Affinity Photo – ger Photoshop en rejäl match för en bråkdel av priset

Affinity Photo är den klart dyraste appen i det här testet, men ändå är den grymt prisvärd. Köper vi Affinity Photo för Ipad (209 kronor) får vi hela programmet utan konstigheter – inga prenumerationer, inga ytterligare köp i appen. 209 kronor är ungefär vad en enda månad av Photoshop CC kostar.

För många är det helt enkelt inte värt att betala mer än så, om vi vill ha ett kompetent redigeringsprogram i paddan. Och det kan verkligen mäta sig med Photoshop.

Affinity
Affinity fungerar bra även för illustrationer eller grafisk design.

Affinity Photo finns även i en (dyrare) version för Mac, men faktum är att Ipad-versionen är exakt samma app, med skillnaden att vi använder pekskärm och eventuellt en Apple Pencil istället. Har vi ett tangentbord till vår Ipad kan vi även använda kortkommandon.

De allra flesta verktyg vi är vana att jobba med i Photoshop finns även här, självklart finns stöd för raw-filer och psd. Affinity har bra markeringsverktyg, icke-destruktiva lager och kommer även med ett gäng förinstallerade icke-destruktiva filter som tilt shift-effekt, oskärpa, perspektivskiftningar och förvrängningar. Den snabba Metal-grafiken under huven gör att vi kan justera filtren live och se resultatet direkt. Som i Pixelmator och Photoshop finns även en rätt precis funktion för att ta bort oönskade objekt i bilden, här heter den Inpaint Brush.

Läs också! Bästa program för bildredigering på datorn: Så står sig utmanarna mot Photoshop

Affintiy
Med live filter kan vi bland annat skapa tilt shift-effekter.

Affinity är lite mer avancerat och lite mer Photoshop-likt än Pixelmator. Det är också något mer svårarbetat och har en högre inlärningströskel, men många användbara exempelvideor och interaktiva övningsexempel följer med programmet.

Affinity Photo för Ipad fick alldeles nyligen en uppdatering för IOS 11 som ger stöd för dra-och-släpp samt Filer-appen. Båda riktigt bra förbättringar som gör det enklare att arbeta med många filer i Ipad.

På minussidan kan noteras att Serif, utvecklaren bakom Affinity‚ tyvärr inte har någon motsvarighet till den gyllene kombinationen Photoshop och Lightroom, men det gäller å andra sidan alla appar i det här testet. Prestandakraven är högre än för övriga appar – vi måste ha en Ipad Air 2 eller senare för att paddan ska orka med Affinity.

Bäst i testÖverlag är det här ändå den klart mest kraftfulla appen, och blir snabbt vår förstahandsval i det här testet. Det kostar mest och är aningen svårare att lära sig, men det betalar sig snart i vad vi får tillbaka i form av funktionalitet och prestanda.

Ett längre test av Affinity Photo för Ipad kan du läsa här!

Fakta: Affinity Photo för Ipad
Funktion: Proffsigt redigeringsprogram för Mac, Windows och Ipad, här testat för Ipad.
Systemkrav: Ipad Air 2 eller senare med IOS 10.3 eller senare. 
Testad version: 1.6.5
Utvecklare: Serif Labs.
Pris: 209 kronor i App Store.

Ladda ner till IOS här

plus

Otroligt kompetent
Relativt billig
Snabb
 

minus

Finns ingen Lightroom-motsvarighet
Kräver Ipad Air 2 eller senare

Betyg: 5 av 5