I dag är det sex år sedan Apples medgrundare och vd Steve Jobs tragiskt gick bort i cancer. Företaget har utvecklats mycket sedan dess och är i många avseenden väldigt annorlunda mot vad det var 2011. Otaliga Iphone-modeller, Apple Watch, nya Apple TV, och ett otal Macar har lanserats under åren och sedan länge är det prylar som har utvecklats enbart under nya vd:n Tim Cook.

Läs också: Så minns vi Steve Jobs – 8 sköna citat

Ändå tycks vi inte kunna sluta prata om Steve Jobs. Något många Apple-kritiker gillar att göra är att leka ”Steve skulle aldrig…”. Det är en argumentationstaktik som går ut på att ta något du ogillar med dagens Apple och formulera det som något Steve Jobs aldrig hade gett klartecken till. Det kan vara allt från barnsjukdomar med en ny produkt, till designval som ”flärpen” på Iphone X. Så fort det finns något människor inte tycker är fantastiskt är någon framme och ska visa hur Apple minsann hade gjort något mycket bättre om om bara Steve Jobs hade varit i livet.

Om Steve Jobs tittade ner på oss är jag säker på en sak – han hade himlat med ögonen åt alla dessa ”Steve skulle aldrig…”.

Det tycks inte spela någon roll att Apple är världens högst värderade företag, och ett av de mest lönsamma. Inget personligt klagomål på någon Apple-produkt är för litet för att inte skylla på avsaknaden av Steve Jobs.

Om Steve Jobs tittade ner på oss är jag säker på en sak – han hade himlat med ögonen åt alla dessa ”Steve skulle aldrig…”.

Apple är ett extremt välmående företag med en lång rad väldigt framgångsrika produkter, som har fortsatt nå framgång efter Steve Jobs frånfälle. Det är inte perfekt – ett perfekt företag och en perfekt företagskultur finns inte och är omöjlig med tanke på att ett företag består av människor. Precis som andra (framgångsrika och mindre framgångsrika) företag har Apple en del problem, produkter som inte lever upp till förväntningarna, och begår misstag.

Men det gjorde Apple även med Steve Jobs i vd-stolen.

Svaret på frågan om vad Steve Jobs hade tyckt om dagens Apple är helt enkelt: det spelar ingen roll. Apple är vad det är, och gör vad det gör. Det är inte bara onödigt att spekulera i hur det hade varit annorlunda om Steve Jobs var i livet; det enda vi vet är att han var mycket bestämd med att ingen på Apple skulle tänka i de banorna.

Så sluta leka ”Steve skulle aldrig…” och döm Apple utifrån vad företaget faktiskt gör. Det är vad Steve Jobs hade velat.