Apples egna Smart Keyboard till Ipad Pro är en väldigt avskalad, minimalistisk historia. Rugged Messener är precis tvärtom, fodralet är stort och tungt – inte alls minimalistiskt. Men det gör mycket annat bra istället. Det är tåligt, rejält och dessutom väldigt bekvämt att skriva på med sitt handledsstöd i ett filt-liknande material.

Rugged Messenger består av två delar. Den första är ett relativt slimmat skal för själva Ipaden. Paddan klickas enkelt in i skalet och till skillnad från konkurrenterna ska det här skalet dessutom vara stöttåligt, det är testat för att klara fall upp till ungefär 1,8 meter. Landar din Ipad helt fel finns fortfarande en risk att glaset går sönder, men kanterna och baksidan bör skalet kunna skydda bättre.

Läs också!  Logitech Slim Combo: Det kanske absolut bästa tangentbordet hittills för Ipad Pro

Zagg Rugged Messenger

På skalet finns också en hållare för Apple Pencil, något som saknas på Apples Smart Keyboard, men som också finns på konkurrenten Logitech Slim Combo (som vi också testat nyligen). Vi uppskattar att det äntligen finns något som hjälper till att hålla koll på pennan, men har vi inte en Apple Pencil känns det lite överflödigt.

Zagg Rugged Messenger

Den andra delen är själva tangentbordsdelen. Ipaden fästs med magneter på botten av skalet, och en ”flärp” förs sedan upp på baksidan av skalet. Med flärpen kan vi steglöst och ganska generöst justera vinkeln på Ipaden. Det uppskattas verkligen.

Skalet kan användas fristående från tangentbordet men tyvärr finns inget stöd inbyggt, det sitter i tangentbordsdelen. Det gör det svårt att ställa upp Ipaden för filmvisning eller liknande. Det går dock att vika undan tangentbordet 180 grader så att vi kan ställa upp Ipaden ovanpå tangentbordet, men då ligger tangenterna direkt mot bordet eller soffan. Det här gör Logitech bättre.

Zagg Rugged Messenger

Till skillnad från både Logitechs Slim Combo och Apples Smart Keyboard använder det inte Smart Connector för att kommunicera med Ipad Pro, utan en vanlig bluetooth-koppling. Det betyder att vi måste parkoppla tangentbordet när vi ska använda det första gången, och att tangentbordet kräver en egen strömförsörjning istället för att låna ström av paddan via Smart Connector. Batteritiden är ändå imponerande två år, räknat på en timmes användande varje dag.

Tillverkaren Zagg har också passat på att addera en multi-koppling till bluetooth, vilket gör att vi kan para två olika enheter till tangentbordet och byta mellan med ett snabbt tryck på en tangent. Bytet tar ett par sekunder när vi testar, förutsatt att bluetooth är aktiverat på båda enheter. Det här är riktigt praktisk när du snabbt vill byta mellan Ipad och Iphone, eller varför inte mellan Ipad och Apple TV.

Vi föredrar fortfarande en Smart Connector, det ger en mer stabil uppkoppling och vi slipper ladda upp batteriet, men att det inte finns någon Smart Connector här är troligen också en av anledningarna till att Rugged Messenger är billigare än Apples och Logitechs alternativ.

Zagg Rugged Messenger

Tjock och tung som en Macbook Air

Nackdelelen med många tangentbordsfodral av den här typen – med undantag för Apple Smart Keybord – är att de blir allt annat än slimmade. Rugged Messenger Pro är rejält tjock, 2,31 centimeter. Det är tjockare än både en än både en Macbook Pro och Macbook Air.

Tjockleken är dock kanske inte det viktigaste måttet på hur smidigt och lättanvänt ett tangentbordsfodral är. Mer relevant är vikten, och även där lämnar Rugged Messenger mer att önska. Med Ipad Pro och en Apple Pencil monterad väger hela paketet in på nästan 1,3 kilo – i stil med en Macbook Air, och det tycker vi är alldeles för mycket. Om låg vikt är en avgörande faktor gör vi bäst i att se oss om efter andra alternativ. Tangentbordet känns dock rätt stabilt, och det går riktigt bra att skriva med paddan i knät om vi föredrar det.

Bekväma och belysta tangenter – i massor av färger

Skrivkänslan hos Rugged Messenger är riktigt bra, om än inte perfekt. Vi kommer snabbt upp i en bekväm skrivhastighet. Tangenterna är dessutom stabila och med bra respons. 

Zagg Rugged Messenger
Ett filt-liknande material som är bekvämt att vila händerna på.

Å, ä och ö är alla fullstora tangenter, men tyvärr är enterknappen bara en rad hög. Och även om tangenterna är fina och stabila att skriva på kan vi inte komma ifrån att de är lite mindre än på en riktig laptop. Några fler fel blir det när vi skriver. Skrivkänslan är bra, på gränsen till riktigt bra, men en bärbar dator är fortfarande bäst på denna front.

Zagg Rugged Messenger
Ill-grön bakgrundsbelysning, om du vill.

Här finns också bakgrundsbelysning justerbar i tre steg samt helt avstängt. Vi kan också byta mellan sju olika färger på belysningen.

Priset är en viktig faktor för de allra flesta, och här vinner Rugged Messenger flera extrapoäng. Vi lyckas hitta Rugged Messenger för så lite som 700 kronor, Logitech Slim Combo för ungefär 1 400 kronor och Apple Smart Keyboard för nästan 1 800 kronor. När priset är flera hundralappar lägre än konkurrenterna är det svårt att inte rekommendera detta tangentbord – trots att det är tyngre, saknar Smart Connector, att skalet inte har något inbyggt stöd och att skrivkänslan är något bättre på Slim Combo.

Omdöme

Zagg Rugged Messenger är visserligen ett väldigt bra tangentbordsfodral, men varken bäst, lättast eller snyggast. Det låga priset talar dock till dess fördel. Ett bra köp om om du inte vill lägga allt för mycket pengar på ett tangentbordsfodral.

Fakta: Zagg Rugged Messenger
Funktion: Fodral med löstagbart tangentbord till Ipad Pro 10,5 tum.
Batteri: Två års batteritid vid en timmes dagligt användande. Uppladdningsbart via mikro usb-kabel (medföljer).
Mått: 261 mm x 195 mm x 23,1 mm
Vikt: 690 gram (utan Ipad)
Övrigt: Ett års garanti.
Tillverkare: Zagg
Pris: 700 kronor

plus

Förhållandevis lågt pris
Bra, bakgrundsbelysta tangenter
Justerbar vinkel
 

minus

Tung och tjock
Inget stöd utan tangentbordet

Betyg: 7 av 10