Logitech Powered – smartaste laddaren blir testvinnare

Logitech är en flitig tillbehörstillverkare för teknikprodukter, däribland Apples. Företagets senaste laddplatta Powered är till och med formgiven tillsammans med Apple (ett upplägg som man även använt för den digitala pennan Logitech Crayon) och det har gett en laddare som är genomtänkt in i minsta detalj. Faktiskt ända ned till den gummerade, vita ytan. Logitech säger att en gummerad yta minskar risken för att mobilen halkar av laddaren av vibrationerna när någon ringer eller är flitig med sms:andet.

Trådlösa laddare till din Iphone

Det här är en laddare som är formgiven med tanke på att vi kan vilja använda mobilen samtidigt som den laddar, vilket gäller långt ifrån alla laddare i detta test. Exempelvis ska laddarens vinkel (65 grader) vara perfekt för Face ID. Att mobilen laddas stående gör att vi kan använda mobilen medan den laddar, och vill vi kan vi även lägga ned mobilen på sidan för att kolla ett Youtube-klipp och ändå fortsätta ladda trådlöst.

Laddaren ska passa en liten Iphone 8 såväl som den största Iphone XS Max. En Iphone 8 Plus kräver dock ett skal med öppen botten, enligt Logitech. Troligen gäller det även Iphone XS Max som har en liknande storlek, även om vi inte haft möjlighet att testa detta ännu. Upp till tre millimeter tjocka fodral ska gå fint att ladda med.

Logitech hävdar vidare att några bullriga fläktar inte behövs eftersom att laddaren själv reglerar temperaturen. Blir laddaren eller telefonen för varm startar en nedkylningsprocess (oklart exakt hur) och värmen sjunker.

Trådlösa laddare till din Iphone

Effekten är upp till 7,5 watt för Iphone, fem watt för andra telefoner med qi-laddning. Vi lyckas ladda från 19 till 41 procent (22 procentenheter) på 30 minuter – snabbast i testet. Telefonen hamnar i rätt läge för att induktionsladdningen kan starta oavsett hur vi placerar den, vilket gör att vi alltid får snabbaste möjliga laddning. Sladden till laddaren är ganska lång (1,5 meter) och dessutom i en rätt fin kvalitet, men det hade gärna fått vara en usb-kontakt i änden. Då hade vi kunnat ansluta vilken nätadapter som helst till apparaten.

Allt detta låter bra, men för testets smartaste laddare får vi också betala en del. Powered är en av de dyrare i testet med sina 749 kronor. Å andra sidan kommer du säkert vilja använda laddaren mycket mer än flera av konkurrenterna. Exempelvis för att ladda och kolla på Youtube samtidigt. Det höga priset till trots är det här vår favorit i testet. Den kombinerar användbarhet och effekt på bästa sätt – det här är helt enkelt den smartaste laddaren.

Fakta: Logitech Powered

Bäst i testTyp: Stående laddare, telefonen kan placeras både horisontellt och vertikalt. Fast sladd, nätadapter medföljer.
Effekt: 7,5 watt.
Mått: 105 x 100 x 75 mm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 400 gram.
Tillverkare: Logitech.
Pris vid test: 749 kronor.
Pris nu: 749 kronor hos Apple.

plus

Smart design – laddar både stående och liggande.
Laddar snabbt.

minus

Relativt högt pris.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10
Airpad

Usbepower Airpad – både liggande och stående laddning

Nästan lika smart som Logitech Powered, men två tredjedelar så dyr, är den här varianten från Usbepower. Airpad ger praktisk och kraftfull laddning till Iphone. Upp till tio watt för enheter som klarar det, men Iphone klarar som mest 7,5 watt vid trådlös laddning.

Laddningen kan ske både stående och liggande. Själva laddplattan kan höjdjusteras, vill vi ladda liggande behöver vi sänka laddaren en aning. Har vi å andra sidan en stor Plus-telefon kan vi höja plattan för att se till att den hamnar på exakt rätt ställe för induktionsladdningen.

Sladden är lite för kort för vårt tycke, och det medföljer ingen nätadapter. En sådan får vi uppbringa själva. Vi lyckas ladda från 25 till 41 procent på en halvtimme (16 procentenheter) vilket är godkänt om än inte bäst i test. Kanske kan vi höjdjustera laddaren lite till så den hamnar bättre mot telefonen.

Vi har en förkärlek för laddare där vi tillåts använda mobilen samtidigt som den laddar (här i både stående och liggande läge), så vi ser utan tvekan Airpad som ett bra, lite billigare alternativ till exempelvis Logitech Powered.

Trådlösa laddare till din Iphone

Airpad ska dessutom klara upp till fem millimeter tjocka skal. Mer än Logitech Powered och de flesta andra laddare som bara klarar tre millimeter. Ett bra, billigare alternativ till Logitech-laddaren. Airpad tar liten plats och är diskret designad i en mörk aluminium, men den är också lite för lätt. Laddaren glider lite för enkelt runt på ett bord.

Fakta: Usbepower Airpad

Bra köpTyp: Stående laddare, telefonen kan placeras både horisontellt och vertikalt. Fast sladd, nätadapter medföljer inte.
Effekt: Upp til tio watt (7,5 för Iphone).
Mått: 130 x 65 x 60 mm (höjd x bredd x djup).
Tillverkare: Usbepower.
Pris vid test: 499 kronor.
Pris: 499 kronor hos lifestylestore.se.

plus

Både stående och liggande laddning.
Tar liten plats.

minus

Kort sladd utan nätadapter.
Lite för lätt.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Trådlösa laddare till din Iphone

Exelium Xpad 3.1 – bästa Airpower-alternativet

Eftersom Apples egna Airpower – laddaren som skulle kunna ladda tre enheter på samma gång, oavsett var vi placerar dem på plattan – kanske aldrig kommer se dagens ljus utanför Apple Park får vi leta andra alternativ.

Som Exelium Xpad 3.1. Laddaren är möjligen inte lika tekniskt banbrytande som Airpower skulle bli, men den här laddaren finns faktiskt att köpa i handeln. En rätt viktig skillnad.

Xpad har inte mindre än tre laddplatser, placerade i en tunn skiva aluminum – kvalitetskänslan är oerhört fin. Den ena laddplatsen längst till vänster är snabbast. Här får vi lite drygt 10 watt (7,5 användbara för Iphone). Vi lyckas fylla på vår Iphone med 15 procentenheter på en halvtimme, vilket ändå inte är supersnabbt. Längst till höger kan vi ladda ytterligare en enhet via qi-standarden (7,5 watt) och i mitten kan vi ladda en Apple Watch.

Trådlösa laddare till din Iphone
Då tre laddare ska få plats samtidigt blir det här en ganska stor och framför allt bred laddare. Den kräver sin plats på skrivbordet.

Bra köpApple Watch-laddningen fungerar dock bara med Apple Watch Series 2 och Series 3 (samt 4 förmodar vi) då de senare klockorna har en delvis annorlunda trådlös laddning. Vill du ladda flera enheter samtidigt, helst om du har en Apple Watch, är det här är en het kandidat för förstaplatsen i detta test. Priset är dessutom rätt humant för vad vi får. Laddarens utformning gör det dock svårare att använda vår mobil samtidigt, men för nattladdningen kan det här vara ett bra alternativ.

Fakta: Exelium Xpad 3.1

Typ: Liggande laddare, laddar två telefoner och en Apple Watch samtidigt. Löstagbar sladd, laddning via usb-c. Nätadapter medföljer.
Effekt: Upp till tio watt (7,5 för Iphone).
Mått: 78 x 226 x 6 mm (höjd x bredd x djup).
Tillverkare: Exelium.
Pris vid test: 749 kronor.
Pris: 749 kronor hos lifestylestore.se.

plus

Ladda två mobiler och en Apple Watch samtidigt.
Kvalitetskänsla.

minus

Inte jättesnabb laddning.
Rätt stor.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Trådlösa laddare till din Iphone

Baseus Big Ears — trådlös laddning för bilen (eller skrivbordet)

Baseus Big Ears är en rejäl laddare i äkta metall som är tänkt att klistras fast i bilen, men som går lika bra att fästa på exempelvis ett skrivbord. Den måste dock klistras fast för att verkligen sitta där den ska.

Laddplattan lyser i blått när den får ström och i paketet medföljer en 12-voltsladdare att använda i bilen. Sladden från laddaren slutar dock i ett vanligt usb-uttag så vi kan använda laddaren i en vanlig nätadapter också.

På vår mobil fäster vi en ganska snygg magnetplatta i läder som håller luren på plats när vi laddar. Denna magnetplatta kan med fördel monteras på ett skal om vi använder ett sådant. Laddaren kan justeras 360 grader så att vi får rätt vinkel på skärmen – extra viktigt i bilen om vi använder mobilen för navigering.

Trådlösa laddare till din Iphone
Små papperslappar som medföljer i paketet guidar oss till exakt rätt placering för magnetplattan oavsett om vi har en Iphone X, Iphone 8 eller Iphone 8 Plus.

Laddaren ska kunna ge 10 watt, men trots flera försök lyckas vi inte ladda mer än tio procent på en halvtimme, från 26 till 36 procent. Möjligen kan vi bättra på placeringen av magnetplattan lite till. För bilen är det ändå en smart lösning, det är skönt att slippa sladdar som fastnar och förfular. Vi får en mobilhållare och laddare i ett enda handgrepp, och slipper koppla in en sladd varje gång vi vill ladda.

Fakta: Baseus Big Ears

Typ: Liggande laddare med magnetfäste, lämplig för bilen. Laddning via usb. 12 V-laddare medföljer.
Effekt: Upp till 10 watt (7,5 för Iphone).
Mått: Ingen uppgift.
Tillverkare: Baseus
Pris vid test: 499 kronor.
Pris: 499 kronor hos lifestylestore.se.

plus

Hållare och laddare i ett.
Bra kvalitetskänsla.

minus

Laddar långsamt.
Finns billigare alternativ.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10
Trådlösa laddare till din Iphone

Baseus Whirlwind – ladda svalare med fläkt

Trådlös laddning utvecklar ofta mer värme än vanlig sladdladdning, och för mycket värme är inte bra för ett batteri. Särskilt inte när det laddas. Det problemet försöker Baseus lösa genom att helt enkelt montera en liten fläkt i laddaren som ska suga bort värme från enheten och därmed skona batteriet.

Baseus Whirlwind är en liten rund, liggande laddare med rätt fin kvalitetskänsla i en sval metall. Mobilen ligger stadigt på en gummerad yta i mitten med en fläkt som snurrar runtom. Laddningen sker i upp till tio watt, men maximalt 7,5 watt med en Iphone. Vi lyckas ladda från 14 till 32 procent (18 procentenheter) på 30 minuter.

Fläkten hoppar igång så snart vi lägger mobilen på laddning. Sitter vi bredvid laddaren låter den ungefär som en Macbook med aningen förhöjd hastighet på fläkten. Ett hörbart men inte störande sus. Gör det någon skillnad då? Jo, faktiskt. Den lilla fläkten lyckas suga undan en del varmluft, och visst verkar det hjälpa. Vår mobil är svalare efter en halvtimmes laddning jämfört med de andra laddarna, och ungefär lika varm som om vi hade sladdladdat. Tumme upp.

Trådlösa laddare till din Iphone

På minuskontot kan vi nämna att usb-c-sladden bara är en meter lång, och ingen nätadapter medföljer. På pluskontot kan vi lägga till att laddaren ska klara ett avstånd mellan laddare och mobil på upp till 8 millimeter, bäst i testet. Det gör att vi kan ladda även med ganska tjocka skal. Av de liggande laddarna i det här testet blir det här en favorit, även om vi föredrar laddare som ställer upp mobilen.

Bra köpFakta: Baseus Whirlwind

Typ: Liggande laddare med fläkt. Löstagbar sladd, laddning via usb-c. Nätadapter medföljer inte.
Effekt: Upp till tio watt (7,5 för Iphone).
Mått: 150 x 19,5 mm (diameter x höjd).
Tillverkare: Baseus.
Pris vid test: 499 kronor.
Pris: 499 kronor hos lifestylestore.se.

plus

Fläkten minskar värmen.
Bra effekt.
Klarar även tjockare skal.

minus

Liggande laddare gör det svårare att använda mobilen.
 

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Slutsats

Trådlös laddning kan låta som framtiden, men helt bekymmersfritt är det inte. Att ladda trådlöst är inte lika effektivt som att ladda med sladd då mer energi försvinner i form av värme (vilket knappast heller är bra för ett batteri som laddar). Men visst är det bekvämt att bara lägga ifrån sig mobilen på laddning, utan att bry sig om att leta fram laddningskabeln.

Ska mobilen laddas på exempelvis ett skrivbord och är tänkt att användas medan den laddar, är det nästan ett måste att ha en stående laddare. Allra helst om vi förlitar oss på ansiktsigenkänning för att logga in. Ligger den helt platt mot bordet måste vi annars lyfta upp mobilen, och då slutar den ju ladda. Trådlös laddning i all ära, men vi är fortfarande bundna till och en samma plats att ladda på, nästan ännu mer än vid vanlig sladdladdning.

Vinnaren i detta test blir laddaren med den klart smartaste designen. Logitech Powered är genomtänkt in i minsta detalj, laddar relativt snabbt, ställer upp vår mobil i en perfekt vinkel för Face ID, och vi kan även ladda mobilen liggande utan att behöva justera några inställningar på laddaren.

Vinnare: Logitech Powered.