När Apple visade upp Watch OS 4 var en av nyheterna en förbättrad puls-app, som på flera sätt kan mäta pulsen även när appen inte är aktiv eller ett träningspass är igång, närmare bestämt vilopuls, puls vid gång och hur snabbt vår puls återhämtar sig efter en ansträngande aktivitet.

Puls-appen kan även skicka en liten notis till oss om den upptäcker att pulsen höjs utan att vi rör oss snabbt eller har ett träningspass aktiverat – en potentiellt livräddande funktion som kan hjälpa Apple Watch-bärare att upptäcka dolda hjärtfel.

Läs också: Här är de viktigaste nyheterna i Watch OS 4

Apple Watch
Apple Watch "Series 0."

Men dessa funktioner är begränsade till Apple Watch Series 1 eller senare, något som bland annat 9to5mac skrivit om. Första generationens Apple Watch, som lanserades under 2015 och som ibland kallas Apple Watch ”Series 0” får inte dessa funktioner, appen visar istället bara nuvarande puls och viss historik under dagen – inga detaljerade siffror eller varningar om hög puls.

Apples har inte uttalat sig om varför ”Series 0” inte får dessa funktioner, men Series 1, 2 och 3 har alla snabbare, dubbelkärniga processorer och framför allt Series 2 och 3 har bättre batteritid, vilket troligen är en del av förklaringen.

Den som vill ändå få viss liknande funktionalitet i sin ”Series 0”-klocka kan använda sig av appen Cardiogram, en app som specialiserat sig på pulsmätning och träning. Har kan vi få information om vår puls under hela dagen, och även puls när vi sover om vi har klockan på armen på natten. Cardiogram kan även ge information om vilopuls samt maxpuls under en dag.