Adobe har släppt en hel drös med appar till IOS, däribland det av många omtyckta Lightroom. Men fullversioner av sin populära och mycket kompetenta programsvit med bland annat Premiere, Illustrator, Indesign, Audition och Photoshop har helt uteblivit från IOS. Visst finns lättversioner med lekfulla namn som Photoshop Mix och Fix – men några fullversioner är det inte.

För många är Photoshop standarden när det kommer till bildredigering, men faktum är att det för många går alldeles utmärkt att också använda något enklare – och billigare – än så. Så kanske ska vi inte fälla alltför många tårar över att Adobe vägrar ta IOS på allvar.

I App Store finns det många enkla ”filter-appar” som möjliggör enklare redigering, och så finns det några fullfjädrade bildredigeringsappar som ger Photoshop en rejäl utmaning. I den här kollar vi närmare på de senare, närmare bestämt tre stycken som alla är för Ipad: Pixelmator, Affinity Photo och Procreate 4.

Vi testar alla programmen på en Ipad Pro, men ofta går det bra att använda även mindre kraftfulla Ipads (notera systemkraven för varje app). Vi testar också på IOS 11, vilket är en mindre revolution för Ipad. Inte minst Filer-appen kommer till användning när vi använder en Ipad för lite mer seriöst arbete, som bildredigering.

Stort test: Här är bästa fotoappen för din Iphone

Pixelmator – den första stora utmanaren hänger med än

Pixelmator är en självklar utmanare till Photoshop. Det har den varit ända sedan appen släpptes år 2014 och blev en av de första apparna att på riktigt erbjuda det ”Photoshop” till Ipad som Adobe själva inte gjorde. Att till och med Apple använder Pixelmator i en reklam för IOS 11 säger något om appens status.

Till år 2017 har Pixelmator för IOS nått version 2.3.1. Här finns kraftfulla funktioner vi förväntar oss av en Photoshop-utmanare. För att nämna några exempel: Appen har en oftast välfungerande retuscherings-pensel som tar bort oönskade objekt. Det finns ett verktyg kallat Quick Selection som analyserar färg, textur och kontraster så att vi enkelt kan svepa över ett objekt vi vill markera. Markerar vi hellre mer manuellt finns en magnetisk markering också.

Pixelmator

Vi kan givetvis jobba i icke-destruktiva lager och många av de verktyg vi vant oss med från Photoshop finns även här. Och allt sker snabbt och nästan utan väntetider. Vi tycker också att inlärningströskeln är lite lägre för Pixelmator än för Affinity Photo.

Pixelmator är inte heller begränsat till bildredigering, ett stort utbud av penslar, färger, blandningslägen för lager, former och textverktyg gör att det fungerar lika bra för illustrationer eller grafisk design.

Appen är dessutom utformad för att ta vara på allt det IOS erbjuder, här finns stöd för multitasking i både Slide Over och Split View, vi kommer enkelt åt Icloud Drive och stöd för Metal ser till att beräkningar går så snabbt paddan bara hinner med. Har vi en Ipad Pro kan vi även redigera upp till 100 megapixlar stora bilder.

Pixelmator
Funktionen för att ta bort objekt i bilden fungerar rätt bra, även om den kan behöva justeras och finliras lite grann med markeringen.

Apple Pencil gör appen ännu bättre, vi kan med en tiltad penna dra tjockare linjer, och trycker vi hårdare blir flödet större. Den 1 095 kronor dyra Pencil är inget måste för att använda Pixelmator, men redigeringen blir lite roligare.

Nackdelar? Jo visst, men de har mer att göra med IOS än just Pixelmator att göra. Utan mus blir helt enkelt arbetsflödet lite annorlunda. Det är lite knöligare att jobba med lager och vi får inga kortkommandon på samma sätt som när jobbar med Photoshop på en Mac.

Bra köpVi hoppas också att Pixelmator snart får ut en version som har fullt stöd för IOS 11, inklusive dra och-släpp, Filer-appen med mera. Det finns anledning hålla ögonen på Pixelmator lite extra, det kommer nämligen en ny version av programmet senare under hösten, då kallat Pixelmator Pro. Det är en uppdaterad version av appen som från början bara släpps till Mac, men som förhoppningsvis även hittar till Ipad snart.

Fakta: Pixelmator
Funktion: App för bildredigering
Testad version: 2.3.1
Systemkrav: Iphone, Ipad eller Ipod touch med IOS 9.1 eller senare.
Utvecklare: Pixelmator
Pris: 50 kronor i App Store.

Ladda ner till IOS här

plus

Snabb
Kraftfulla redigeringsfunktioner
Förhållandevis lågt pris

minus

Ännu inte fullt stöd för IOS 11
Lite ovan hantering av lager
 

Betyg: 4 av 5