Elgato har, liksom sina konkurrenter, släppt en ny version av sin tidigare thunderbolt 2-dockningsstation, nu uppdaterad för thunderbolt 3. En av de största fördelarna med just thunderbolt 3, förutom högre överföringshastigheter, är att thunderbolt nu klarar även strömförsörjning. Det betyder att vi kan ladda vår Macbook Pro och i det här fallet få nio portar genom en enda kabel till vår Macbook Pro.

Tidigare har vi testat både Belkin Thunderbolt 3 Dock HD och OWC:s Thunderbolt 3-docka (den senare en riktig portfest med hela 13 ingångar). Elgatos modell är precis som sina konkurrenter en rätt dyr typ av dockningsstation, med betoning på ”station.” Elgato-enheten är visserligen mindre än sina motsvarigheter från Belkin och OWC, men nätadaptern är en tung, klumpig historia som vi inte gärna flyttar på. Det gör det här till en mer stationär lösning för skrivbordet, hemma eller på jobbet. Är vi ute efter mindre usb-c-adaptrar att ha med i väskan finns det helt enkelt andra alternativ.

Läs också! Belkin släpper ny dockningsstation – den här gången även för Macbook

Elgato Thunderbolt 3 Dock

På dockningsstationen hittar vi som tidigare nämnt nio portar, av en rad olika typer. På baksidan finns, förutom ingång för strömsladd:

  • Gigabit ethernet
  • Två stycken usb 3.0 (typ a)
  • Två stycken thunderbolt 3, som kan ladda en Macbook Pro med upp till 85 watt
  • En displayport med stöd för displayport 1.2 och hdmi 1.4b.

Mer lättillgängligt på framsidan finns:

  • En usb 3.0 (typ a)
  • En 3.5 mm hörlursutgång
  • En 3.5 mm mikrofoningång

Värt att poängtera lite extra är den kraftiga laddningen (85 watt). Det räcker till att både driva och ladda en 15 tums Macbook Pro utan problem även under mer prestandatunga uppgifter, och är mer än vad till exempel OWC-dockan klarar. Den stora nätadaptern har en total effekt på 170 watt, vilket ska räcka till att strömförsörja både dator och krävande tillbehör kopplade till dockan.

Ytterligare en ljudingång på baksidan skulle vi gärna se, liksom några fler usb-portar. Tre stycken räcker visserligen rätt långt, men det går ju aldrig att få nog av usb-portar. Displayport är också ett något mer udda val än det brett etablerade hdmi, men det finns adaptrar som kan lösa det problemet.

Klarar två 4k-skärmar samtidigt

Displayport låter oss här koppla in upp till 4k-upplösning. Vill vi ha ännu mer än så kan vi gå via thunderbolt 3-porten som har stöd för upp till 5k, och det utan att dra ned hastigheten för andra tillbehör.

Totalt kan vi koppla två skärmar till datorn via dockan – en via thunderbolt 3-porten, och en via displayport. Båda kan köra upp till 4k-upplösning och upp till 60 hertz samtidigt.

Elgato Thunderbolt 3 Dock
För att få hdmi kan vi exempelvis koppla en usb-c-adapter med hmdi till thunderbolt 3-porten på baksidan, som vi gjort här.

Liksom i princip alla andra dockningsstationer av den här typen på den svenska marknaden finns bara två stycken thunderbolt 3-portar. En av dem tas upp av kopplingen till datorn, vilket bara lämnar en kvar till våra tillbehör. Svaret på det problemet är kedjekoppling. Thunderbolt tillåter upp till åtta stycken kedjekopplade tillbehör, och det lindrar bristen på portar en aning. Men har vi redan använt en av dem till att få hdmi via usb-c som på bilden ovan är det tyvärr slut på portar.

Mata ut allt med ett knapptryck

Elgato-dockan är i stort sett en ”plug and play”-lösning. Vi behöver bara packa upp den, koppla in en sladd i väggen och en i datorn och sedan är vi klara. Däremot skulle vi rekommendera att ladda ned Elgatos tillhörande verktygsprogram. Det är inget måste, men gör dockan ytterligare lite bättre.

Verktyget är ett litet program som lever längst uppe i menyraden. Därifrån kan vi säkert mata ut alla tillbehör genom ett knapptryck. Programmet kommer också med en drivrutin som tillåter ett kraftigare effektuttag från usb 3.0-portarna, upp till 1,5 ampere. Det laddar tillbehören snabbare och kan även driva en del mer strömslukande usb-tillbehör – som till exempel Apples Superdrive. Många mindre dockor går bet på denna punkt.

Elgato Thunderbolt 3 Dock
En sladd för alla tillbehör, och strömförsörjning. Det finns inga lysande eller blinkande lampor på enheten som skvallrar om att den är igång.

Elgato-dockan klarar allt vi utsätter den för galant. Vi har inga problem att driva en 1080p-skärm (4k har vi tyvärr inte tillgång till vid testtillfället), ladda upp datorn, säkerhetskopiera till en extern hårddisk och ladda upp en Ipad samtidigt. Att kunna göra allt det genom en enda sladd är riktigt bekvämt. Att vi dessutom får full thunderbolt 3-hastighet från två av portarna öppnar upp för användning av intressanta tillbehör.

Missa inte! Boosta Macen: 7 riktigt vassa thunderbolt 3-tillbehör till din Macbook Pro

En trevlig bonus är att vi kan använda dockan för att ladda en Iphone, Ipad eller andra prylar via usb-portarna, även om dockan inte är ansluten till en dator.

En kabel, inga kompromisser, säger Elgato om sin docka, och vi är beredda att hålla med sånär som på ett par punkter. Några fler usb-portar skulle behövas när vi ändå betalar så mycket som vi gör, och måste vi välja ser vi hellre hdmi än displayport. Priset är som sagt högt, men det gäller också konkurrenterna. Och, en liten men ibland irriterande detalj: Thunderbolt 3-kabeln är bara en halv meter lång.

Elgato Thunderbolt 3 Dock

Omdöme

Elgato Thunderbolt 3 Dock är en relativt kompakt men ytterst kraftfull docka. Ett bra köp, men bara om du måste ha thunderbolt 3-prestanda och många portar – och är beredd att betala för det. Vi får dock fler portar i OWC:s modell.

Fakta: Elgator Thunderbolt 3 Dock

Funktion: Dockningsstation för Windows- och Mac-datorer med thunderbolt 3.
Systemkrav: Mac eller pc med thunderbolt 3. Mac OS 10.12 eller senare, alternativt Windows 10.
Tillverkare/mer info: Elgato. 
Pris: 2 984 kronor.
 

plus

85 watt laddning
Bra prestanda
Aningen nättare än konkurrenterna

minus

Skulle behöva några fler usb-portar
Hdmi kräver adapter
Högt pris

Betyg: 7 av 10

ElGato Thunderbolt Dock 3 Pris vid test: 2939 kr.

Bästa pris just nu: 3199 kr