Uber-appen var en av de första stora apparna att lanseras till Apple Watch när Apple först visade upp den smarta klockan. Men för att verkligen kunna använda Uber-appen på klockan var Uber tvungna att använda sig av ett specialritat api för att förbättra hastigheten.

Orsaken för helt enkelt att klockan var för långsam och operativsystemet för begränsat för att kunna rendera en karta på skärmen, klockan behövde assistans via sin parkopplade Iphone, vilket gavs via det Apple-godkända specialritade api:t.

Missa inte: Uber samlade kunddata i smyg – var nära att åka ut från App Store

Uber
Foto: IDG News

Nu har det visat sig att det api:t har kunnat användas för att spela in Iphone-skärmen i bakgrunden. Det berättade säkerhetsforskare för Gizmodo under torsdagen. Api:t kunde ha använts för att spela in när vi skriver in lösenord och annan känslig information, även när appen inte användes.

Det finns inga bevis för att Uber någonsin använde denna möjlighet under de mer än två år api:t funnits kvar i appen. Om Apple inte kände till detta, eller bara såg det som en kalkylerad risk för att kunna lansera Apple Watch med Uber-appen i App Store, kan vi bara spekulera i.

Nu ska api:t I alla fall vara bortplockat från Uber-appen. Enligt den skerhetsforskare Gizmodo talat med finns det inget som tyder på att någon annan app i App Store fått tillgång till samma api, och det är ovanligt att Apple ger speciella tillstånd likt detta. Hela artikeln kan läsas här.

Missa inte: Uber har hemligt program för att undvika myndigheter

Apple Watch Series 3 42mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 3995 kr.

Bästa pris just nu: 3495 kr