Airpower har lagts ner

I september 2017 visade Apple upp Iphone X, Airpods och en kommande ny produkt kallad Airpower som skulle göra det enkelt att ladda Iphone, Apple Watch och hörlurarna.

Airpower, som den kallades, skulle släppas under 2018 men året kom och gick utan någon lansering och rykten har talat om stora problem för Apple att få till den, med komplikationer i tillverkningsprocessen. Ett rykte menade bland annat att Apple inte kunde få ner storleken på laddningskretsarna lagom mycket för att passa i den form som Airpower skulle ha.

Efter några tidigare rykten om att Apple hade gett upp började några tecken de senaste veckorna peka på att den kanske ändå var klar och snart skulle lanseras. Så sent som för några dagar sedan sågs en Airpower-ikon till på nya Airpods-förpackningen.

Men under fredagskvällen skickade Apples hårdvaruchef Dan Riccio ett mejl till bland annat Techcrunch, där han meddelade att utvecklingen av Airpower har avbrutits och produkten lagts ner. Apple har inte lyckats nå upp till sin höga kvalitetsstandard.

– Vi ber om ursäkt till de kunder som har sett fram emot den här lanseringen. Vi fortsätter tro på en trådlös framtid och kommer fortsätta jobba för att utveckla den trådlösa upplevelsen, skriver Dan Riccio bland annat i mejlet.


Äldre:

Uppdatering (2019-03-26):

Fler livstecken: Airpower dyker upp på Airpods-kartong

Bilder och ritningar på Apples ännu ej släppta trådlösa laddare Airpower fortsätter dyka upp titt som tätt.

Senast i raden: Airpods separata trådlösa skal börjar nu skeppas ut till de kunder som beställt skalet för att kunna ladda befintliga Airpods trådlöst. På baksidan av kartongen till detta skal finns en tydlig kontur av Airpowers ovala form. Det rapporterar Macrumors, och flera användare på Twitter har samma bild på sina kartonger.

Att Apple refererar till och avbildar en osläppt produkt på detta sätt är klart ovanligt, men det tyder på att Apple fortfarande planerar att släppa den laddplattan.


Uppdatering (2019-03-24):

Ännu ett Airpower-rykte dyker upp: ”Lansering i mars”

Airpower är en av Apples kanske mest mystiska, omryktade produkter just nu. Än har den trådlösa laddplattan inte lanserats, men ryktena om dess lansering vägrar helt enkelt dö.

Nu hävdar Digitimes återigen att Airpower kan komma att lanseras snart, närmare bestämt i slutet av mars månad. Airpods med ett trådlöst laddningsskal har redan släppts, så det vore onekligen dags efter att Apple först presenterat Airpower redan år 2017.

Digitimes förutsägelser har långt ifrån alltid träffat rätt tidigare, då deras kontakter mest finns bland underleverantörer som inte har alla Apples planer klara för sig, men dessa uppgifter pekar åtminstone i samma riktning som rykten från andra källor – att Airpower kommer någon gång under 2019. När under 2019 är dock mer oklart.


Uppdatering (2019-03-22):

Ny bild på Airpower dök upp på Apples hemsida

Airpower lever, eller i alla fall nytagna bilder på den. Under torsdagen hittade Macrumors en nytagen bild på Airpower på Apples hemsida. Bilden var aldrig synlig utåt, men gömde sig i sidans css-kod.

Airpower
Foto: Apple

Tidigare bilder har bara visat Airpower med en Iphone X som laddar, men nu är bilden uppdaterad med en Iphone XS, vilket antyder att Apple fortfarande ämnar lansera Airpower – någon gång. I och med onsdagens Airpods-lansering finns nu också det trådlösa laddningsskal som behövs för att ladda hörlurarna trådlöst. Däremot finns ännu ingen bild som visar en Apple Watch som laddas på Airpower.


Tidigare (2019-03-21):

Uppgifter: Massproduktion av Airpower påbörjad

Apples trådlösa laddplatta som ska kunna ladda flera enheter samtidigt ska under början av året ha fått klartecken för att börja produceras i större skala, detta enligt uppgifter från Wall Street Journal.

Något faktiskt lanseringsdatum för laddplattan nämns inte, men dessa uppgifter stämmer överens med tidigare rykten från bland annat analytikern Ming-Chi Kuo som hävdat att laddplattan kommer lanseras under första halvan 2019.

Apple har under veckan lanserat flera nya produkter, men Airpower har hittills inte varit en av dem.


Tidigare (2019-02-11):

Uppgifter: Airpower med delvis ny design kommer innan sommaren

Från samma källa som under måndagen hävdade att vi kan få se nya Airpods innan sommaren, kommer nu också uppgifter om ett kommande Airpower-släpp. Det är inte första gången, knappast sista heller, vi hör rykten om att Apples platta för trådlös laddning till sist är på väg. Enligt källan, Mysmartprice, siktar Apple på att släppa laddplattan innan sommaren.

Enligt uppgifterna kan laddplattan ha tre lager av spolar kombinerade i en 8-7-7-uppsättning. Det ska göra att Airpower blir lite tjockare än de officiella bilder vi hittills sett av plattan. Apple ska också arbeta med att ta fram några ”exklusiva” mjukvarufunktioner som lanseras först med IOS 13 till hösten, men vad det är för funktioner om framgår inte.


Tidigare (2019-01-22):

Uppgifter: Airpower kan lanseras i slutet av 2019

Ska vi tro ytterligare nya uppgifter om Apples trådlösa laddplatta Airpower, kan den nu slutligen dyka upp ”i slutet av 2019.” I en artikel hos Digitimes som egentligen handlar om hur Airpower kan stärka några av Apples underleverantörer nämns i förbifarten både att en Airpower-lansering ”är förestående” och att ”laddaren kommer ytterligare stärka försäljningen (för Apples underleverantörer) när den blir tillgänglig senare under 2019.”

Källor till Digitimes säger också att ”Airpower äntligen är i produktion” efter att den visats upp 2017 men alltså missat sitt mål om en lansering 2018.

Det här är bara en i raden av uppgifter om att utvecklingen av Airpower fortgår, och att den nu nått någon nivå av produktion. Ska vi tro dessa uppgifter kan vi alltså få se Airpower på butikshyllorna under 2019.


Tidigare (2019-01-17):

Fler livstecken: Airpower dök upp i Malaysia

Apples laddplatta Airpower fortsätter leva ett liv i skuggorna. På Apple Store-sida för nya Smart Battery Case, företagets knubbiga batteriskal, kunde spekulanter i Malaysia läsa att batteriskalet är kompatibelt med Airpower och andra Qi-certifierade laddare. Det skriver Macrumors.

Airpower dyker upp i Malaysia
Foto: MacrumorsKlicka på bilden för en större version.

Enligt en annan källa fanns samma text även att läsa på Apples amerikanska Apple Store under några timmar. Nu är båda hänvisningarna till laddaren bortplockade. Det här är dock bara ett av många fall då Airpower omnämnts i manualer och beskrivningar av andra Apple-produkter.


Tidigare (2019-01-13):

Uppgifter: Nu ska Airpower slutligen börja tillverkas

Mer än ett år efter att Apple visat upp sin laddplatta ska produktionen av Airpower snart påbörjas. I alla fall om vi ska tro en tweet från den kinesiska sidan Chargerlabs (rapporterat via Macrumors).

Chargerlabs citerar ”en trovärdig källa” bland Apples underleverantörer, som menar att Luxshare Precision snart påbörjar massproduktion av Airpower. Luxshare tillverkar även Airpods och Lightning till usb-c-sladdar åt Apple.

Ytterligare en källa som Chargerlabs talat med hävdar att även Pegatron kommer påbörja massproduktion av Airpower, och här finns ett datum: 21 januari. Apple använder sig ofta av minst två underleverantörer, och att Pegatron skulle vara en av dem för just Airpower är något som också nämnts i tidigare rykten.

Som vanligt bör vi ta rykten som dessa med en nypa salt, men fler rykten under hösten har också pekat mot att en lansering kan ske tidigt 2019. Kanske får vi alltså se Airpower på butikshyllorna snart.


Det här är Airpower

Den trådlösa laddplattan Airpower presenterades på Apples Iphone-event 2017, samma år som Iphone fick trådlös laddning för första gången. Med denna skulle vi kunna ladda både en nyare Iphone, senare modeller av Apple Watch samt Airpods, tillsammans med ett trådlöst laddningsskal som utlovats.

Då sa man ”håll utkik efter Airpower nästa år”, alltså 2018. Nu har hela 2018 passerat – men laddplattan syns inte till någonstans.

Läs också! Stort test: Bästa trådlösa laddare för din mobil – vinnaren är superläcker


Varför dyker Airpower aldrig upp?

Apple har, som brukligt, inte alls kommenterat produktens frånvaro, men utvecklingen har alldeles uppenbart stött på problem som Apple inte kunnat lösa. Och kanske insåg man inte först vidden av dessa problem, för att visa upp en produkt på en för Apple så viktig tillställning som ett Iphone-event bara för att sedan aldrig nämna den igen, är extremt ovanligt.

De uppgifter som finns att gå på är enbart rykten om varför produkten är försenad. I september 2018, ett år efter att produkten först visades upp, kom uppgifter om att rejäla tekniska problem gjorde produkten dödsdömd. Orden var Sonny Dicksons, en person som flitigt läckt Apple-information tidigare. Han hävdade att problemen med Airpower var dessa:

  • Värmeutveckling – testexemplaren blir för varma och sänker effekten på laddningen.
  • Buggar i kommunikationen mellan enheterna – svårigheter att få Apple Watch och Airpods att skicka korrekt laddningsmängd till Iphone.
  • Problem att få laddningsspolarna att fungera tillsammans utan att störa varandra för mycket. De mellan 21 och 24 laddningspolar som gör att produkter kan läggas var som helst på plattan har visat sig vara extremt svåra att bygga ihop.

Kommer den alls komma – och när?

Trots flera dödsdomar vägrar ryktena om Airpower dö. Vi har kunnat läsa om flera jobbansökningar som hänvisar till produktutveckling där Airpower nämns, och vi har under hösten 2018 sett fler patentansökningar relaterade till laddplattan. Inte minst har Apple själva nämnt Airpower i exempelvis manualen till höstens Iphone XS.

Airpower
Foto: Foto: Gavin Stephens, Twitter

Även om Apple gissningsvis färdigställer manualen långt innan produkten är redo för lansering är det tänkbart att Apple skulle ha hunnit rensa bort produkten därifrån om man inte hade en förhoppning om att ändå kunna lansera Airpower under 2018, som utlovat.

Analytikern Ming-Chi Kuo har förutspått att Apple kan komma att lansera produkten sent 2018 eller tidigt 2019. Och med tanke på att det nu står januari i kalendern börjar det bli dags.


Varför Airpower?

Om Airpower alls är värd att vänta så länge på låter vi vara osagt, men idén bakom Airpower är god – en trådlös laddplatta där vi kan ladda upp till tre prylar samtidigt, och utan att behöva bry sig om att lägga produkterna precis rätt på ett snävt område. Istället kan vi lägga dem var som helt på plattan. Just denna idé verkar vara just det som ställer till med problem, de många laddningspolarna är svåra att få att fungera tillsammans.

Om en Iphone läggs på plattan kan Iphone-skärmen också visa laddningsstatus för de andra prylarna som ligger på plattan – smart, särskilt som Airpods saknar en egen skärm.

Alternativ Airpower
Exelium Xpad 3.1, ett alternativ till Airpower.

Vi har allt fler prylar som ska laddas varje dag eller natt, där inte minst Airpods och Apple Watch lagts till de senaste åren för många användare. För den som har många Apple-prylar skulle Airpower vara ett intressant alternativ – om den fanns att köpa. För den som inte orkar vänta finns alternativ som inte är lika futuristiska, men som åtminstone fungerar redan i dag.