Klicka på bilderna för en större version av varje foto.


Mörkt rum utan blixt

En av de allra största utmaningarna för mobilfoto är att med en liten sensor (ävern om det finns variationer i storlek är alla mobilkamerasensorer relativt små till ytan) få till ett bra resultat i mörka miljöer, där det mänskliga ögat dels är en större sensor i sig, dels har överlägsna funktioner för att kompensera för begränsat ljus. Antingen behöver kameran öka exponeringstiden vilket innebär risk för rörelseoskärpa eller så lyfter man upp ljusnivåerna digitalt, vilket resulterar i brus på grund av bristande information från sensorn.

Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone X
Iphone X 

Mörkerfoto är en av akilleshälarna för Iphone 7 Plus, med blek färgskala och påtagligt bakgrundsbrus. Det finns klart sämre exempel bland konkurrerande flaggskepp, men också en handfull som gör det klart bättre. Med Iphone 8 Plus och Iphone X sällar sig Apple nu till den senare kategorin. Kanske tar de till och med täten, med extra fin detaljåtergivning och kontrast, något som ofta blir lidande vid kraftfull brusreducering. Däremot är den generella ljusnivån i bilden lägre i Iphone 8 Plus än i de övriga två, men det tycker vi inte är ett stort problem. 

Mörkt rum med blixt

Det här är en punkt som mobilkameror ofta förbisett, med undermåliga led-blixtar och dålig ljuskontroll. Iphone 7 Plus låg verkligen inte i topp i detta moment jämfört med en del andra flaggskepp utan hörde till de allra sämsta bland telefoner som annars ansågs ha bra kamera. Har Apple lyckats få till bättre blixtkontroll i Iphone 8 Plus och Iphone X? 

Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone X
Iphone X

Vi gillar verkligen vad vi ser i Iphone 8 Plus. Bättre färgbalans och detaljåtergivning, gradering i ljuset och inte samma sorgliga utfrätthet i ljusa partier som i Iphone 7 Plus. Möjligen är färgmättnaden lite låg. I Iphone X ser vi ut att få en ljusstarkare blixteffekt som ger kallare färgtoner och bättre stuns i färgerna. Men också en återgång till lite utfrätt bild. Det kan också bero på tillfälligheter, som en lite ljusare bordsskiva i bilden. Vi hade tyvärr inte tillgång till exakt samma motiv när det var dags att fota med Iphone X. En sak som ger påtaglig effekt är placeringen av blixten. På Iphone X sitter den mycket närmre linserna, faktiskt mitt emellan dem. Det kan göra att blixtfoton tappar lite i djupeffekt. Å andra sidan minimerar det de skarpa konturskuggorna som ofta stör när man fotar med blixt på mobiler och kompaktkameror.