Al Franken
Foto: Lorie Shaull (CC BY-SA 4.0)

I tisdags presenterade Apple Iphone X som saknar touch id och istället satsar på ett helt nytt biometriskt säkerhetssystem kallat Face ID. Enligt Apple är sannolikheten att systemet tar fel avsevärt lägre än med fingeravtrycken i touch id, men amerikanska senatorn Al Franken från Minnesota har ändå sina tvivel.

Franken, som leder senatens juridiska underutskott för integritet och teknik, har skrivit ett brev till Apples vd Tim Cook där han ställer tio frågor som Apple bör besvara om Face ID.

Frågorna gäller bland annat om Apple kan använda ditt skannade ansikte på andra sätt, till exempel för att sälja vidare, eller om det kan tvingas dela med sig av uppgifterna till myndigheter i övervakningssyften eller polisiära ärenden.

Franken undrar också var alla miljarder ansikten Apple har använt för att lära upp Face ID:s artificiella intelligens kommer ifrån, och hur företaget har försäkrat sig om att systemet inte diskriminerar utifrån etnicitet, ålder eller kön.

Några frågor verkar ha uppenbara svar. Det skulle till exempel vara oerhört förvånande om Face ID över huvud taget skickar någon ansiktsdata till Apple. I touch id hanteras själva fingeravtrycken direkt i processorns avskilda Secure Enclave, och vi har ingen indikation på att Face ID skulle fungera annorlunda.

Bonus:
Här är i alla fall en ganska rolig, Game of Thrones-inspirerad teori om vad Apple planerar att göra med alla inskannade ansikten: