Att installera ett nytt IOS på en gammal telefon kan ibland få en att tro Apple medvetet gör upplevelsen sämre för att sälja fler nya Iphone (IOS 7 på Iphone 4 var riktigt trist upplevelse, men troligen mest på grund av dess enkärniga processor). Google-sökningar på ”Iphone slow” rusar alltid i höjden under hösten, när nya versioner av IOS rullas ut till miljoner användare.

Men det finns inga bevis för att Apple ägnar sig åt så kallat planerat åldrande för Iphone, i alla fall om vi ska tro företaget Futuremark. I själva verket presterar de flesta Iphone-modeller ungefär lika bra under hela sin levnadstid.

Läs också! Uber använde api som lät appen spela in våra skärmar – godkändes av Apple

Futuremark samlade ihop användardata från sin egen testbänk 3DMark, för att jämföra användares prestanda över längre tid. 3DMark mäter en Iphones prestanda rörande processorn respektive grafikprocessorn och ger poäng för hur den presterar. När Futuremark kollade närmare på Iphone 5s, den äldsta modell att stödja IOS 11, gav mobilen ungefär samma resultat även över längre tid. Prestandan var ungefär densamma i april 2016, under IOS 9, som i september 2017, under IOS 11.

Futuremark
Måttliga skillnader över tid med både upp- och nedgångar i prestanda. Källa och grafik: Futuremark.

En viss minskning i processorprestanda kunde Futuremark uttyda, men det rörde sig om en marginell skillnad som de flesta användare inte bör märka av. Här finns mer att läsa om vad Futuremark kom fram till.

Testbänkar visar dock inte hela sanningen och mjukvara är bara en aspekt av åldrande Iphone-modeller. Apple vill naturligtvis sälja så många Iphone de hinner tillverka, men att medvetet sakta ned äldre modeller med ny mjukvara verkar – om vi ska tro denna testbänk – inte vara en metod Apple använder.

Apple iPhone 6 32GB Pris vid test: 3650 kr.

Bästa pris just nu: 3425 kr