Klicka på bilderna för en större version av varje foto.


Närbilder

Vare sig om du vill ta en snygg bild på din middag eller fota fjärilen på fönsterbrädet är detaljerad och nyanserad fotning på nära håll viktigt. Det här hanterar olika mobiler olika bra. Framför allt är det kvaliteten och precisionen i autofokus på riktigt nära håll som ibland kan ställa till det. Här är det också extra noga med finkänslighet i färgnyanseringen och bra kontrast.  

Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone X
Iphone X

Här är skillnaderna minimala. Vi ser ut att få lite tydligare skillnad i nyanser i Iphone 8 Plus och Iphone X i ytor som annars ser mer homogena ut, vilket troligen beror på mer precis fokus vid större skärpedjup. Skillnaderna mellan våra testfoton kan dock vara ett resultat av något så enkelt som att fokuspunkten hamnat på olika delar av motivet. Oavsett vilket så är bägge kamerorna riktigt bra på närbilder. 

Kraftig inzoomning

Iphone 7 Plus var inte först med dubbla sensorer med olika brännvidd, den äran går till LG G5, men Apple utnyttjade det smartare. Sömlös växling mellan sensorerna och kombinerad hård- och mjukvaruzoom gav en helt ny detaljnivå på inzoomade foton. Kan Iphone 8 lyfta det ytterligare, trots samma optik, och gör nya bländaren och stabilisatorn på Iphone X någon ytterligare skillnad?

Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone X
Iphone X

Det här är en av de saker som Iphone 8 Plus är rejält mycket bättre på än Iphone 7 Plus. Och då kunde Apple skryta med den klart bästa zoomfunktionen bland mobilkameror redan innan Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Nu springer de alltså ifrån konkurrensen ytterligare, med grym skärpa och detaljåtergivning även vid 10x inzoomning. Iphone X ger oss god kvalitet i detaljerna men vad som verkar vara mjukare och mer realistisk kontrast. På pixelnivå ser vi också att vi inte får riktigt samma extrema skärpa i detaljerna som i Iphone 8 Plus. Det kan bero på olika efterbehandling eller att Iphone X förlitar sig mer på nya optiska stabilisatorn än den digitala. I bägge fallen är det dock zoomfoto i toppklass. Det ska bli intressant att se hur andra tillverkare svarar på detta.

Rörligt motiv och bildstabilisator

En av de stora utmaningarna för all fotografi är att hålla kameran stilla under exponeringstiden, och att kunna fokusera snabbt när motivet inte vill stå stilla. Här testade vi både kamerornas autofokus, ljusautomatik och dess bildstabilisering genom att springa förbi och snabbt snäppa en serie bilder ut genom ett fönster. 

Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone X
Iphone X

Ingen av mobilerna kommer helt undan en viss rörelseoskärpa i detta moment, speciellt i periferin av bilderna, men det är imponerande hur snabbt alla tre kan fokusera för att bilden ska bli acceptabel. Det här är inget du kan zooma in eller förstora upp, men för en snabb bild att dela på sociala medier duger de utmärkt. Iphone 8 Plus med A11 Bionics bättre bildprocessor ger oss effektivare hdr och snabbare bildanalys vilket ger bättre anpassning av färbalansen än i Iphone 7 Plus. Iphone X vässar det ytterligare med optisk bildstabilisering (vi fotade med telefonolinsen och 2x zoom) och mer ljusintag vilket verkar effektivisera hdr ytterligare.