När vi trycker på symbolerna bluetooth och wifi i Kontollcenter i IOS är det naturligt att tro att det helt inaktiverar blåtands- respektive wifi-uppkopplingarna – men riktigt så enkelt är det inte i IOS 11.

När vi stänger av blåtand och wifi i Kontrollcenter kommer vår Iphone eller Ipad automatiskt koppla från anslutna blåtandstillbehör och wifi-nätverk. Mobilen fortsätter dock vara ansluten till andra Apple-tillbehör som Apple Pencil och Apple Watch. Även funktioner som Airdrop, Airplay, och Continuity fortsätter fungera. Blåtand och wifi är alltså inte helt avstängt.

Missa inte: Nu finns IOS 11 för nerladdning – en del gamla appar fungerar ej

Ett tryck på wifi-symbolen stänger även av automatisk anslutning till kända nätverk, men aktiveras igen när något av följande gäller:

  • Vi sätter igång wifi i Kontrollcenter
  • Vi ansluter till ett nytt nätverk i Inställningar
  • Vi går eller kör till en ny plats
  • Klockan är 05:00
  • Vi startar om enheten

Samma regler gäller för bluetooth, förutom punkt tre i listan. IOS 11 försöker alltså hantera våra anslutningar lite smartare, och koppla bort från nätverk men inte automatiskt koppla bort från våra andra Apple-tillbehör.

Om vi helt vill stänga av blåtand och wifi – av säkerhetskäl, strömförbrukningsskäl eller annat – får vi istället gå till Inställningar och avaktivera funktionerna där, då stängs de av ”på riktigt”. Mer om detta finns att läsa i Apples egna supportdokument.