Skribenten och Itunes-logga

I tio år har vi klagat på att Itunes blivit en stor koloss till program, med ett invecklat gränssnitt och för många funktioner. ”Macens minst Mac:iga program” och liknande har det kallats. Apple har genom åren gjort några små försök att förbättra det, men förra veckan släpptes Itunes 12.7 som ett bombnedslag.

Itunes gränssnitt har inte blivit enklare bara för att en viss underavdelning har tagits bort.

Hela hanteringen av appar på Iphone och Ipad, från App Store till omarrangering av apparna på hemskärmen, har helt sonika tagits bort. Försvunnit. Borta. Puts väck. Allt Apple säger är att appar nu sköts med App Store på IOS. Så enkelt! Skönt att det inte finns några omständigheter där det inte går, eller är extremt mycket bökigare.

Eller vänta nu...

  • Du har sparat gamla appar för att fortfarande ha tillgång till dem efter att de tagits bort från butiken, eller för att kunna återgå till en äldre version om en uppdatering plötsligt är full av reklam eller har blivit kass.
     
  • Du har mer än ett App Store-konto i olika länder för att till exempel komma åt appar från banker och andra företag som bara finns tillgängliga i ett visst lands butik.
     
  • Du har många IOS-enheter och föredrog hur enkelt det var att synka app-uppdateringar från Itunes till samtliga, över wifi.
     
  • Du föredrog att leta nya appar i Itunes på en större skärm med datorns snabbare navigering (även om du sedan installera via App Store på enheten).

Det här är bara ett urval av situationer där nya Itunes ställer till problem, och även om vi har hittat alternativ till en del av de här saknade funktionerna blir det inte enklare att förstå hur Apple har tänkt. Itunes utan App Store och apphantering hjälper ingen. Itunes gränssnitt har inte blivit enklare bara för att en viss underavdelning har tagits bort. Att köpa Mac OS Server, installera Apple Configurator 2, skaffa tredjepartsprogram som Anytrans eller installera gamla Itunes på en gammal Mac bara för att ha den som synkdator för att komma runt problem är precis tvärt emot det vi ofta hyllar Apple för.

I en alternativ verklighet

Vad Apple borde ha gjort istället är uppenbart: lyft ut App Store och IOS-synkning ur Itunes helt och hållet och placerat dem i ett fristående program. Då skulle Itunes faktiskt bli enklare och mer fokuserat. Som det är nu används det fortfarande för att göra backup på, nollställa och synka musik och en del annat till IOS. Vad vi och många andra har efterfrågat är ett Itunes som gör just det Apple påstår att det ska göra: fokusera på musik, film, tv, podcaster och ljudböcker. Hela hanteringen av IOS-enheter med synkning, nollställning, återställning från backup och apphantering borde redan från början ha legat i ett eget program. Det kunde heta IOS Sync till exempel.

Det är blandningen av mediabibliotek och IOS-synkning som har gjort Itunes omständligt och svåröverskådligt, och att kirurgiskt skära bort bara en del utan att erbjuda ett alternativ är inte att underlätta för användarna.

Slutligen: Om du också tycker att Itunes 12.7 är en katastrof kan du berätta det för Apple. Om tillräckligt många användare klagar kanske företaget tar tag i att ta fram en ordentlig lösning.