Finns det en mer mångsidig IOS-app än Anteckningar? Det var en av de ursprungliga apparna när Iphone släpptes, och med varje uppdatering har den blivit mer kapabel att spara våra texter, bilder, listor och vad du än kan tänka dig. Med nya IOS 11 fortsätter den trenden med funktioner som nyttjar kameran och Pencil för Ipad Pro.

Dokumentskanning i Anteckningar i IOS 11

Dokumentskanning

Det har funnits appar ett tag nu som scannar dokument med hjälp av kameran. De fungerar förvånansvärt bra och du kanske aldrig behöver använda en riktig scanner igen när du börjat använda dem. Men du måste känna till att de finns och sedan gå och köpa en från App Store. Med IOS 11 får Anteckningar en inbyggd grundläggande scannerfunktion.

För att scanna ett dokument skapar du en ny anteckning och trycker på plus-knappen längst ner på skärmen (precis ovanför tangentbordet om det visas). Välj sedan Skanna dokument. Då öppnar en kameravy och du placerar dokumentet du vill läsa in så plant i mitten du kan. Appen försöker sedan hitta kanterna på papperet och du kan skanna det. Medan du väntar ett par sekunder rätar appen upp bilden så att det ser ut som att du scannade den helt plan rakt framifrån. Precis som med liknande fristående appar kan du manuellt justera ramen runt papperet om du inte är nöjd med det automatiska resultatet.

Du kan scanna flera sidor i ett enda dokument, så om du till exempel har ett femsidigt kontrakt kan du scanna varje sida och spara alla fem till en anteckning. Därifrån kan du trycka på det för att visa det i helskärmsläge, spara det som pdf, dela det eller göra anteckningar i det. Det betyder att du kan scanna ett kontrakt, skriva under det med pekfingret, och sedan skicka tillbaka det som e-post.

Anteckningar är inte riktigt lika bra på att skanna som till exempel Scanner Pro, och har ingen ocr-funktion för att konvertera text i bilder till riktig text, men det är fullt brukbart.

Omedelbara anteckningar från låsskärmen

Snabba anteckningar med Ipad

Om du har en Ipad Pro och Pencil har IOS 11 får du – förutom alla andra Ipad-specifika nyheter – två nyheter i Anteckningar.

Det innebär att du kan peta på låsskärmen med Pencil för att omedelbart öppna en ny anteckning utan att behöva låsa upp paddan och navigera till Anteckningar. Det är ungefär som hur du redan har kunnat ta ett snabbt foto utan att låsa upp.

Det andra gör att du slipper gå via några menyer för att börja göra anteckningar i en pdf-fil. Allt du behöver göra är att börja skriva med Pencil på ett dokument för att aktivera anteckningsläget.

Översättning: Anders Lundberg