Är ni flera i familjen som betalar för lagringsutrymme på Icloud för backup av IOS och annat? Nu kan ni slippa det!

Med IOS 11 och Mac OS High Sierra har Apple nämligen utökat sin familjedelningsfunktion med en ny och efterlängtad möjlighet: Du som har huvudkontot där familjedelning har aktiverats kan dela utrymme du betalar för med andra familjemedlemmar. Om du till exempel betalar 89 kronor i månaden för 2 terabyte och flera andra i familjen gör detsamma, men ingen av er använder hela potten utan kanske 300–400 gigabyte, kan ni sluta betala för de andra kontona och istället dela dina 2 terabyte mellan er.

För en familj på fyra personer där alla har 2 terabyte var men där ni tillsammans skulle klara er på 2 terabyte kan ni på det här sättet spara 3 204 kronor per år – en inte oansenlig summa.

Om ni idag har till exempel 200 gigabyte var för 29 * 4 = 116 kronor i månaden får ni istället 500 gigabyte var för 89 kronor i månaden. Det blir 324 kronor om året i besparing för mer än dubbla utrymmet – inte så illa.

Så aktiverar du familjedelning för Icloud-lagring

Du måste använda en Mac med High Sierra eller en Iphone eller Ipad med IOS 11, och du måste redan prenumerera på 200 gigabyte eller 2 terabyte lagring. Enklast är det på IOS. Öppna Inställningar och tryck på dig själv längst upp (Apple-id, Icloud, Itunes och App Store). Välj sedan Familjedelning under Icloud och Itunes och App Store i listan. På nästa skärm ser du Icloud-lagring som ett alternativ under prenumerationer och appar. Tryck på den och gå igenom stegen för att aktivera funktionen.

När du har bjudit in familjemedlemmarna kommer de som idag använder gratisversionen (5 gigabyte lagring) automatiskt att överföras till ditt delade utrymme. De som redan har en prenumeration får istället frågan om de vill byta (utan att någon data förloras, så länge allt får plats) eller fortsätta betala för eget utrymme.