Om det har gått någon förbi: Apples senaste generation bärbara datorer har inga portar av den äldre skolan (förutom hörlursuttaget), vilket ställer nya krav på våra tillbehör. En hel del usb-c-adaptrar och -dockor har dykt upp, både mindre sådana och som här, större modeller tänkta att placeras på skrivbordet.

I den senare kategorin används ofta Thunderbolt 3 för dataöverföring men Belkins senaste tillskott, kallad Usb-c Express Dock 3.1 HD använder bara usb-c, något som 9to5mac var först med att rapportera.

Läs också! Test: 13 portar i OWC:s nya docka – bästa bjässen hittills?

Det kan göra den här dockan lämplig för Macbook-ägare som ofta sitter vid ett skrivbord eller behöver koppla in många tillbehör på samma gång, och även för Macbook Pro-ägare som behöver fler traditionella portar – men inte nödvändigtvis överföringshastigheten hos Thunderbolt 3.

Belkin
Foto: Belkin

Usb-c-dockan ger följande portar:

  • Tre st usb-a
  • Två st usb-c 3.1
  • Två st 3,5 mm-hörlursuttag, en på framsidan med ljud både in och ut, på baksidan bara ljud ut.
  • Gigabit ethernet
  • En hdmi-utgång med stöd för upp till 4k-upplösning vid 30 Hz.

En av usb-c-portarna har också stöd för genomladdning enligt usb-pd-specifikationerna, upp till 60 watt. Tillräckligt för att problemfritt ladda en 13 tums Macbook Pro, medan en 15-tummare kan laddas något långsammare.

Priset är lägre än för Belkins Thunderbolt 3-docka, men något reapris rör det sig fortfarande inte om – 2 000 kronor kostar dockan, men kanske kan det vara värt det för att kunna koppla in mängder av tillbehör genom bara en sladd till datorn.

Belkin USB-C 3.1 Express Dock HD Pris vid test: 1990 kr.

Bästa pris just nu: 1490 kr