3D Touch har funnits på Iphone sedan 2015, då det introducerades i Iphone 6S och 6S Plus. Men ett nytt patent från Apple pekar mot att det kan finnas större planer för 3D Touch än så. Det rapporterar Appleinsider.

I patentet framgår att Apple undersöker möjligheten att bygga in 3D Touch även på baksidan och möjligen på sidan av telefonen. Ett hårdare tryck på baksidan av telefonen skulle därmed kunna aktivera funktioner och gester på skärmen.

Missa inte: Bluetooth och wifi går inte att stänga av via Kontrollcenter i IOS 11

3D Touch på andra ställen än på skärmen skulle på grund av tekniska begränsningar mest troligt inte vara lika exakt som vi är vana vid på skärmen, utan istället handla om större tryckkänsliga zoner på telefonen. Möjligen skulle de också kunna möjliggöra svep på baksidan av Iphone som ett sätt att navigera i IOS.

3D Touch.
Svep och 3D-tryck även på baksidan. Bildkälla: United States Patent and Trademark Office

Det finns redan idag en ”klämbar” telefon i form av HTC U11, en telefon där appar och funktioner kan aktiveras med ett enkel- eller ”dubbelkläm” på sidorna. Exakt vad 3D Touch på baksidan av Iphone skulle användas till finns ingen information om och som med alla patent är det inte alls säkert att funktionen slutligen kommer till nya modeller av Iphone, men nu vet vi att Apple åtminstone undersöker saken.

Uppgifter: Iphone kan få stöd för Apple Pencil

Apple iPhone 6s 32GB Pris vid test: 4990 kr.

Bästa pris just nu: 4290 kr