I september släppte Apple Itunes 12.7 och många som uppdaterade chockades av att all apphantering för IOS har tagits bort. Apple tycker att vi ska nöja oss med att sköta sådant direkt på Iphone och Ipad, men för många användare har Itunes varit betydligt vettigare.

Anders Lundberg: Skärpning Apple – nya Itunes är en katastrof

Apple verkar ha lyssnat på kören av klagomål. I väntan på en bättre lösning för central hantering av appar på datorn har företaget släppt Itunes 12.6.3 – en uppdatering av gamla Itunes som har kvar apphanteringen. Apple klassar det som en speciallösning för ”vissa företag” som behöver Itunes för sin centrala appstyrning, men det går lika bra för oss vanliga användare.

Återställ äldra bibliotek i Itunes

Om du redan har installerat och hunnit starta Itunes 12.7 kommer du upptäcka att du inte kan starta 12.6.3 eftersom biblioteket har ändrats av den nyare versionen. För att behålla ditt bibliotek gör du så här:

  1. Se till att Itunes är avstängt.
  2. Gå till [din hemmapp] -> Musik -> Itunes och flytta filen Itunes Library.itl till skrivbordet (för säkerhets skull) eller papperskorgen (ajöss).
  3. Öppna mappen Previous Itunes Libraries och leta upp den senast skapade kopian från innan du uppdaterade till Itunes 12.7. Det kan vara till exempel ”Itunes Library 2017-09-13.itl”.
  4. Kopiera den till Itunes-mappen och döp om den till Itunes Library.itl
  5. Starta Itunes 12.6.3.

Om du inte har någon passande fil i Previous Itunes Libraries är ett alternativ att återställa en äldre version av Itunes Library.itl-filen från Time Machine eller en annan backup.