När Apple Computer grundades blev The Beatles bolag Apple Corps mycket upprörda och stämde dem för varumärkesintrång. För att kunna fortsätta använda namnet Apple betalade de Beatles en rejäl slant och gick samtidigt med på att aldrig gå in i musikbranschen.

Några år senare stämde Beatles återigen Apple. Denna gång för att de hade levererat en dator med externa högtalare som man kunde spela musik igenom. Beatles vann även denna gång och Apple fick betala en stor summa pengar för att kunna fortsätta sin verksamhet. Fox News uppskattar att Apple sammanlagt har betalat ungefär 50 miljoner dolllar (cirka 400 miljoner kronor) till The Beatles företag.

Den senaste stämningen handlar om iPod och iTunes Music Store, som The Beatles advokater betecknar som ”ett av de grövsta övertrampen någonsin”. Apple har nämligen använt reklam där de presenterar ”iPod från AppleMusic”. Som vi skrev den 13 augusti har diskussioner mellan parterna förts. Dessa har dock inte resulterat i någon lösning varpå det hela nu kommer att avgöras i rätten.

Apple har ännu inte gett någon kommentar i frågan.

Det är inte särskilt troligt att Apple är omedvetna om att Beatles gamla skivbolag skulle reagera på iPod och iTunes Music Store. Kanske har de till och med helt kallt kalkylerat med att få betala skadestånd till Apple Corps. Man kan tolka händelserna som att Apple tycker anser att musikbranschen är alldeles för intressant för att lämna därhän. Trots skadeståndsrisken. En annan möjlighet är att Apple på det här sättet vill få till en uppgörelse med Beatles som en gång för alla gör klart att Apple har rätt att verka i musikbranschen. Det har ju onekligen hänt en del i skivindustrin och datorbranschen sedan skivbolaget Apple och datorföretaget Apple grundades...

MacCentrals artikel.