Det här är Pioneers andra satsning på Iphone-tillbehör med lightning-port den senaste tiden. I Rayz-serien finns även ett par smarta hörlurar som kopplas till lightning-porten. Men Rays Rally är alltså en liten högtalare, mindre än en handflata stor, som kopplas direkt till lightning-porten på vår Iphone eller Ipad.

Rally är inte en högtalare särkilt ämnad för musik och ingen ersättare för trådlösa bluetooth-högtalare. Istället är Rally tänkt att vara den mest kompakta, lättanvända och bärbara konferenshögtalare hittills – och just där träffar den rätt.

Läs också! Billigt eller bäst? Här är 6 lurar med lightning-kontakt – från 295 till 5 000 kronor

Pioneer Rayz Rally

På enheten finns en liten högtalare, en mikrofon och en rund knapp med en lysdiod runt om. Några designpriser vinner den knappast, Rally ser lite grann ut som en uppsvullen adapter. Men utseendet till trots är det här ändå en väldigt smart utformad liten pryl, om än med ett väldigt specifikt syfte – konferenssamtal.

Det är svårt att tänka sig ett enklare handhavande; Rally är liten och kan lätt tas med i en datorväska (en liten påse att förvara högtalaren i följer med). Högtalaren pluggas direkt in i lightning-porten på vår Iphone och behöver ingen egen strömförsörjning, den drar ström från vår Iphone istället. Det här är kort sagt en ersättare för de gånger vi annars skulle ha använt högtalartelefonen, men med Rally inkopplad får vi mycket bättre ljud.

Ladda, lyssna och prata samtidigt

På Rallys ena kortsida finns även en lightning-ingång, vilket löser problemet med att ladda och lyssna samtidigt på ett smidigt sätt. Lightning-porten gör det alltså möjligt att ladda genom högtalaren samtidigt som vi använder den. Lysdioden pulserar grönt för att bekräfta att den börjat fylla på med ström, men laddningen går rätt långsamt.

Pioneer Rayz Rally
Rally är en otroligt bärbar, lättanvänd "plug and play"-högtalare, bäst lämpad för folk på resande fot.

Vi kan också använda Rally som en högtalare till datorn utan att behöva köpa några särskilda adaptrar eller programvaror, vi använder bara Iphones vanliga lightning-sladd som ändå oftast är med oss. Lightning-änden sätts in Rallys lightning-ingång, och usb-sidan går in i datorn. Vi testar att använda Apples lightning till usb-c-sladd, kopplad till en Macbook Pro 2016, och det fungerar lika bra.

Tack vare att lightning är en digital kontakt kan vi även skicka programuppdateringar direkt till högtalaren via Pioneers Rayz-app. Praktiskt för att ge mer funktionalitet till högtalaren med tiden.

Stort ljud från liten enhet

Hur låter det då? Överraskande bra måste sägas, speciellt för att vara en så liten högtalare.

Att tala i högtalartelefon tycks alltid kräva ett visst mått att koncentration för att verkligen höra vad samtalspartnern säger. Men det slipper vi faktiskt med Rally, ljudet från samtalspartnern är både klart och fylligt, det fyller rummet på ett helt annat sätt än vad Iphone-högtalaren kan göra. Det lär duga även för lite större konferensrum, men alla bör ändå sitta runt samma bord och inte alltför långt bort. Det är trots allt en liten högtalare vi talar om.

När samtalet är igång, eller om vi spelar musik, lyser en grön ring. Knappen kan användas för att pausa musiken eller tysta mikrofonen under ett samtal.

Ljudet från Rallys mikrofon är aningen sämre. I andra änden låter det något vasst, men klart acceptabelt och bättre än med Iphone-mikrofonen. Vi kan gå ett par meter från Rally och det låter fortfarande bra för motparten.

Är det i nivå med en riktig konferenshögtalare? Nej, riktigt så långt når den inte, men å andra sidan finns ingen konferenshögtalare som är så portabel och enkel att använda som denna. Hela grejen med Rally är att den är otroligt bärbar och ger bra samtalsljud oavsett om vi sitter i ett mötesrum eller på ett hotellrum någonstans. Det här är det klart bästa ljud vi hört från en högtalare i den här storleken.

Eftersom Rally hänger och dinglar i en sladd från vår Iphone vill vi gärna sitta ned när vi använder den. Konferenssamtal är alltså Rallys främsta sida, om det inte redan framgått.

Vi testar ändå att spela musik från Spotify via högtalaren och det låter helt okej. Ingen påstår att det klår en dedikerad bluetooth-högtalare – men det fungerar, och det låter bättre än högtalarna på vår Iphone 7 Plus. Vi får däremot ingen stereoseparation.

Att koppla den till datorn ser vi mindre nytta med. Med Mac OS kan vi ringa både vanliga telefonsamtal och Facetime-samtal via datorn, och ljudet från en modern Macbook eller Macbook Pro är i nivå med vad Rally kan leverera. Har vi en äldre Mac med sämre högtalare kan det kanske ändå vara ett tänkbart användningsscenario.

Drar minimalt med ström

Eftersom Pioneer inte har någon egen strömförsörjning (för att slippa onödiga sladdar eller batterier som måste laddas) är det vår Iphone som får stå för det. Men Rally drar lyckligtvis minimalt med ström. Under ett tio minuter långt telefonsamtal förlorade vi två procent – verkligen inget att oroa sig för, och lightning-porten finns ju där för att plugga in sladden om samtalet blir för långt för vad batteriet mäktar med. Även tio minuter av musik drar ungefär lika mycket ström.

Det går inte att komma ifrån att Rally verkligen är en nischad produkt som de flesta faktiskt inte behöver köpa. Men den håller hög kvalitet och är utan tvekan unik. Vi har aldrig stött på en lightning-högtalare som är så enkel att plugga in och som strömförsörjs direkt från mobilen.

Pioneer Rayz Rally
Foto: Pioneer

Omdöme

Rally är en liten och smart utformad högtalare med ett väldigt smalt användningsområde: Telefonsamtal där vi annars skulle använt högtalartelefonen. Men just det gör den väldigt bra, till ett ganska högt pris.

Fakta: Pioneer Rayz Rally

Funktion: Bärbar konferenshögtalare, kopplas till Iphone, Ipad eller Ipod Touch via lightning-porten.
Systemkrav: IOS 10.3.1 eller senare. Mac OS Sierra eller senare.
Tillverkare: Pioneer. 
Mått: 47 mm x 62 mm x 20 mm. 
Pris: 1 099 kronor. 
 

plus

Otroligt lättanvänd
Överraskande bra ljud
 

minus

Smalt användningsområde
Högt pris

Betyg: 4 av 5