Iphone har hunnit fylla tio år, och har klarat av åtminstone en större förändring under denna tid. Den första milstolpen var Iphone 6, då mobilen växte, fick större skärm och blev en total succé.

Nu kommer nästa stora milstolpe; Iphone X.

Apple lanserade under tisdagskvällen, med pompa och ståt, en ny modell som på sätt och vis ska hylla vad Iphone är, eller åtminstone har varit – en innovativ produkt som sätter det senaste av prestanda, funktioner och användbarhet i miljoner och åter miljoner händer.

Iphone X
Foto: AppleIphone X (uttalat tio), med oled-skärm från kant till kant.

Företaget har haft mycket att bevisa efter tre år utan större ytliga förändringar – men en av Apples största lanseringar på länge blev också en uppvisning helt utan överraskningar. Hallå Apple – vi visste ju allt innan ni ställde er på scen!

Apple har läckt som ett såll, framför allt under den gångna helgen. Airpower var väl i stort sett den enda överraskningen, även om vi visste att något i den stilen var på väg.

Världens största steg för världens dyraste Iphone

Det gick snabbt att göra Iphone 7 och även nysläppta Iphone 8 omodern. Plötsligt försvann inte bara "hakan och pannan" på framsidan, nu var också Touch ID och hemknappen borta. Men Iphone X är rekorddyr – över 11 000 kronor – och sanningen är att det förmodligen kommer säljas en hel del Iphone 8, 7 ja till och med 6S och SE ändå. Trots stora skärmkanter.

Många av nyheterna från tisdagens Iphone-event har vi velat se länge nu – som mindre skärmkanter och kanske framför allt snabbladdning. Andra saker, som trådlös laddning, känns mer som en trevlig bonus än ett måste. Det är bra i vissa situationer för att slippa sladd-ladda, kanske då vi äter på Ikea eller om vi råkar ha en bil med laddplatta i mittkonsolen. Andra gånger tillför trådlös laddning inte så mycket, telefonen måste ligga på plattan medan den laddar och blir därmed svårare att använda.

Iphone X
Foto: AppleIphone X är lika vattentät som Iphone 7 (IP67), varken mer eller mindre.

Modigt på riktigt den här gången

Totalt sett var Apple ändå modiga på riktigt den här gången. Att överge saker vi känt till från Iphone sedan dag ett – hemknappen – och dessutom ta bort Touch ID för att ersätta det med en ansiktsigenkänning är ett uppbrott med vad som gjort Iphone så ikonisk, så lättanvänd att en treåring kan plocka upp telefonen och snart förstå grunderna. Nu ska mycket av navigeringen ersättas med mer abstrakta gester.

Det är ett modigt risktagande, Iphone är Apples absolut viktigaste produkt och alla beslut som rör den kräver noga övervägande – den ska kännas igen, men ändå erbjuda nog med nya funktioner för att hålla de gamla kunderna från att byta till Android, och samtidigt locka över Android-användare till Iphone.

En så här stor designförändring är värd att applådera – och ska såklart granskas i sömmarna så snart vi får en Iphone X i handen.