Version 12.7 av Itunes är en av de mest radikala uppdateringarna av programmet någonsin. Hela App Store har nämligen tagits bort, och du kan inte längre stuva om bland apparna i en ansluten IOS-enhet. Apple skriver att det är för att Itunes ska fokusera på media, och att du numera får lov att hålla dig till App Store på IOS för allt som rör appar.

Om det bara var så enkelt. Det finns många praktiska orsaker att använda Itunes för app-hantering, och utan en ersättare uppstår många frågor.

Ladda gamla appar
Dra och släpp en apps .ipa-fil för att synka den till Iphone eller Ipad.

Gamla appar

Många är de användare som har sparat kopior av .ipa-filerna till gamla IOS-appar, antingen appar som inte längre finns i butiken (till exempel appar de hann ladda hem innan Apple slängde ut dem, som Phoneys) eller gamla versioner som var bättre än nya uppdateringar med buggar och sämre gränssnitt.

Som tur är har Apple tänkt på att lägga till en nödlösning för den här typen av situationer. Det är inte uppenbart, men du kan faktiskt helt enkelt dra och släppa en .ipa-fil direkt på din enhet i listan till vänster i Itunes så synkas bara den appen.

Fildelning med IOS i Itunes 12.7

Fildelning med appar

Om du har för vana att flytta över filmer till VLC eller testa intressanta världar i Minecraft Pocket Edition kan du andas ut: Apple har bevarat den funktionen, men den har flyttat till en ny avdelning kallad Fildelning som du hittar till vänster när du visar din enhet.

Egna ringsignaler

Itunes kan inte längre hålla reda på ringsignaler, men du kan enkelt dra och släppa en ringsignal på din enhet för att synka över den. Tyvärr verkar det inte finnas något sätt att radera en ringsignal du har lagt till. För att göra det får du ta till ett tredjepartsprogram, till exempel Anytrans.

Itunes kan fortfarande visa App Store
Foto: SkärmdumpItunes kan fortfarande visa App Store, men appbeskrivningar öppnas i webbläsaren.

Enklare sökning i butiken

Itunes må ha ett användargränssnitt som inte direkt har hyllats, men att leta nya appar på datorns stora skärm har alltid varit betydligt lättare än på Iphones lilla skärm. I skrivande stund finns det faktiskt ett sätt att fortfarande göra det här, även om Apple förmodligen kommer ta bort den möjligheten vad det lider. Om du googlar på en app och visar Itunes-förhandsvisningen finns inte längre en knapp för att öppna i Itunes, men om du klickar på ”Visa mer av den här utvecklaren” finns det en knapp där. Väl i Itunes kan du klicka på App Store för att visa hela butiken.

Vi har också lyckats hitta direktlänken som du kan öppna i en webbläsare för att automatiskt visa App Store i Itunes: itunes://itunes.apple.com/se/genre/ios/id36?mt=8 (Obs! Fungerar inte i Chrome. Kopiera och klistra in den i adressfältet om det inte fungerar att klicka på den). Det enda problemet är att om du klickar på en app så visas den i webbläsaren istället för i Itunes, men det är fortfarande enklare att se topplistor, och att läsa beskrivningar samt se bilder för både Iphone och Ipad i webbläsaren.

Stuva om apparna på hemskärmen

Borta är även möjligheten att ändra layouten på hemskärmen, något många har skrivit till oss och upprört sig över. Här finns en lösning åtminstone för Macanvändare. Skaffa programmet Apple Configurator 2 från Mac App Store (gratis) så kan du ändra layout ungefär som du brukade med Itunes. I vårt tycke är gränssnittet till och med lite smidigare.

Configurator 2 kan även användas för att uppdatera appar på anslutna IOS-enheter, vilket tyvärr hämtar alla uppdateringar varje gång istället för att spara dem, så har du flera IOS-prylar blir det många nerladdningar (om du inte har Mac OS Server, se nedan).

Mac OS Server
Med Mac OS Server kan du cache-lagra App Store- och Itunes-filer lokalt.

Effektivare nerladdningar om du har flera prylar

Om du har många IOS-enheter i familjen, till exempel varsin Iphone och flera Ipad, var Itunes ett bra sätt att slippa ladda ner alla uppdateringar om och om igen på varje enhet. Det här kan du fortfarande åstadkomma, med hjälp av Apples Mac OS Server, ett program som förvandlar din Mac till en server för olika tjänster. Det kostar 209 kronor (gratis för utvecklare i Apple Developer Program).

Du kan konfigurera Server enkelt och behöver bara aktivera de funktioner du vill ha. I det här fallet är vi ute efter Caching, en tjänst som gör att Macen fungerar som mellanlagring för App Store och Itunes Store. När någon enhet på det lokala nätverket laddar ner en app, uppdatering eller material från Itunes lagras en kopia där du ställer in Server att göra det (förslagsvis på en stor extern hårddisk). När en annan enhet försöker ladda ner den senare kommer den hämtas därifrån istället för Apples servrar. Det här är en robust tjänst som även används i stora organisationer där hundratals användare laddar ner uppdateringar.