I höstas släppte Apple nya Iphone-modeller och det var många som satte kvällsmaten i vrångstrupen när de fick se de svenska priserna: Iphone XS och Iphone XS Max är betydligt dyrare än Iphone X var året innan. Faktum är att många uppdaterade Apple-produkter har blivit rejält mycket dyrare det senaste året, och många sneglar avundsjukt på de amerikanska priserna.

Med lågprisflyg till bland annat New York kan det locka att passa på att besöka USA och samtidigt skaffa en ny Apple-pryl. En Iphone XS med 64 gigabyte lagring kostar till exempel 12 795 kronor i Sverige men 999 dollar i USA, vilket blir ungefär 9 250 kronor med dagens dollarkurs.

Men så enkelt som att bara kolla priset i svenska och amerikanska butikerna är det tyvärr inte. Det finns flera saker som gör det till en dålig idé att utgå från enbart den uppgiften.

Dollarsymbol

Moms

När du kommer tillbaka från ett land utanför EU och har köpt prylar ska du deklarera dem i tullen och betala moms och eventuell tullavgift om de är värda över 4 300 kronor. Mobiltelefoner och den mesta annan elektronik är tullfri, men om du följer lagen ska du betala svensk moms på till exempel en Iphone. 9 250 * 1,25 = 11 560 kronor. Fortfarande en dryg tusenlapp billigare alltså.

Vad en första koll på priserna inte heller avslöjar är hur mycket moms du kan få betala på prylarna i USA. Väljer du exempelvis att shoppa i New York åker du på 8,875 procent i ”sales tax”, som det kallas. Det gör att skillnaden minskar till 200 kronor.

Många väljer så klart att inte deklarera sina mobilinköp från utlandsresan och då blir det fortfarande 2 700 kronor billigare, men det är definitivt olagligt.

Iphonemodeller

Kompatibilitet

För produkter med mobilmodem säljer Apple olika modeller på olika marknader. Tidigare fanns det många olika modeller eftersom 3g-/lte-modemen inte kunde täcka in alla olika frekvensband. Med mer moderna baseband-chip klarar sig Apple nu med färre versioner, men det innebär också att till exempel Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR har enbart en modell för Nordamerika, en för Europa och stora delar av resten av världen, samt speciella modeller för till exempel Japan och Kina.

Tidigare använde AT&T och T-Mobile samma modell som Europa men så är inte längre fallet. Det går alltså inte längre att köpa samma modell som säljs i Sverige i USA. Apple Watch med lte har också en separat modell för Nordamerika, samt en för resten av världen.

Garanti

Ett annat krux är garantier. Apples garantier är vanligtvis globala, åtminstone för alla bärbara prylar. Men om du har en modell som inte säljs i EU kan Apple inte byta ut den om den skulle gå sönder. Du kan alltså inte ta en amerikansk Iphone eller Apple Watch med lte till en Apple-butik i Sverige och få den fixad.

Apple-butik i London

Andra alternativ

Det finns andra länder än USA med lägre priser, sett till dagens valutakurser. Storbritannien har sedan Brexit-omröstningen dragits med sämre valutakurs än tidigare och det märks också i priserna.

Iphone XS med 64 gigabyte kostar med dagens pundkurs cirka 11 900 kronor, alltså 900 kronor mindre än i Sverige. För en maxad Iphone XS Max blir skillnaden cirka 1 150 kronor. Kanske inte värt en resa bara för att köpa den, men om du ändå har funderat på både en ny Iphone och en weekend i London eller en golf- och whiskyresa till Edinburgh är det en inte obetydlig besparing.

Köper du inom EU täcks du dessutom av EU:s konsumentlagstiftning som ger två års skydd mot defekta produkter oavsett Apples ettåriga garanti.