter FCC:s och NAB:s krav.