Mophie Wireless Charging Base – Apples val

Mophies alternativ är en av de laddare som Apple lyfte fram som ett rekommenderat alternativ till Iphone när det stod klart att 2017 års modeller hade stöd för trådlös laddning. Charging Base använder dock den helt vanliga qi-standarden så vilken telefon som helst med denna standard kan ladda här.

Mophie

Charging Base klarar av att ladda med upp till 7,5 watt, det vill säga precis lika snabbt som en Iphone kan ta emot trådlös laddning (om den kör IOS 11.2 eller senare). Det ger ändå inte någon monsterfart på laddningen. Vi lyckades ladda upp vår Iphone X från 13 till 33 procent på 30 minuter, alltså precis 20 procent på en halvtimme. Med snabbladdning laddar Iphone upp till 50 procent på en halvtimme, men 20 procent är ändå inte fy skam, och det är jämförbart med i princip alla laddare i det här testet.

Laddaren är formad som en liten, svart, diskret puck-liknande sak utan stora logotyper som täcker hela framsidan, men som tyvärr suger åt sig damm hur lätt som helst. Då det är ett lite gummiaktig material är det inte heller särskilt lätt att torka bort dammet. På toppen finns en ring av gummi som ser till att mobilen inte glider runt. Pluspoäng för att sladden är lång.

Mophie Wireless Charging Base

Fakta: Mophie Wireless Charging Base

Typ: Liggande, rund laddare. Fast sladd, nätadapter medföljer.
Effekt: 7,5 watt.
Mått: 97 x 11,5 mm (diameter x höjd).
Tillverkare: Mophie. 
Pris vid test: 499 kronor.
Pris nu: 399 kronor hos Webhallen.

plus

Lång sladd.
Liten och diskret.

minus

Damm fastnar lätt.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10
Belkin

Belkin Boost-Up Wireless Charging Pad – Apples andra val

Belkins trådlösa laddare är den andra modellen som Apple lyfte fram som ett lämplig alternativ till Iphone 8 respektive Iphone X, och som ska ha utvecklats tillsammans med Apple. Men det är samma sak här, det är en vanlig qi-laddning som gäller så fler mobiler kan ladda lika bra.

Laddaren är större än Mophie-alternativet men tillverkad i ett vitt, lite tråkigt plastmaterial. En lampa på ovansidan visar att laddningen är igång och på ovansidan finns ett gummimaterial som ser till att mobilen inte halkar av. Som med alla andra laddare gäller det också att placera mobilen mitt på laddaren. Det är bra att kolla så att laddningen verkligen går igång, vilket händer i princip omedelbart så länge mobilen är rätt placerad.

Effekten är 7,5 watt, precis som Mophie-alternativet. Vi lyckas trycka in 19 procent på 30 minuters laddning, från 16 till 35 procent. Klart jämförbart med Mophie.

Laddaren klarar av upp till tre millimeter tjocka skal, och ungefär detsamma gäller övriga laddare. De flesta vanliga skal går utmärkt att behålla på under laddningen, medan riktigt tjocka skal eller skal som har metalldelar baktill kan förhindra överföringen.

Belkin Boost-Up Wireless Charging Pad

Fakta: Belkin Boost-Up Wireless Charging Pad

Typ: Liggande, rund laddare. Fast sladd, nätadapter medföljer.
Effekt: 7,5 watt.
Mått: 119 mm x 14,6 mm (diameter x höjd).
Tillverkare: Belkin. 
Pris vid test: 399 kronor.
Pris: 399 kronor hos Netonnet.

plus

Lång sladd.

minus

Lite plastig.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10
 

 
Dtach

Dtach Desk Stand With Wireless Charging – stående laddare perfekt för Face ID

Från det svenska företaget Dtach kommer Desk Stand. Diskret och ändamålsenligt formgiven av designelever på Konstfack är den utformad för att vi ska kunna använda telefonen samtidigt som den laddar på till exempel ett skrivbord.

Snygg tycker vi, och alla med en Iphone X som vill ha en trådlös laddare borde utan tvekan leta efter en modell som ställer upp mobilen i en hyfsad vinkel. Mobilen går ju inte att låsa upp när den ligger platt på ett bord (om vi inte står ovanför telefonen), så varför inte alla laddare ser ut så här är ett frågetecken. Liksom Belkin- och Mophie-alternativen är Dtach Desk Stand MFI-certifierad.

Materialet är dock en vanlig, tråkig och plastig plast. Sladden är snyggt tygklädd, men går till en ful, plastig nätadapter. Det sitter dock en vanlig usb-port på sladden så vi kan lika gärna plugga in laddaren i en port på datorn. Tyvärr är den snygga sladden alldeles för kort för att vi ska kunna placera laddaren var som helst.

Priset är högst rimligt och vi får godkänd effekt från laddaren. Desk Stand använder qi-standarden men vi har tyvärr ingen information om hur många watt den ger ifrån sig. Vi lyckas i alla fall ladda 20 till 37 procent på 30 minuter. 17 procent alltså, vilket är ungefär i klass med konkurrenterna.

Dtach

Fakta: Dtach Desk Stand With Wireless Charging

Typ: Stående laddare. Fast sladd, löstagbar nätadapter.
Effekt: Ingen uppgift.
Mått: Ingen uppgift.
Tillverkare: Dtach.
Pris vid test: 595 kronor.
Pris nu: 15 dollar (cirka 140 kronor) hos Amazon.com.

plus

Vinkeln gör mobilen enkel att använda och låsa upp.
Löstagbar nätadapter.

minus

Kort sladd.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Satechi trådlös laddare

Satechi Aluminum Wireless Charger – billig, men utan att det märks

Trots en av de lägsta priserna i gänget är kvalitetsintrycket faktiskt bäst från denna Satechi-laddare. Ovansidan är gjord i ett glasliknande material, nedsänkt i en rund bit äkta metall med väldigt Apple-lika, blankt avfasade kanter. Snyggt, förutom den blaffiga loggan som vi gärna sluppit.

En helt vanlig mikro-usb-sladd ansluts till laddaren. Sladden har en vanlig usb-kontakt i andra änden, vilket nog får ses som både en fördel och en nackdel. Vi kan koppla in den till en dator för att ladda på skrivbordet, eller till och med ett externt batteri om vi vill ladda var som helst. Nackdelen är att vi får uppbringa en egen nätadapter om vi vill ladda i ett vanligt vägguttag, ingen sådan medföljer i paketet.

Laddaren måste också vara tillräckligt kraftfull om vi ska komma upp i högsta effekt. Vi testar med en nätadapter på 12 watt och lyckas ladda vår Iphone X från 17 till 32 procent på 30 minuter. Det är 15 procent extra på en halvtimme – sämst i testet, om än med rätt liten marginal. Priset är dock lågt och har du tänkt ladda exempelvis på ett nattduksbord över natten gör det inget att vi får lägre hastighet.

Läs också! Långtidstest av Iphone X: Så står sig Apples bästa – efter fyra månaders användande

Satechi trådlös laddare

Fakta: Satechi Aluminum Wireless ChargerBra köp

Typ: Liggande rund laddare. Löstagbar sladd, nätadapter medföljer ej.
Effekt: Upp till 9 watt med rätt nätadapter.
Mått: 95 x 6 mm (diameter x höjd).
Tillverkare: Satechi.
Pris vid test: 399 kronor.
Pris: Från 369 kronor hos Prisjakt.

plus

Hög kvalitetskänsla till lågt pris.
Finns i flera färger.

minus

Ingen nätadapter medföljer.
Laddar långsammast.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10