Mac OS High Sierra

Om du har en Mac med ssd och installerar nya Mac OS High Sierra kommer installationsprogrammet automatiskt att konvertera din disk från gamla filsystemet hfs+ till Apples nya, moderna apfs. Det nya filsystemet används redan i IOS, TV OS och Watch OS men det stora testet blir Mac OS med sin betydligt större komplexitet och variation i mjukvara.

Redan under betaperioden rapporterade testare om buggar i apfs, och nu efter den skarpa lanseringen av High Sierra har vi bland annat skrivit om hur filsystemet ställer till det för många spel, bland annat hela spelmotorn Unity som används i många indie-spel.

Läs mer: Mac OS High Sierra ställer till det för spelare

Om du vill ha High Sierra men tvekar på grund av riskerna med barnsjukdomar i apfs har vi en god nyhet: Du kan uppdatera utan att konvertera disken till det nya filsystemet.

I programmet Install Mac OS High Sierra som du laddar ner från App Store ligger ett kommandoradsprogram du kan köra från Terminal för att köra igång installationen med större kontroll än om du bara dubbelklickar och klickar på uppdatera.

Det vi vill åt nu är alternativet ”−converttoapfs NO” som gör att installationsprogrammet skippar apfs-konverteringen. För att dra igång uppdateringen till High Sierra utan att behöva klicka ja till licensavtalet eller något annat – så att du helt enkelt kan gå och fika medan den håller på – skriver du in följande kommando i Terminal:

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/startosinstall --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app --agreetolicense --converttoapfs NO --nointeraction

Om du senare vill konvertera disken till apfs kan du göra det via programmet Skivverktyg.

Missa inte: Vi testar Mac OS High Sierra