Parallels Desktop är här i ny version; nummer 13 i ordningen. Det är den allra senaste versionen av det populära programmet för att bland annat kunna köra Windows på Mac. Och inte bara är den redo för Mac OS High Sierra, den har redan nu fullt stöd för Windows Fall Creators Update. Apple och Microsoft har börjat samköra sin uppdateringar av Mac OS respektive Windows till hösten, vilket i sin tur gör att vi kan räkna med att även virtualiseringsprogram som Parallels uppdateras under hösten.

Parallels Desktop 13 trollar på Touch Bar

Den senaste versionen av Parallels Desktop är en given uppdatering, åtminstone för alla som kör Windows på en Touch Bar-bestyckad Mac. I denna uppdatering kommer nämligen viktiga funktioner och kontroller från Windows dyka upp direkt på Touch Bar medan vi kör systemet i en virtuell maskin på Mac. Det fungerar direkt från start för funktioner som startmenyn, skrivbordet, utforskaren, och även webbläsare som Edge, Chrome och Firefox.

Parallels Desktop 13
Foto: J.R. Bookwalter / IDGParallels Desktop 13 tar Touch Bar till Windows 10, och ger även Windows kommande ”People Bar” direkt till Mac OS egna docka.

Microsoft Office 2016-programmen genomsyras även dem av Apples Touch Bar. I Office får vi flera olika uppsättningar av kommandon beroende på vad vi gör i programmen.

Alla andra Windows 10-program då? Jo, många av dem har stöd för Touch Bar även om det krävs lite eget meckande i inställningar här och var.

Via menyfliken ”Innehåll” (eller View på engelska), och därefter under ”Anpassa Touch Bar” kan Parallels-användare konfigurera vilka Windows-kommandon som ska visas på Touch Bar för det aktiva programmet – precis som vi gör på Mac.

Det tar lite tid att konfigurera det här för alla Windows-program och tyvärr kan vi inte räkna med att alla knappar fungerar i alla Windows-program. Men för Macbook Pro-ägare är det här ändå en riktigt trevlig uppdatering.

Bättre bild-i-bild också för virtuella maskiner

Parallels Desktop 13 gör ett riktigt bra jobb med att utnyttja Windows-exklusiva funktioner också på Mac. Den här gången handlar det främst om ”People Bar,” en ny funktion i den kommande Windows 10 Fall Creators Update som samlar information om våra favoritkontakter i Windows aktivitetsfält. Parallels kan smart nog flytta dessa favoritkontakter till Macens egna Dock istället. Just nu är detta tyvärr begränsat till kontakter från Windows egna Mail-program.

Nya Parallels ser också till att på ett smart sätt utnyttja bild-i-bild-funktionen, genom att göra det möjligt att minska ned ett eller flera fönster från våra virtuella maskiner till mindre, flytande fönster på skrivbordet. Det gör att vi exempelvis kan kasta ett öga på processer eller arbete i virtuella maskiner medan vi tittar på en video på skrivbordet. Fönstren är halvt genomskinliga som standard men vi kan justera detta som vi själva föredrar i inställningarna.

Parallels Desktop 13
Foto: J.R. Bookwalter / IDGEn eller flera virtuella maskiner kan nu köras bild-i-bild. Fönstren hamnar inte i bakgrunden utan uppdateras ständigt. Fönstrens opacitet kan justeras i inställningarna.

Ingen uppdatering är fulländad utan också små förbättringar för redan existerande funktioner. Alla Parallels-användare som har retina-skärmar (vilket är nästan hälften av användarna) kan nu glädjas åt förbättringar i de skalade skärmupplösningarna. Att ändra storleken på fönster sker också aningen mer laggfritt nu.

Uppdateringen ger oss också en allmän prestandaförbättring på rätt imponerande 47 procent när vi kör Windows på Macen, och vi får skriv- och läsprestanda från externa thunderbolt 3-ssd:er som nästan är i nivå med interna ssd:er.

Sist men inte minst: Parallels Desktop 13 har fått en ny ikon och ett uppfräschat utseende – borta är det tidigare mörka kontrollcentret.

Parallels Desktop 13
Foto: J.R. Bookwalter / IDGParallels Desktop 13 kommer i en delvis ny, ljusare framtoning.

Tajmingen för denna uppdatering är sällsynt bra för alla som sörjer Apples beslut att inte längre skicka med stöd för en rad åldrande proffsprogram, som Final Cut Pro 7. 32 bits-program som detta kan inte längre köras i High Sierra, men kan vi komma runt problemet genom att skapa en ny maskin för att köra Sierra i. Detta går att lösa genom att installera Sierra från en återställningspartition med hjälp av Parallels installationsassistent. På så vis kan vi komma åt gamla Final Cut-projekt och annat om det skulle Bra köpbehövas. Parallels är med andra ord även ett bra sätt att köra flera versioner av Mac OS på samma gång, om vi inte skulle gilla Windows.

Omdöme

Fullt stöd för Mac OS High Sierra (inklusive apfs) och Windows 10 Fall Creators Update torde vara anledning nog att uppgradera till version 13, och bekvämligheter som Touch Bar för Windows-program och stöd för bild-i-bild gör att Parallels Desktop 13 står högst på tronen för virtualisering på Mac, även i år.

Översättning: Samuel Nyberg

Parallels Desktop 13

Fakta: Parallels Desktop 13

Funktion: Virtualiseringsprogram. 
Pris: Cirka 480 kronor för en uppgradering, cirka 770 kronor för nya användare
Mer info: Parallels.

plus

Stöd för Mac OS High Sierra och Windows 10 Fall Creators Update
Touch Bar för Windows 10-program
Bild-i-bild och allmän bättre prestanda

minus

En del Touch Bar-knappar fungerar inte i Windows 10
People Bar fungerar för tillfället bara tillsammans med Microsoft Mail

Betyg: 9 av 10