Klicka på bilderna för en större version av varje foto.

Dagsljus utomhus

Att fota i vanligt dagsljus utomhus är det som de flesta mobilkameror klarar problemfritt, men det är fortfarande stor skillnad på bra kameror och de bästa. Här kollar vi extra noga på hur kamerorna hanterar små färgnyanser och hur de väljer att lyfta upp eller dämpa partier i bilder med hdr-teknik. Kontrasterna i utomhusfoton kan bli stora och du vill inte förlora detaljer i mörka partier som fönstren i denna bild, eller ljusa, som molnen på himlen.

Här kollar vi också lite extra på detaljåtergivningen på pixelnivå, för att se hur mycket man kan ta förstora upp ett utsnitt av bilden och fortfarande få bra kvalitet.

Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus. 
Iphone 8 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone X
Iphone X

Skillnaden mellan kamerorna är subtil i fullformat, men även där ser vi en förbättring. Skillnaden i färgmättnad mellan bilderna beror mest på olika nivåer av dagsljus vid de olika fototillfällena. Vi ser dock också att kontrasten är skarpare och att vi får mer detaljer i mörka partier av bilden i de två nyare telefonerna, tack vare vad som verkar vara mer aktiv hdr. Den stora skillnaden är i detaljåtergivningen på nära håll. Där var Iphone 7 Plus redan bland de bästa, men Iphone 8 Plus och Iphone X höjer ribban rejält. Här är det alltså standardlinsen som används, och Iphone X och Iphone 8 Plus ser ut att göra ett lika bra jobb.


Inomhusljus

Glödlampe- lysrörs- eller led-ljus inomhus skiljer sig markant från ljuset utomhus, både i styrka, färgtemperatur och representationen av enskilda färgtoner. Även sådant som flimmer kan störa fotning och filmning avsevärt. Våra ögon och vår hjärna är dock bra på att anpassa oss till det, mycket bättre än en kamera. Därför blir det tydligt om en kameras bildprocessning är bättre eller sämre på att kompensera för det och ge oss ett foto som efterliknar det vi upplever.

Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone X
Iphone X

Det här klarar alla kamerorna mycket bra. Men återigen är Iphone 8 Plus och Iphone X snäppet vassare när det gäller detaljåtergivning, som till exempel mönstringen i textilen på kuddarna i bilden. Vi ser också en tydlig skillnad i färgskalan. Iphone 7 Plus drar något åt gröna toner, medan Iphone 8 Plus istället ger oss aningen för mycket röda jämfört med vad vi ser med blotta ögat. Det är något den har gemensamt med till exempel Samsung Galaxy S8. Iphone X verkar ge oss lite mer neutral färg. Däremot verkar hela bilden vara påtagligt ljusare i högdagrar och mellantoner. Här fotade vi med 2x inzoomning och därmed med nya större bländaren i Iphone X. Det kan vara skillnaden.

Blandat ljus

Här har vi en rejäl utmaning för kamerorna, tre olika ljuskällor med markant olika karaktär – dagsljus utifrån, lysrörsbelysning i taket, och led-sken från datorskärmar. Hur hanterar kamerorna att balansera dessa mot varandra? Ganska olika, visar det sig.


Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone 8 Plus
Iphone X
Iphone X

Iphone 8 Plus klarar denna tuffa utmaning bäst. Iphone 7 Plus ger oss en tydlig gul ton från takbelysningen, men Iphone 8 Plus lyckas dämpa det mesta av det och lätta upp hudtoner i bilden utan att det påverkar färgen från fönster eller skärmar. Det är fortfarande långt från klockrent, men riktigt bra för att vara en mobilkamera. Iphone X gör också ett övertygande jobb, men här förvånas vi över hur mycket den dämpar ner starka ljuskällor som datorskärmarna och ljuset från fönstret. Resultatet blir jämnare färgskala, men en lite platt bild.