Det råder inte direkt någon brist på metoder för att håll koll på temperaturen i ett hem, med analoga termometrar eller med mer high tech-alternativ. Elgato Eve Degree riktar sig dock till en väldigt specifik typ av användare: Apple-användare med smarta Homekit-hem som vill ha ett sätt att hålla koll på ett temperatur och luftfuktighet i ett rum.

Det finns många anledningar att hålla koll på just sådana parametrar. Kanske är du innerst inne egentligen en trädgårdsmästare som odlar exotiska orkidéer i hela huset, en självutnämnd vinexpert med vinkällare, eller en cigarr-fantast med rum fulla av humidorer?

Eller så råkar du bara vilja veta exakt hur varmt eller kallt ett rum är, och exakt hur fuktig luften är. Oavsett vilket så kan de flesta termostater, även smarta sådana, bara hålla koll på inomhusklimatet just i närheten av själva termostaten. Om du också har en uppkopplad luftavfuktare/-fuktare kan Eve Degree hjälpa till att hålla hemmets klimat på en behaglig nivå genom att länka tillsammans dem.

Missa inte! Netatmo Healthy Home Coach: Få koll på inomhusluften med Homekit

Appen har koll

Elgatos Eve Degree-app visar en utförlig historik för all data enheten samlar ihop. Det gör att vi får bra koll på hur klimatet förändras över tid i det rum vi placerar Eve Degree. På enheten finns en liten, strömsnål svart-vit lcd-skärm som visar temperaturen och fuktigheten i luften.

Elgato Eve Degree
Foto: Elgato

För strömförsörjningen står ett utbytbart, icke uppladdningsbart knappcellsbatteri, vilket faktiskt känns lunderligt i en tid där de flesta batterier är uppladdningsbara. Enligt Elgato håller batteriet i ett år, vilket ändå är rätt imponerande.

Så, Eve Degree är antingen en produkt med ett enda syfte: Att hålla koll på temperaturen och luftfuktigheten i ett rum. Eller så använder vi den ihopkopplad med ett större smart system, Homekit.

Homekit, och bara Homekit

Just Homekit är vårt enda val här om vi vill koppla upp den i det smarta hemmet. Alla Elgatos Eve-produkter är kompatibla med Homekit – och ingenting annat. Det vill säga, skulle vi använda Z-wave eller något annat protokoll för hemmet kommer vi inte långt med Eve Degree.

För Apple-användare som anammat Apples Homekit är det dock ett superenkelt handhavande. Installationen är simpel: vi skannar bara Homekit-koden som finns i förpackningen med Hem-appen, och så är vi snart igång.

Elgato Eve Degree
Foto: Jason D’Aprile, IDGEve Degree är kompakt och kan placeras snudd på var som helst.

Det kan vara en bra idé att vid sidan av Hem-appen i IOS använda Elgatos Eve-app. Dels för att kunna avläsa historiken som tidigare nämnt, dels för att appen gör ett bra jobb med att automatiskt länka ihop andra smarta hemmet-prylar, även om de kommer från en annan tillverkare. Har vi en smart Homekit-termostat blir den kontrollerbar även från Eve-appen (och såklart från Apples Hem-app som vanligt).

I Eve-appen liksom Hem-appen kan vi skapa scenarior för vad vi vill ska hända i hemmet när vi exempelvis går och lägger oss på kvällen eller går hemifrån på morgonen. Elgato förtjänar här lite extra beröm för att man utformat ett gränssnitt som är både mer elegant och mer intuitivt än ett gäng andra termostat-specifika appar vi testat, och möjligheten att styra flera tillbehör från en app uppskattas.

Själva Eve Degree är dock inte lika mångsidig som tillhörande app är. Det finns inga särskilda temperaturalarm eller egentligen inte något annat än att övervaka och spara information om temperatur och luftfuktighet.

Läs också: Står fönstret på glänt hemma? Vi testar Homekit-sensorn som vet

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

ElGato Eve Degree

Bästa pris just nu: 749 kr