Iphone 7 och Iphone 7 Plus har redan några av de bästa mobilkamerorna i branschen, men de är långt ifrån perfekta. På vissa punkter som brusnivåer och snabbheten för autofokus i mörkare miljöer ligger den efter många av konkurrenterna, och Iphonens kontroll vid fotning med blixt hör till de sämsta bland flaggskeppslurar. Även på en del punkter där Iphone 7 var på topp när den lanserades förra hösten har den fått se konkurrenter komma ikapp och gått om under 2017.

Med Iphone 8 och Iphone X lovar Apple rejäla förbättringar på fotosidan. Vid en första anblick är det svårt att se hur Iphone 8 skulle vara en förbättring. Här får vi nämligen samma fokusteknik, optik, bildformat, sensorstorlek, upplösning, stabilisering och funktioner som tidigare. Ändå ska den alltså fota bättre. Hur går det till?

Med Iphone X är skillnaderna lite tydligare, både på utsidan med annan orientering av kameralinserna (vi vet inte om det gör någon skillnad rent fotomässigt, men det gör det uppenbart att det handlar om en nykonstruktion) och funktionsmässigt. Den har optisk bildstabilisator även på telefotolinsen och denna har också snäppet större bländaröppning vilket gör att den släpper in mer ljus. Det ska kunnna göra exponeringstidena kortare vilket leder till mindre risk för skakoskärpa och/eller brus i inzoomade bilder.

Även selfie- och Facetimekameran på framsidan har blivit bättre med nya TrueDepth-tekniken, som inte bara används för Face ID utan även för förbättrad kvalitet och funktionlitet i selfie/Facetime-kameran. Den har vi dock inte testat här, utan fokuserar på telefonen med dig som fotograf, inte som motiv.   

Mer intelligens bakom ögat

Både Iphone 8 och Iphone X är ett stort lyft från Iphone 7. Förutom ett par små förbättringar på pixelnivå i sensorn och den optiska bildstabilisatorn är jokern i leken den nya processor A11 Bionic. Faktum är att hårdvaran i själva kameran bara är en liten del av en modern digital kamera. Det är minst lika viktigt att du har kraftfull och smart intelligens bakom som dels kan kontrollera kameran, dels ta hand om informationen från den på ett smart sätt.

Google visade det med Pixel-telefonerna, som rent tekniskt inte har så extremt imponerande kamera, men som med grym signalprocessor blåste kritikerna av stolen med bildkvaliteten. Ett annat exempel är Sonys Xperia-mobiler, som har suveräna sensorer, men det är bara deras allra mest kraftfulla modeller som klarar av att utnyttja dem, och fortfarande inte klockrent.

A11 Biotic drar inte bara upp råstyrkan i nya generationen Iphones utan innehåller en helt ny integrerad bildsignalprocessor som kan ta hand om och snabba upp många beräkningar när du fotar och filmar – från bildanalys för ansiktsigenkänning till efterbehandling av fotade data. Det ska också i teorin kunna innebära att foto och filmande drar mindre batteri, då det avlastar den mer effektslukande processorn. Detta har vi dock inte kollat på här, så vi kan inte säga om så är fallet. Här handlar det om bildkvalitet och inget annat.

Läs även: Vi testar Iphone 8 och Iphone 8 Plus

Plus mot Plus

För att se exakt vilken effekt A11 Bionic har, och för att se vad den bättre telefotolinsen ger, tog vi en Iphone 7 Plus, en Iphone 8 Plus samt en Iphone X och fotade ett gäng testbilder, samma motiv och inställningar med vardera lur. Vi valde att kolla på Iphone Plus-modellerna då de just har den extra telefotolinsen, som gör inzoomade foton märkbart bättre, och för en bättre jämförelse med Iphone X.

Motiven är utvalda för att utmana kamerorna på olika sätt. Kontrast, nyanser och detaljnivå i starkt dagsljus, färgbalans i olika typer av inomhusljus, brusnivå i mörka miljöer, fokus och stabilisering när du eller ditt motiv rör på sig, med mera.

Läs även: Vi testar Iphone X