Alla modeller i testet använder den utbredda qi-standarden och är även relativt snabba laddare. Nu är det är inte tal om någon snabbladdning från någon av enheterna, men som en enkel jämförelse kan sägas att modellerna laddar snabbare än den fem watt starka laddare som följer med Iphone, men långsammare än den tio watt starka Ipad-laddaren.

Artikeln uppdaterad 2019-03-14 med fler testade laddare

Iphone XS-modellerna har fått en något förbättrad trådlös laddning och ska enligt Apple både vara mindre kinkig med exakt var vi placerar laddaren, samt ladda något snabbare. En full laddning ska gå 30 minuter fortare med Iphone XS jämfört med en Iphone X på samma laddare, vilket är en rätt bra förbättring.

Alla laddare använder qi-standarden och fungerar tillsammans med Iphone 8, Iphone 8 Plus, Iphone X, Iphone XS, Iphone XS Max, Iphone XR, samt en rad Android-mobiler.

Missa inte: Vi testar Triby – en riktigt smart Homekit-högtalare

Adata

Adata Wireless Charging Pad – premiumkänsla men inget som sticker ut

Från mer okända Adata kommer den här liggande laddaren. I vårt tycke är den snygg, förtroendegivande tung och har rätt bra kvalitetskänsla. Ramen i stål runt laddaren matchar stålramen på en Iphone XS, men den stora loggan hade vi gärna sluppit. På undersidan ser en bit gummi till att laddaren inte halkar runt på bordet.

Med en laddare på 15 watt kopplad till laddplattan ska den kunna ge 10 watt laddeffekt. Vi testar med en laddare som ger 12 watt, vilket räcker för en Iphone som ändå bara kan ta emot upp till 7,5 watt.

Efter en halvtimmes laddning är vår Iphone rejält varm, men det blir den också med många av konkurrenterna (fläkten på Baseus-laddaren gör en viss skillnad). På 30 minuter lyckas vi ladda från 13 till 29 procent, alltså 16 procentenheter. Godkänt, men inte mer.

Ett blått ljus pulserar snyggt på laddarens ena sida när vi laddar. Samma lampa lyser rött om den inte lyckas ladda för att något ligger i vägen. Laddaren klarar att ladda med skal på upp till fem millimeter. Det här är kort och gott en bra laddare med kvalitetskänsla – och till ett helt okej pris. Men den har egentligen ingen särskild funktion som gör att den sticker ut.

Fakta: Adata Wireless Charging Pad CW0100

Typ: Liggande laddare. En meter löstagbar sladd medföljer, laddning via mikro-usb. Nätadapter medföljer inte.
Effekt: Upp till tio watt (7,5 W för Iphone).
Mått: 100 x 100 x 7,5 mm (längd x bredd x höjd). 148 gram.
Tillverkare: Adata.
Pris vid test: 299 kronor.
Pris nu: Från 226 kronor hos Prisjakt.

plus

Fin kvalitetskänsla.
Upp till 10 watt.

minus

Inget sticker ut.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Test trådlösa laddare

Mophie Charge Stream Pad Mini – laddare för resan

Den minsta laddaren i testet kommer från Mophie och den här lilla saken är som gjord för dig som föredrar att ladda trådlöst överallt, även på resan. Plasten är trist och ganska billig i känslan, men om det här är en laddare vi ska kunna slänga ned i en väska är det snarare en fördel att den är tillverkad i lätt plast som dessutom inte repas allt för lätt.

Att den är så liten gör det aningen svårare att placera mobilen rätt på laddaren, men väl där sitter den kvar bra, tack vare gummi på båda sidorna av laddaren. Laddaren placerar mobilen i en viss lutning, något vi uppskattar när vi laddar telefonen bredvid oss.

Test trådlösa laddare

Pad Mini ska kunna ladda i fem watt, men vi märker att wattantalen inte alltid är så mycket att lita på. Trots bara 5 watt lyckas vi ändå ladda en gnutta snabbare än laddaren från Adata, som i teorin kan ge upp till 10 watt. På 30 minuter hinner vi ladda från 21 till 38 procent på 30 minuter. Inte särskilt snabbt, men för att ladda över natten eller för att ”toppa upp” en stund på dagen duger det. Och det är som sagt inte sämre än många av de andra laddarna i testet.

Bra köpDen billiga plasten är inget vi jublar åt, men det passar laddarens egna lilla nisch vi tycker den hittat. Pad Mini är med sin kompakta form nämligen den perfekta resekamraten när det kommer till trådlösa laddare. Att priset är lågt uppskattar vi så klart också. Vi hittar den för så lite som 120 kronor inklusive frakt. Ett bra köp om du vill ha minsta möjliga trådlösa laddare.

Fakta: Mophie Charge Stream Pad Mini

Typ: Kompakt, liggande laddare. 1,5 meter löstagbar sladd medföljer, laddning via mikro-usb. Nätadapter medföljer inte.
Effekt: 5W.
Mått: 60 mm x 60 mm x 20 mm. 40 gram.
Övrigt: Två års garanti.
Tillverkare: Mophie.
Pris vid test: 250 kronor.
Pris nu: 149 kronor hos Telenor.

plus

En trådlös laddare för resan.
Liten, lätt, kompakt.
Placerar mobilen i lite lutning.
Lågt pris!

minus

Plastig.
Bara 5 watt.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Test trådlösa laddare

Unisynk Wireless Windshield Holder – trådlöst i vindrutan

Från svenska Unisynk hittar vi en trådlös laddare och mobilhållare för bilen. Det här är en av våra favoriter bland bilhållare, som nu alltså kommit i en modell med stöd för trådlös laddning.

Tyvärr blir hela konstruktionen tung med den nya laddaren här och vår tunga Iphone XS Max monterad, så det vill till att sugkoppen verkligen fäster mot rutan. Ett par gånger ramlar den ned när vi testar – allt annat än önskvärt, särskilt inte under färd – men efter ett par försök med att fukta sugkoppen och lite olika placeringar fungerar det bättre. Laddaren finns även i en modell som fästs på instrumentpanelen med dubbelhäftande tejp som bör klara tyngden bättre.

Utöver tyngden är det dock en av de smartare trådlösa billaddare vi sett, som håller mobilen väl på plats och där vi kan justera även höjden på själva laddaren. Laddaren fjädrar emot så att den hamnar tätt och direkt mot mobilens baksida. Även sladden är ovanligt fin och följsam.

Vi misstänker dock att det under heta sommardagar kan bli hett för mobilen i vindrutan medan den laddar trådlöst, som ju i sig ger ifrån sig mer värme än sladdladdning. Samtidigt är det extra bekvämt med trådlös laddning i bilen, då vi slipper hålla koll på sladdar och att behöva plugga in varje gång. Laddaren har ett inbyggt överhettningsskydd, som ska stänga av laddaren om den blir för varm, men detta får vi inte chans att testa.

Laddaren ska klara 10 watt som mest. Kopplat till en usb-port som levererar 12 watt lyckas vi ladda från 39 procent till 53 procent på 30 minuter. Det är en bra trådlös laddare för bilen, men vi sätter ett litet utropstecken för att laddaren kan bli för tung – särskilt med en stor Iphone Plus eller Max-modell.

Fakta: Unisynk Wireless Windshield Holder

Typ: Bilhållare med trådlös laddare. Fast usb-sladd medföljer. Nätadapter medföljer inte.
Effekt: Upp till 10 watt (7,5 W för Iphone).
Mått: Ingen uppgift. Vikt: 158 gram.
Övrigt: Tre års garanti.
Tillverkare: Unisynk
Pris vid test: 649 kronor.
Pris nu: 649 kronor hos CDON

plus

Bra, flexibel bilhållare.
Justerbar höjd på laddaren.
Låter oss montera mobilen i en handvändning.

minus

Tung med monterad telefon.
Laddar inte så snabbt.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Test trådlösa laddare

Twelve South Powerpic – tavelram och laddare i ett

Klart underligast – och roligast – i detta test är denna kombinerade tavelram och laddare från Twelve South. Det ser vid en första anblick ut som en vanlig, svart träram, vilket det ju också är. Vi kan sätta vilken bild vi vill bakom glaset i storleken 12,7 x 18 centimeter.

Men där gömmer sig också en trådlös laddare, så när vi placerar vår Iphone i tavelramen börjar vår telefon ladda. Klart unikt, och kanske snyggare att ha på skrivbord eller nattduksbord. När vi inte laddar är det ju en helt vanlig tavelram.

Powerpic laddar i upp till tio watt, men som vanligt hänger det också på vilken laddare vi använder. Från en laddare på 12 watt lyckas vi ladda 15 procent på 30 minuter.

Test trådlösa laddare

Klart godkänt för en laddare som inte liknar något annat i det här testet, och som smälter in på vilket skrivbord eller i vilken bokhylla som helst. Det är i princip en osynlig laddare – åtminstone tills vi börjar ladda. Förutom sladden som löper från baksidan är det inget som avslöjar att det här är en trådlös laddare.

På baksidan finns också lampor som lyser grönt när vi laddar, men det är inget som syns i ett ljust rum. I ett mörkt rum kan det dock lysa på väggen bakom. Det är en klart udda laddare som sticker ut ordentligt i detta test. Sticker ut gör också prislappen, som är högst av alla. Kanske inte det smartaste eller bästa köpet, där håller vi alltjämt Logitech-laddaren högst. Men det är laddaren som kommer skänka flest leenden.

Fakta: Twelve South Powerpic

Typ: Stående laddare i form av en tavelram. Löstagbar 1,5 meter lång usb-c till usb-a-sladd medföljer. Nätadapter medföljer inte.
Effekt: Upp till 10 watt (7,5 W för Iphone).
Mått: Ingen uppgift.
Tillverkare: Twelve South.
Pris vid test: 999 kronor.
Pris nu: Från 799 kronor hos Prisjakt.

plus

En laddare som smälter in i ditt hem.
10 watt effekt.

minus

Klarar bara skal upp till 3 mm.
Högt pris!

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10