För ett par dagar sedan lanserade Gopro Hero 6 Black, en tålig actionkamera som kan filma i 4k-upplösning upp till 60 bilder per sekund. Extra intressant för Apple-användare är att Gopro den här gången valde att satsa på det relativt nya formatet hevc, ibland också kallat h.265. Samma filformat som Apple också satsar ordentligt på i både IOS 11 och Mac OS High Sierra.

Hevc tillåter en effektivare komprimering videofiler, filstorlekarna kan krympa så mycket som 40 procent. Det är något som alla som filmar mycket i framför allt 4k lär uppskatta, särskilt som priset på stora ssd-diskar inte har sjunkit så snabbt som många nog skulle ha önskat.

Gopro Hero 6 Black
Foto: GoproGopro Hero 6 Black

Guide: Allt om hevc - frigör rejält med utrymme i IOS 11 och Mac OS High Sierra

Hero 6 Black använder dock bara hevc för inspelning av 1080p-material i 240 fps, 2,7k-material och 4k-material. För lägre upplösningar använder kameran det äldre h.264 istället. Hevc ställer också högre krav på de enheter vi använder, för IOS gäller att vi har IOS 11 installerat på en enheter med A10-processor eller senare. För Mac måste vi ha en Macbook eller Macbook Pro från tidigast 2016, alternativt en Imac 5k från 2015 eller senare.

På Android-sidan gäller Android 5.0 med minst Snapdragon 820-serien eller senare, en Windows-dator måste köra Windows 10 och vara utrustad med en Intel Kaby Lake-processor.

Filerna kan dock enkelt formateras om till h.264 i exempelvis Handbrake, men då blir filerna också större. Fler detaljer finns att läsa på Gopros hemsida.

Läs också: Imovie uppdaterat med stöd för hevc

GoPro Hero6 Black Pris vid test: 5790 kr.

Bästa pris just nu: 3580 kr