De nya Iphone-modellerna har vid sidan om den trådlösa laddningen även stöd för snabbladdning via sladd, vilket i optimala fall betyder upp till 50 procent laddning på bara 30 minuter. Iphone XS, XS Max och XR har (precis som Ipad Pro) stöd för snabbladdning upp till 29 watt (14,5 volt vid två ampere).

Tyvärr får vi inte med någon snabbladdare med nya Iphone. I paketet kommer samma gamla vita lilla fem-watts-laddare som har följt med Iphone sedan tidernas begynnelse (ungefär).

Missa inte: Vi testar Iphone 8 – processorn lyfter Apples nya mobil

Snabbladdare Iphone
Foto: AppleMed en framtida mjukvaruuppdatering kommer även laddplattor kunna ladda Iphone något snabbare, 7,5 watt istället för dagens fem watt. Inte riktigt snabbladdning, men bättre än inget.

För att kunna snabbladda vår Iphone behöver vi alltså se oss om efter en ny laddare. Vilken laddare som helst som har stöd för de så kallade usb power delivery-specifikationerna (ofta förkortat usb-pd) ska enligt Apple fungera för att snabbladda en Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X. Mer finns att läsa i Apples egna supportdokument.

Till den nya laddaren behöver vi även köpa Apples usb-c till lightning-sladd för att kunna använda snabbladdningen. Sladden kostar 395 kronor via Apple Store. Än så länge är det tyvärr ont om usb-c till lightning-sladdar från andra tillverkare som också är mfi-certifierade.

Att få exakt 50 procent laddning på 30 minuter går dock inte alltid att garantera. Andra omgivande faktorer påverkar laddningen, och det gäller att även sladden är kompatibel och i gott skick.

Dessutom är laddare som stödjer usb-pd fortfarande relativt ovanliga och att laddaren har usb-c är ingen garanti för att den stödjer usb-pd. De flesta laddare i den här artikeln har stöd för usb-pd och därmed riktig snabbladdning. Om inte nämner vi det i texten.

Läs även: Iphone XS – allt om Apples flaggskepp
Läs även: Iphone X: Allt om Apples mobil

Apple Snabbladdare Iphone
Foto: Apple

1. Apple 61 watt usb-c-strömadapter – om du redan har en Macbook Pro

Det här är den absolut enklaste lösningen om du redan har en Macbook Pro från 2016 eller senare, för då har du redan den här laddaren till hands (eller 87-watts versionen från 15-tummaren). Då är lightning-sladden med usb-c på ena änden det enda som behövs. Den kopplas in i Macbookens laddare och vips går det att tillföra ström motsvarande flera timmars användning på 30 minuter. På resan behöver vi dessutom bara ta med en laddare. Riktigt bekvämt!

Bonustips: Macbookens egna usb-c-port kan också ladda upp Iphone snabbare än vad medföljande Iphone-laddare kan. Macbook Pro kan ge 15 watt till anslutna tillbehör, så laddningen går snabbt även härifrån.

Pris: 850 kronor
Mer information: Apple

Apple 29 watt usb-c Snabbladdare Iphone
Foto: Apple

2. Apple 30 watt usb-c-strömadapter – billigaste, rekommenderade Apple-valet för äkta snabbladdning

Om du inte redan har en Macbook Pro-laddare men vill hålla dig till Apple-spåret är det här den billigaste laddaren som Apple säljer, och som också kan snabbladda Iphone.

Det här är laddaren som följer med lilla Macbook, men den duger gott till att ladda upp även Ipad. Det är också den laddare Apple själva rekommenderar som snabbladdare till Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X. Notera att ingen sladd medföljer, den får vi köpa separat.

Pris: 595 kronor
Mer information: Apple

Belkin Home charger Snabbladdare Iphone
Foto: BelkinI förpackningen medföljer en sladd med usb-c i båda ändarna, en usb-c till lightning-sladd får vi köpa själva.

3. Belkin usb-c Home Charger – billigare och nästan lika snabbt

Belkins kompakta laddare har ett usb-c-uttag på laddaren där vi kan koppla in usb-c-lightning-sladden från Apple. Belkin har nyligen börjat anamma usb-pd, men tyvärr framgår det inte om just denna laddare stödjer specifikationerna. Uteffekten på 15 watt (3A) räcker ändå gott för att ladda Iphone 8 och X mycket snabbare, och det är ett klart billigare alternativ än Apples 29 watt-laddare.

I nödfall kan vi även ladda en Macbook Pro, men med bara 15 watt tar laddningen några timmar.

Pris: 249 kronor hos Dustinhome.
Mer information: Belkin

Linocell Snabbladdare Iphone

4. Linocell usb-c billaddare – snabbaste laddningen i bilen

Det här är en ovanligt snabb men fortfarande kompakt laddare för bilen. På enheten sitter ett usb-c-uttag där vi kopplar in vår Iphone och vips får vi snabbare laddning även i bilen, även om det inte går riktigt lika snabbt som med Apples 29 watt-laddare utan usb-pd-stödet. Billaddaren ger fem volt och tre ampere, vilket leder till en total uteffekt på 15 watt. En ovanligt kraftig billaddare alltså.

Pris: 100 kronor hos Kjell och Company.
Mer information: Kjell och Company.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 11299 kr.

Bästa pris just nu: 6920 kr