Uppdatering (2021-06-30):

Apple ger inte upp – kan ha ny Airpower på gång

Apple har sedan länge lagt ned den trådlösa laddaren Airpower, i alla fall officiellt. Nu har ett nytt patent dykt upp som ger ny eld åt ryktena om laddaren som aldrig tycks dö. Patentet heter "Wireless power system with device movement detection” och registrerades i februari 2020, rapporterar Appleinsider.

Där beskrivs bland annat teknik kring hur en trådlös laddare kan hantera enheter som flyttas runt på laddaren, något som till viss del är i linje med de problem Airpower försökte lösa – men misslyckades med – nämligen att kunna lägga en enhet var som helst på en laddplatta och inte behöva passa in den på ett specifikt område.

Läs mer! Laddfloppen: Därför misslyckades Apple med Airpower

Om detta patent leder till en andlig uppföljare till Airpower i framtiden återstår som vanligt att se.


Uppdatering (2020-08-26):

Uppgifter: Apple jobbar på "mindre ambitiös" lösning för trådlös laddning

Nu rapporterar Bloomberg att Apple håller på att jobba på en “mindre ambitiös” trådlös laddare till Iphone än den sedan tidigare nedlagda Airpower.

På vilket sätt den nya laddaren är mindre ambitiös framgår dock inte. Möjligen kan det vara att laddaren bara fungerar med en enda enhet till skillnad från Airpower som var tänkt att fungera med Iphone, Apple Watch och Airpods.

9 to 5 Mac uppmärksammar att Apple-analytikern Ming-Chi Kuo sedan tidigare förutspått att en mindre laddmatta till Iphone skulle släppts under första halvan av 2020 innan dess att coronaviruset kastade om planerna för företaget.

Uppdatering (2020-08-23):

Bilder visar hur Apples Airpower såg ut på insidan

Den välkände teknikläckaren Mr-white har publicerat ett antal bilder på sitt Twitterkonto (@laobaiTD) som sägs föreställa insidan på Apples laddningsmatta Airpower.

Konstruktionen påminner om ett våffeljärn, något som kanske förklarar varför Apple hade så stora problem med överhettning att produkten inte släpptes till allmänheten.

I sammanhanget kan nämnas att det ryktas om att en ny modell av Airpower är under utveckling, något som du kan läsa mer om här nedanför. De bilder som publicerades av Jon Prosser i juni har emellertid visat sig tillhöra en annan tillverkare.

Analys: Laddfloppen: Därför misslyckades Apple med Airpower

Ett slutgiltigt besked om lanseringen kommer förhoppningsvis i samband med Apples Iphone-event i september/oktober.

Uppdatering (2020-06-19):

Uppgifter: Airpower kan lanseras om några månader

Den välinformerade teknikläckaren Jon Prosser har publicerat två bilder på sitt Twitter-konto som sägs föreställa en ny prototyp av Airpower, Apples olycksförföljda laddningsmatta som presenterades redan 2017.

Enligt Prosser går det nu att använda Airpower med Apple Watch, vilket innebär att det inte längre finns några hinder att lansera produkten officiellt. Sedan tidigare ska man även ha fått bukt med överhettningsproblemet.

Prosser räknar med en lansering under fjärde kvartalet 2020 eller första kvartalet 2021. Prislappen sägs ligga på 250 dollar, så räkna med att den kommer kosta drygt 3 000 kronor i Sverige.


Tidigare (2020-04-12):

Rykte: Apple fortsätter utveckla Airpower – nu med A11-processor

Laddplattan Airpower är sedan länge död och begraven – eller? Ett nytt rykte dök upp under påskhelgen som hävdar att Apple fortsätter utveckla en ny version av Airpower, den här gången utrustad med en A11-processor som ska hjälpa till att hantera värmeutvecklingen i laddplattan. En för hög värmeutveckling tros vara en av anledningarna till att Airpower aldrig lanserades.

Uppgifterna kommer från Twitter-profilen Jon Prosser som skriver att Apple-ingenjörer som, medan de jobbar hemifrån, har fått prototyper av en enhet kallad C68 skickade till sina hem. De uppmanas utveckla ”kommunikation mellan enheter för en ’framtida produkt’ som har ett A11-chipp på insidan för att ’dynamiskt hantera värme’”.

Detta tros alltså vara en ny version av Airpower. Även andra källor, däribland Ming-Chi Kuo, har tidigare hävdat att Apple har en ny Airpower på gång, så helt uppåt väggarna är ändå inte detta rykte.


Tidigare (2019-03-30):

Airpower har lagts ner

I september 2017 visade Apple upp Iphone X, Airpods och en kommande ny produkt kallad Airpower som skulle göra det enkelt att ladda Iphone, Apple Watch och hörlurarna.

Airpower, som den kallades, skulle släppas under 2018 men året kom och gick utan någon lansering och rykten har talat om stora problem för Apple att få till den, med komplikationer i tillverkningsprocessen. Ett rykte menade bland annat att Apple inte kunde få ner storleken på laddningskretsarna lagom mycket för att passa i den form som Airpower skulle ha.

Airpower
Foto: Apple

Efter några tidigare rykten om att Apple hade gett upp började några tecken de senaste veckorna peka på att den kanske ändå var klar och snart skulle lanseras. Så sent som för några dagar sedan sågs en Airpower-ikon till på nya Airpods-förpackningen.

Men under fredagskvällen skickade Apples hårdvaruchef Dan Riccio ett mejl till bland annat Techcrunch, där han meddelade att utvecklingen av Airpower har avbrutits och produkten lagts ner. Apple har inte lyckats nå upp till sin höga kvalitetsstandard.

– Vi ber om ursäkt till de kunder som har sett fram emot den här lanseringen. Vi fortsätter tro på en trådlös framtid och kommer fortsätta jobba för att utveckla den trådlösa upplevelsen, skriver Dan Riccio bland annat i mejlet.


Det här är Airpower

Den trådlösa laddplattan Airpower presenterades på Apples Iphone-event 2017, samma år som Iphone fick trådlös laddning för första gången. Med denna skulle vi kunna ladda både en nyare Iphone, senare modeller av Apple Watch samt Airpods, tillsammans med ett trådlöst laddningsskal som utlovats.

Läs också! Stort test: Bästa trådlösa laddare för din mobil – vinnaren är superläcker


Varför dyker Airpower aldrig upp?

I september 2018, ett år efter att produkten först visades upp, kom uppgifter om att rejäla tekniska problem gjorde produkten dödsdömd. Orden var Sonny Dicksons, en person som flitigt läckt Apple-information tidigare. Han hävdade att problemen med Airpower var dessa:

  • Värmeutveckling – testexemplaren blir för varma och sänker effekten på laddningen.
  • Buggar i kommunikationen mellan enheterna – svårigheter att få Apple Watch och Airpods att skicka korrekt laddningsmängd till Iphone.
  • Problem att få laddningsspolarna att fungera tillsammans utan att störa varandra för mycket. De mellan 21 och 24 laddningspolar som gör att produkter kan läggas var som helst på plattan har visat sig vara extremt svåra att bygga ihop.

Varför Airpower?

Om Airpower alls är värd att vänta så länge på låter vi vara osagt, men idén bakom Airpower är god – en trådlös laddplatta där vi kan ladda upp till tre prylar samtidigt, och utan att behöva bry sig om att lägga produkterna precis rätt på ett snävt område. Istället kan vi lägga dem var som helt på plattan. Just denna idé verkar vara just det som ställer till med problem, de många laddningspolarna är svåra att få att fungera tillsammans.

Om en Iphone läggs på plattan kan Iphone-skärmen också visa laddningsstatus för de andra prylarna som ligger på plattan – smart, särskilt som Airpods saknar en egen skärm.

Alternativ Airpower
Exelium Xpad 3.1, ett alternativ till Airpower.

Vi har allt fler prylar som ska laddas varje dag eller natt, där inte minst Airpods och Apple Watch lagts till de senaste åren för många användare. För den som har många Apple-prylar skulle Airpower vara ett intressant alternativ – om den fanns att köpa. För den som inte orkar vänta finns alternativ som inte är lika futuristiska, men som åtminstone fungerar redan i dag.