Uppdaterad 2017-11-01

Medan många andra publikationer som fick ett recensionsexemplar av Iphone X fokuserar på allmän användning har Business Insider satsat särskilt på Face ID. Tidningen har publicerat en video där ett par enäggstvillingar försöker lura Apples ansiktsigenkänning.

Den ena tvillingen registrerade sitt ansikte i telefonen och testade om Face ID hänger med när han bar olika accessoarer – mössa, halsduk och solglasögon i olika kombinationer. Inga problem, telefonen låstes upp varje gång.

Därefter försökte den andra tvillingen låsa upp telefonen, men tji fick han. Face ID hade inga problem att ta rätt på vilken tvilling som var vilken.

– Jag var rätt chockad att Iphone X kunde hålla isär oss med tanke på att en del av våra familjemedlemmar har problem med det, sa en av bröderna.

Ett liknande test av Mashable visar dock på raka motsatsen. Man lät två tvillingpar testa den nya ansiktsinloggningen, varpå Iphone X loggade in "fel" tvilling bägge gångerna.

Tidigare:

Häromdagen presenterade Apple en ny funktion som låter användare låsa upp sin Iphone X helt enkelt genom att titta på den. Tekniken kallas för Face ID och i korthet handlar det om ett kamerabaserat system som känner igen ditt ansikte.

Face ID
Face ID är det nya sättet att låsa upp sin Iphone.

I den här artikeln tar vi en titt på hur Face ID fungerar och varför ansiktet är på väg att ersätta fingeravtrycket när det gäller biometrisk säkerhet. Dessutom jämför vi Face ID och Touch ID när det kommer till hastighet, tillförlitlighet, säkerhet och integritet.

Läs även: Iphone X - allt om Apples nya mobil

Vad är Face ID?

Sedan lanseringen av Iphone 5S har Touch ID varit det snabbaste och mest effektiva sättet att låsa upp en IOS-enhet, detta tack vare fingeravtryckssensorn som är dold i hemknappen.

Även om Touch ID har visat sig vara en tillförlitlig säkerhetsmetod har det funnits ett potentiellt problem, vad händer om den stora knappen på telefonens framsida tas bort till förmån för mer skärmutrymme?

Många Android-mobiler har valt att lösa problemet genom att helt enkelt placera fingeravtryckssensorn på sidan eller baksidan, men Apple har i sedvanlig ordning bestämt sig för att tänka annorlunda.

I och med lanseringen av Iphone X gör Face ID debut. Tekniken använder den nya True Depth-kameran för att skapa en tredimensionell karta över ditt ansikte. Med hjälp av detta kan du låsa upp din Iphone enbart genom att titta på den, med andra ord behöver du inte längre använda dig av dina fingeravtryck.

Hur fungerar Face ID?

True Depth-kameran på Iphone X består av flera olika delar som i kombination används för att skapa din tredimensionella ansiktsbild.

Först ut är ”Dot Projector” som projicerar ett antal osynliga prickar på ditt ansikte, närmare bestämt 30 000. Dessa markerar de olika konturerna i ditt utseende och skapar en detaljerad karta.

Dot Projector
30 000 punkter projiceras på ditt ansikte.

Den infraröda kameran används därefter för att läsa den här kartan. Placeringen av varje punkt registreras och sedan skickas informationen direkt till den så kallade säkerhetsenklaven i mobilens A11- processor.

Här kontrolleras den mot den förskannade bilden för att se till att det är rätt ansikte, allt utan att någon information skickas ut till externa servrar. Om en matchning upptäcks låser telefonen upp sig ögonblickligen.

Face ID fungerar endast om du tittar direkt på kameran med öppna ögon. Det här är en säkerhetsfunktion som ska förhindra att någon vänder mobilen mot ditt ansikte när du sover och på så sätt kommer åt innehållet utan din vetskap. För funktionshindrade som inte kan öppna sina ögonlock går det att stänga av funktionen via hjälpmedelsinställningarna.

Tack vare ”Flood Illuminator”, som också finns i True Depth-kameran, kan Face ID se dig även i mörkret, så sovrumsscenariot ovan är inget långsökt exempel.

Hur pålitlig kommer Face ID att vara jämfört med Touch ID?

Eftersom Face ID fortfarande inte har släppts i sin slutgiltiga version kan vi inte säga exakt hur noggrann och pålitlig igenkänningen kommer att vara.

När Craig Federighi skulle demonstrera Face ID på Apples event gick det inte som planerat, något som fått många användare att undra om man verkligen kan lita på tekniken.

Craig Federighi
Craig Federighi ombads mata in sin lösenkod vid demonstrationen av Face ID.

Enligt Apples egen uppgift var det emellertid inget konstigt att Craig avkrävdes på sin lösenkod, den berörda mobilen hade nämligen försökt skanna av andra personers ansikten och efter ett antal misslyckade försök ska användaren bevisa sin identitet med hjälp av lösenkoden. Under resten av demonstrationen fungerade Face ID oklanderligt, så vi ska nog inte dra förhastade slutsatser av händelsen.

Men precis som Touch ID emellanåt kan ha svårt att att identifiera fingeravtryck kommer vi säkerligen att råka ut för att Face ID strular förr eller senare. 

Är Face ID säkrare än Touch ID?

I åratal har vi alla fått höra om de unika egenskaperna hos våra fingeravtryck. På många sätt bidrog det till att allmänheten snabbt tog till sig Touch ID som säkerhetsfunktion och till och med som ett sätt att betala för saker genom att använda Apple Pay.

På något sätt känns det som om en kamera som tittar på vårt ansikte är mindre säker och pålitlig. Vad händer om linsen är lite smutsig eller om du har andra glasögon på dig? Det verkar som om Apple har varit noggrann vid implementeringen av Face ID och några ganska överraskande siffror presenterades vid lanseringseventet.

Med Touch ID sägs sannolikheten för att någon obehörig ska kunna öppna telefonen med sitt fingeravtryck vara en på 50 000. Siffrorna för Face ID är betydligt bättre, närmare bestämt en på miljonen. Det är en ganska rejäl skillnad, oavsett hur man ser på saken.

En på miljonen
Phil Schiller presenterade intressanta siffror på Apples event.

Apple meddelade också att Face ID ska kunna känna igen dig även om du har på dig hatt, glasögon eller odlar ett skägg. Det ska faktiskt även gå att använda sig av solglasögon, vilket kan vara bra att veta.

Kan jag använda Face ID på min Iphone?

För närvarande är Face ID endast tillgänglig för Iphone X. Detta på grund av att det krävs en True Depth-kamera och en A11-processor. Med andra ord får du vänta till den 3 november om du vill testa funktionen.

Väljer du Iphone 8 eller 8 Plus i stället får du nöja dig med Touch ID även i fortsättningen. Det är trots allt inget dåligt sätt att snabbt öppna och använda sin mobiltelefon. Men med Face ID har Apple visat sin vision för framtiden och det ser onekligen lovande ut.

Hur många ansikten kan lagras i mobilen?

Tyvärr står det klart att det endast går att lagra ett ansikte per enhet, med andra ord kan det bli problem om ni är flera som delar på samma mobiltelefon.

Ett sätt att kringgå begränsningen är att dela med sig av sin lösenkod, något som Apple annars brukar avråda från.

Vad gäller Touch ID har det varit möjligt att lagra flera fingeravtryck på samma mobil, något som gjort det enkelt för en familj att dela på samma mobil.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander