>> Här hittar du vårt test av Iphone 8 och Iphone 8 Plus

Iphone 8 Plus är här, men till skillnad från Iphone 6 Plus, Iphone 6S Plus och Iphone 7 Plus är det inte längre den största och häftigaste modellen i Apples sortiment. Eller jo, den största är det fortfarande till det yttre, även om Iphone X har något större skärm. Men det betyder inte att det är en vekling till telefon eller att den inte har förbättrats gentemot sin föregångare.

Tvärt om, Iphone 8 Plus ser ut att vara en minst lika stor uppdatering som Iphone 7 Plus var.

>> Här hittar du allt om Apples topp-mobil - Iphone X

Iphone 8 Plus
Foto: Apple

Ny processor ger nya möjligheter

A11 Bionic heter Apples nya processor som sitter i alla tre nya Iphone-modeller. Den är en fortsättning på företagets satsning på egna processorer, och den här gången ingår för första gången en gpu-del som också har designats av Apples ingenjörer.

Apple använder numera artificiell intelligens (maskininlärning) till många saker, och A11 Bionic har, som namnet antyder, utvecklats med just det i åtanke. Förutom två högpresterande kärnor och fyra högeffektiva har den två speciella maskinlärningskärnor som bland annat jobbar med att känna igen föremål och annat på bilder, och även används av de nya augmented reality-funktionerna i IOS 11.

Porträttljus
Foto: Apple

Bättre bildbehandling gör också att kamerorna i Iphone 8 Plus kan åstadkomma mer än tidigare. Där Iphone 7 Plus fick porträttläge får Iphone 8 Plus porträttljus, en ny teknik som använder samma steroeffekt från de dubbla kamerorna för att kartlägga en scen men istället för bokeh kan beräkna och lägga på förändringar av ljuset och till exempel härma en spotlight.

Själva kameramodulerna har så klart också blivit bättre, med en snabbare sensor som även har bättre pixlar och därmed ska ge högre absolut bildkvalitet trots liknande optik.

Kameran
Foto: Apple

Glas och flygplansaluminium

Både fram- och baksidan på Iphone 8 Plus täcks av glas – det hårdaste någonsin om vi ska tro Apple. Det gör att den gamla beprövade Iphone 6-designen får ett något nytt skimmer, men framför allt har det gjort att Apple kunde baka in trådlös laddning med Qi-standarden i telefonen. Det är ett välkommet, om än inte direkt nyskapande, tillskott.

Kanterna tillverkas i aluminium och kommer i tre färger: Rymdgrått, silver och (en ny variant) guld. Som tidigare är framsidan vit på de två senare och svart på den rymdgrå.

Iphone 8 Plus med True Tone-skärm
Foto: Apple

True Tone

Iphone 8 Plus har en bättre skärm än sin föregångare, huvudsakligen tack vare att den har fått stöd för True Tone, Apples teknik för att automatiskt justera vitbalans i IOS genom att läsa av ljuset i omgivningen. Om du till exempel befinner dig i rum med lysrör mitt i natten blir skärmens färger annorlunda än om du är utomhus i solnedgången. Målet är att vitt alltid ska uppfattas som vitt, och samma sak med alla andra färger, oavsett miljö. Och om det fungerar lika bra som på Ipad Pro är det verkligen något att se fram emot.

Pris och tillgänglighet

Iphone 8 Plus börjar säljas 22 september och kommer till Sverige redan från början. Förhandsbeställningar öppnar nu på fredag 15 september, klockan 09:01.

Du kan välja antingen 64 eller 256 gigabyte lagring, och tack vare att Apple har plockat bort instegsmodellen med bara 32 gigabyte blir de nya högre priserna trots allt en minskning jämfört med tidigare. 9 095 kronor kostar 64 gigabyte, medan den rymligare går på 10 795 kronor.

Läs även: Här är Iphone 8 - supertålig skärm och uppgraderad kamera