Procreate – anpassat för IOS 11, men fortfarande mest för illustratören

Procreate är en annan intressant app för den som letar Photoshop-utmanare, och liksom Pixelmator är det här lite av en favorit hos Apple. Den har vunnit ett Apple Deisgn Award (år 2013) och blivit klassad som en ”måste ha-app” i App Store.

Procreate lägger dock betoningen mer på illustration, måleri och grafisk design än vad Pixelmator och Affinity gör. Det går att redigera bilder med några omvägar, men för den som enbart är ute efter bildredigering i sin Photoshop-ersättare är det här ett sämre val.

Procreate
Foto: ProcreateTyvärr kan vi inte ta åt oss äran för den här bilden, men den visar vad som är möjligt för den som är duktig på att illustrera.

För andra är Procreate en smått oslagbar illustrations-app. Det finns 135 olika penslar med 35 olika inställningar för varje pensel, vi kan skapa egna penslar och även sortera dem i den ordning vi föredrar. Och vi kan naturligtvis arbeta med grupperbara lager.

Gränssnittet är lättarbetat och bör inte sticka någon i ögonen. Procreate har stöd för Split View, perfekt om vi målar av något och vill ta fram det på höger sida. En Apple Pencil är förresten bra att ha till hands, även om det inte är ett måste.

Alldeles nyligen blev Procreate uppdaterad till version 4, och med det kommer några viktiga uppdateringar. Dels har Procreate liksom Affinity Photo uppdaterats för IOS 11, med förbättrad import av bilder, stöd för dra-och-släpp, Filer-appen, P3-färger och bättre prestanda i och med stöd för Metal i IOS. Appen har nu lagermasker, för ett icke-destruktivt redigerande (bristen på det har varit en kritik mot appen tidigare). Och inte minst, nu finns inga fler köp att göra i appen – allt ingår för de 109 kronor appen kostar. Version 4 är helt enkelt en stor, välkommen uppdatering till Procreate.

Missa inte! Postern för hyllade Stranger Things gjordes med Procreate på Ipad Pro

Procreate
Foto: ProcreateMed Filer-appen i ett Slide over-fönster kan vi enkelt dra fler bilder eller filer till programmet. IOS 11 är en välkommen uppgradering även för Procreate-användare.

Photoshop på Macen är fortfarande ett mer funktionsrikt program är Procreate, men att kunna på illustrera på Ipaden med Apple Pencil kan ibland ändå vara en bättre upplevelse. Och priset är inte blodigt för att vara en så kompetent app. Men fotografer gör sig nog bättre med Affinity Photo.

Fakta: Procreate
Funktion: App för illustration och grafisk design
Testad version: 4.0.1
Systemkrav: Ipad som kör IOS 11 eller senare
Utvecklare: Savage
Pris: 109 kronor

Ladda ner till IOS här

plus

Snabbt och lättjobbat
Prisvärt

minus

Passar sämre för bildredigering

Betyg: 4 av 5