Senaste uppdateringen (2018-12-19:)

Apple beviljas patent för Airpowers viktigaste funktion

Har Apple nått ett genombrott i utvecklingen av den kraftigt försenade Airpower? Kanske. Företaget har under tisdagen beviljats inte mindre än 37 olika patent, där ett av dem är lite extra intressant. Närmare bestämt ett patent som beskriver ”multi-device charging.”

Att kunna ladda flera enheter samtidigt marknadsfördes som en av Airpowers främst styrkor när den presenterades 2017. Vi skulle då kunna lägga en Iphone, eller Apple Watch eller Airpods med ett trådlöst laddningskal var som helst på laddplattan för att börja ladda, och dessutom flera samtidigt.

Ett beviljat patent säger inte mycket om när eller ens om vi kan tänkas få se en produkt, men det är i alla fall ännu ett tecken på att Apple fortsätter utveckla Airpower. Tidigare rykten har hävdat att laddplattan kan lanseras redan sent 2018 alternativt tidigt 2019.


Uppdatering (2018-12-11):

Apple fortsätter utveckla Airpower

Airpower visades upp första gången redan 2017, men har sedan dess aldrig nått marknaden. Men nya patentansökningar som Patently Apple upptäckt visar att Apple verkar fortsätta utveckla den mystiska laddplattan.

Apple har bland annat ansökt patent om hur Airpower bestämmer vilken pryl som ligger på plattan som har störst skärm, vilket oftast lär vara en Iphone. På denna Iphone visas sedan en animation som visar laddningstatus för alla prylar som ligger på plattan (exempelvis en annan Iphone eller Apple Watch).

Patentansökan beskriver även hur Airpower på ett säkrare sätt kan överföra data mellan de laddande prylarna. En liten mängd data skickas mellan enheterna för att kommunicera sin laddningsstatus. Denna data skyddas genom att alla enheter får ett unikt ID från Airpower, vilket anonymiserar enheterna, och hackare kan inte hämta någon värdefull data från enheter som laddas.

Tidigare uppgifter från analytikern Ming-Chi Kuo har hävdat att Apple siktar på att lansera Airpower sent 2018 eller tidigt 2019. Apple har inte kommenterat uppgifterna.


Uppdatering (2018-09-21):

Hoppet lever för Airpower – finns med i broschyrer och IOS

En Iphone XS-ägare som redan har hunnit packa upp sin nya telefon har gjort en intressant upptäckt i den broschyr som följer med telefonen. Där refereras nämligen till Airpower, och hur den kan användas för att ladda Iphone trådlöst. Alltså den produkt som nyligen försvann spårlöst från Apples hemsida, och som kanske aldrig kommer se dagens ljus enligt tidigare uppgifter.

Manual nämner Airpower
Foto: Gavin Stephens, Twitter

Det kan naturligtvis vara så att Apple hann trycka sina manualer innan man visste om man kunde skeppa sin Airpower eller inte, men enligt ryktena har utvecklingen av Airpower stått still ända sedan våren. Det borde alltså ha funnits tid nog att ändra broschyrerna innan Iphone skeppades.

Vad som ytterligare ger hopp om att Airpower faktiskt kommer lanseras till slut är några rader kod som 9to5mac med utvecklaren Guilherme Rambo i spetsen har upptäckt i IOS 12.1. Där finns nämligen en uppdatering för IOS-funktionen för att visa batteristatus för alla prylar som laddas på enheten. Det skulle kunna vara ett tecken på att Apple fortfarande hoppas på att kunna skeppa Airpower, i någon form.

Apple sade när produkten först visades upp för ganska precis ett år sedan att Airpower skulle lanseras 2018, så rent tekniskt är produkten fortfarande inte försenad.


Tidigare (2018-09-17):

"Airpower är dödsdömd"

Förra året visade Apple upp en kommande ny trådlös laddare som skulle kunna ladda flera Apple-prylar samtidigt utan någon speciell placering eller ordning. Airpower som den kallades har dragit ut på tiden och efter Apples event förra veckan har den mer eller mindre skrubbats bort från företagets webbplats.

Sonny Dickson, som tidigare publicerat många läckor om Apple-produkter, har nu publicerat en artikel med påstådda detaljer om varför Airpower har dröjt och varför den förmodligen aldrig kommer släppas.

Enligt hans källor har Apples utvecklare stångats med flera kniviga problem som inte har löst sig:

  • Värmeutveckling – testexemplaren blir för varma och sänker effekten på laddningen.
  • Buggar i kommunikationen mellan enheterna – svårigheter att få Apple Watch och Airpods att skicka korrekt laddningsmängd till Iphone.
  • Problem att få laddningsspolarna att fungera tillsammans utan att störa varandra för mycket.

Storleken på laddaren är också en begränsning, då det ser ut som att det skulle bli betydligt enklare att få till laddningsspolarna om den gjordes lite bredare och framför allt tjockare, men det vill Apple inte göra av estetiska skäl. Det verkar alltså i nuläget som att Airpower aldrig kommer se dagens ljus.


Tidigare (2018-09-13):

Var tog Airpower vägen?

Under onsdagkvällens event fick vi se både tre nya Iphone-modeller och en helt ny Apple Watch med större skärm – men den trådlösa laddplattan Airpower är spårlöst försvunnen. En titt på Apples hemsidor för Iphone och tillbehör till Iphone visar inte Airpower någonstans.

Laddplattan som samtidigt skulle kunna ladda både Iphone, Apple Watch och Airpods med ett särskilt trådlöst skal visades första gången redan för ett år sedan, på Apples september-event förra året. Nu har tre Apple-event passerat sedan dess utan att vi fått någon mer information om vad som egentligen händer med Airpower. Och Apple verkar mest vilja att vi ska glömma bort den.

Läs också! Nu är de här: Iphone Xs och Xs Max

Amerikanska Zdnet, som pratat med en rad källor inom industrin, menar att Apple kan ha varit för ambitiösa med Airpower. Det visade sig helt enkelt för svårt att bygga en laddplatta som kan ladda tre enheter samtidigt, där prylarna skulle kunna placeras i stort sett var som helst på plattan.

Enligt tidigare uppgifter ska Apple haft problem med att laddplattan överhettas, och att Apple i ett tidigare skede valt olika protokoll för trådlös laddning i Iphone respektive Apple Watch försvårar ekvationen ytterligare. Det kan dock fortfarande hända att Airpower dyker upp innan året är slut. Vi förväntar oss fortfarande ett oktober-event med nya Macar, där det inte är omöjligt att vi till slut får se Airpower.

Missa inte! Apple släpper en tredje mobil: Det här är Iphone Xr


Tidigare (2018-06-22):

Nytt rykte: Då lanseras Airpower

Nya uppgifter från Bloombergs Mark Gurman hävdar att Airpower slutligen kommer att lanseras i september 2018, ett år efter att den första visades upp tillsammans med 2017 års Iphone-modeller som för första gången utrustades med trådlös laddning.

Apple ska ha stött på tekniska problem med laddplattan, bland annat med att se till att plattan inte överhettas vid användning.

Airpower ska samtidigt kunna ladda en Iphone, Apple Watch Series 3 och ett par Airpods med ett trådlöst laddningsskal som kommer säljas som tillbehör. Målet med Airpower ska enligt uppgifterna vara att alla dessa prylar ska kunna läggas var som helst på laddningsplattan för laddningen. Många av dagens trådlösa laddare är lite mer kinkiga med var på plattan som laddning kan ske.

Tidigare:

Airpower visades upp redan i september tillsammans med årets nya Iphone-modeller, men har alltså fortfarande inte lanserats. Nya uppgifter från Mac Otakara, via Appleinsider, hävdar att Airpower kommer att lanseras redan någon gång under mars månad. Mac Otakara uppger sig ha fått uppgifterna från ”en säker källa”. Dessa uppgifter stämmer alltså överens med ett tidigare rykte om lansering under mars månad.

Läs även: Snygga trådlösa laddare till din Iphone

Airpower kommer kunna ladda upp till tre Apple-prylar samtidigt via Qi-standarden, exempelvis en Iphone X, en Apple Watch (bara Series 3) samt Airpods med ett trådlöst laddningsskal. Mac Otakara nämner inget om det kommande trådlösa laddningsskalet till Airpods, men en inte alltför vild gissning är att Apple vill lansera skalet samtidigt som den trådlösa laddaren.

Airpower är Apples kommande trådlösa laddare för Iphone 8, Iphone X, Apple Watch och framtida Apple-prylar med trådlös laddning. Den visades upp i september förra året, men har fortfarande inte släppts.

Missa inte: Apple-event i mars? Första tecknen på det är här

Nu påstår The Apple Post, efter ett anonymt tips från någon som säger sig jobba på Best Buy, att Airpower kommer släppas i mars. Den ska börja säljas hos både Apple och Best Buy samtidigt, precis som när till exempel Pencil lanserades.

Airpower

Apple har även utlovat ett nytt etui för Airpods som kan laddas trådlöst. Det ska också släppas i mars enligt The Apple Post, men kommer bara säljas tillsammans med Airpods hos återförsäljare medan Apple kommer sälja dem separat också.

Tills uppgifterna har bekräftats från annat håll rekommenderar vi att ta dem med en nypa salt.

Tidigare uppgifter om Airpower (2017-11-02):

Apples kommande laddplatta Airpower ska lanseras under början av 2018 och kunna ladda upp till tre enheter samtidigt, till exempel en Iphone, en Apple Watch Series 3 och Airpods som utrustats med ett laddningsskal med stöd för trådlös laddning.

Men så mycket mer än så vet vi fortfarande inte om produkten. Nu kommer dock uppgifter från den polska webbsidan Think Apple, som hann se att Airpower dök upp hos en polsk återförsäljare, X-Kom. Den polska återförsäljaren hade lagt ut Airpower för 999 zloty, vilket direkt konverterat till svenska kronor motsvarar 2 299 kronor.

Läs också! Uppgifter: Airpods-skal med trådlös laddning lanseras lagom till jul

Airpower
Foto: Apple

Som jämförelse kan nämnas att en annan Apple-produkt som kostar 999 zloty i Polen, Ipod Touch, kostar 2 295 kronor i Sverige, vilket ger en fingervisning om vad 999 zloty kan motsvara här.

Om 999 zloty är det slutgiltiga pris som också Apple kommer ta för sin laddplatta i Polen vet vi inte, men återförsäljares priser på Apple-produkter brukar ofta ligga nära Apples egna priser. Apple har ännu inte avslöjat vad laddplattan kommer kosta, eller exakt när den ska lanseras.

Missa inte! I väntan på Airpower – Belkin och Mophie lanserar nya trådlösa laddare


Tidigare (2017-09-12):

Air Power

En nyhet i de tre nya Iphone-modeller som Apple i kväll introducerade är stöd för trådlös laddning med Qi-tekniken, samma teknik som idag sitter i många Android-mobiler och som bland annat Ikea använder i sina trådlösa laddare.

Telefonerna kan användas med vilka Qi-certifierade laddare som helst, men Apple har även designat en egen laddningsmatta som kommer kunna ladda en Iphone, en Apple Watch Series 3 och Airpods med ett nytt etui med trådlös laddning samtidigt.

Apple kallar sin laddare Airpower och den kommer släppas nästa år.