Ett tangentbord är en bra investering för alla som planerar att använda sin Ipad till lite mer än att bara strömma video eller scrolla Facebook. Så fort vi börjar skriva mycket eller om vi ofta växlar mellan appar hjälps vi av ett tangentbord. Vi får tillgång till kortkommandon, vi kan enkelt byta mellan program med tryck på alt och tab, och det är lättare att skriva på ett fysiskt tangentbord där vi känner var vi har fingrarna.

Det går naturligtvis bra att parkoppla i stort sett vilket trådlöst bluetooth-tangentbord som helst till en Ipad, men ett fodral med inbyggt tangentbord är ofta den smidigaste lösningen. Tangentbordet sitter där, direkt på vår Ipad så fort vi behöver det och på alla modeller i detta test går det att ta bort eller vika undan tangentbordet när det inte behövs. Ett bra tangentbordsfodral ser dessutom till att skydda Ipaden när det ligger i väskan, så att vi slipper ha med ett extra fodral.

Tangentbordsfodral till Ipad

Vi har testat tre av de mest populära alternativen för de som letar tangentbordsfodral till Ipad Pro; Logitech Slim Folio, Zagg Rugged Messenger och så Apples egna alternativ, Smart Keyboard. Vi har testat fodralen tillsammans med en 10,5 tum stor Ipad Pro.

Två av dem använder Smart Connector och en av dem bluetooth. Det betyder att de två förstnämnda bara kan användas till Ipad, medan bluetooth-versionen också kan kopplas till andra prylar.

Läs också! Få mer gjort med Ipad: Här är 6 kompakta tangentbord 

Apple Smart Keyboard

Apple Smart Keyboard – slimmat, snyggt Apple-val med ett par frågetecken

Mer slimmat än så här blir inte ett tangentbordsfodral. Hopvikt märks det nästan inte att det faktiskt gömmer sig ett fullt dugligt tangentbord i skalet i Smart Keyboard. Det lanserades första gången med första generationen av Ipad Pro, och finns i dag till både 10,5- och 12,9-tumsvarianten.

Precis som förut är det både ett skärmskydd á la Smart Cover och ett tangentbord i ett. Smart Keyboard använder naturligtvis också Apples egna teknik Smart Connector för att kommunicera med vår Ipad. Fördelarna är uppenbara – vi får en pålitlig uppkoppling, vi slipper parkoppling, och vi slipper ladda tangentbordet. Det hämtar sin ström från Ipaden, förbrukningen är marginell och inget vi kommer märka av.

Tangentbordsfodral till Ipad
Tangentbordsdelen kan vikas undan för att kolla på film eller liknande.

Det väger också väldigt lite, så det är riktigt enkelt och bekvämt att alltid ha med sig ett tangentbord med Ipad. Men att det är så litet och tunt innebär också några kompromisser. Det finns till exempel ingen bakgrundsbelysning, och det finns inget sätt att justera vinkeln på Ipad. Det finns heller ingen rad med specialtangenter för att justera volym, pausa musiken eller låsa skärmen. Command finns dock för kortkommandon.

Apple Pencil-användare får också se sig om efter ett annat sätt att förvara pennan på, Apple har helt struntat i att lösa det problemet med Smart Keyboard. Numera säljer Apple dock en liten förvaringsficka och ett läderfodral med en liten plats för pennan och Ipad – för hiskeligt mycket pengar, ska sägas.

Dessutom finns ytterligare en liten men ändå anmärkningsvärd brist med konstruktionen: den mjuka mikrofiber-yta som skyddar skärmen i hopfällt läge hamnar direkt mot bordet när vi använder tangentbordet. Det gäller alltså att kafébordet eller skrivbordet är fritt från smulor och annan smuts – annars hamnar det på skärmen när vi viker ihop paketet igen.

Hela tangentbordet är klätt i ett tygmaterial, dessutom utan springor, så det bör vara relativt tåligt mot vatten- eller kaffespill. Trots att tangentbordet är så tunt som det är och att nedslagslängden på tangenterna är väldigt kort tycker vi om att skriva på tangentbordet. Tangenterna stabila med en precis och ”klickig” respons. Å och ä är inte fullstora, men enter-tangenten är i alla fall två rader hög.

Det här är rätt val för den som söker en närmast omärkbar och smidig lösning för att ge Ipad Pro ett tangentbord, eller för den som bara råkar gilla hur tangenterna känns. Apple Pencil-användare får dock hitta ett annat sätt att förvara pennan på – och priset är väldigt högt.

Läs också! Test: Unikt, vikbart mini-tangentbord för arbete på språng

Fakta: Apple Smart Keyboard

Kommunikation: Smart Connector
Strömförsörjning: Drivs av Ipad
Vikt med Ipad: 720 gram
Bakgrundsbelysning: Nej
Justerbar vinkel: Nej
Pris: 10,5 tum: 1 795 kronor. 12,9 tum: 1 890 kronor hos CDON.com.
Mer info: Apple

plus

Otroligt smidigt och lätt
Bra tangenter

minus

Ingen justerbar vinkel
Ingen hållare för Apple Pencil
Högt pris

Betyg: 3 av 5

Apple Smart Keyboard iPad Pro 10.5" (SV) Pris vid test: 1741 kr.

Bästa pris just nu: 1790 kr