Den Iphone vi alla har väntat på är slutligen här. För första gången sedan 2014 håller vi i en Iphone som känns helt ny. Med en framsida som nästan bara är en skärm, baksida i glas och den klassiska ramen runtom telefonen, här i stål. På silvermodellen är stålet ofärgat, på den svarta modellen är det lite mörkare. Greppet är bättre än på tidigare aluminiumvarianter av Iphone, men vi kommer nog ändå vilja ha ett skal på den. Att byta skärmen är dyrt och baksidan ännu dyrare, bland annat på grund av tekniken för den trådlösa laddningen.

Kvar på framsidan blir alltså bara en enda stora skärm. Och vilken skärm det är.

Kameran på baksidan är vertikalt placerad, vilket ska vara extra bra för appar som använder sig av augementet reality. På framsidan finns en ännu bättre ”selfie-kamera” nu också med porträttläge.

Iphone X
7,7 millimeter på djupet gör det här till den tjockaste Iphonen på länge, men det är verkligen inget som stör.

På vänstersidan hittar vi volymknappar och mute-knappen, och på undersidan lightning-kontakten (men så klart inget hörlursuttag). På högersidan finns en lite större sidoknapp än vanligt, som för att förtydliga att den nu fått flera uppgifter som hemknappen tidigare hade. Nu både stänger vi av och sätter på skärmen härifrån, aktiverar Apple Pay och väcker Siri.

Läs även: Vi testar Iphone 8 och 8 Plus

Längst ned på framsidan finns ingen hemknapp, men väl en ”hemindikator” som nu sköter multitasking och hjälper dig att gå tillbaka till hemskärmen. Kvar på framsidan blir alltså bara en enda stora skärm. Och vilken skärm det är.

Skärmen

För första gången i en Iphone hittar vi en oled-skärm. Svärtan är, som sig bör hos en oled-skärm, väldigt imponerande, men färgerna är också väldigt balanserade (trots att det är en Samsung-skärm vi talar om). Apple säger sig ha gjort mycket för att utveckla skärmen efter eget tycke och smak.

Det är också den skarpaste Iphone-skärmen hittills. Vi kan för första gången, på riktigt, inte urskilja pixlarna. Skärmen ser dessutom ut att vara laminerad ännu närmare glaset än tidigare, skärmens innehåll ser nästan ut att lämna skärmen och ser snudd på overklig ut de första gångerna vi håller i Iphone X.

Iphone X

Här finns också true tone, vilket ger en lite varmare skärm i mer dunkelt ljus, och som tidigare P3-färger. Betraktningsvinklarna är generellt sett bra, men i vissa vinklar uppstår en lätt rosa ton i skärmens utkanter och runt sensorhuset på framsidan. Vi ska hålla ögonen på det här. I övrigt är det här en riktigt, riktigt bra skärm.

Iphone X
Lätt rosa till vänster på skärmen

Så var det det här med ”flärpen” då. Med reservation för att vi ännu inte hunnit använda Iphone X någon längre tid går det att vänja sig vid kamera- och sensorhuset relativt snabbt, i porträttläget. Det stör inte vårt innehåll alltför mycket. Värre är det i landskapsläge, då det blir tydligare hur den ”skär in” i ena sidan av skärmen. Vi behöver förminska filmklipp för att det inte ska ta upp en del av bilden, och i Safari uppstår vita kanter runtom sidorna. Vi gör helt enkelt bäst i att undvika landskapsläge så långt det är möjligt.

Vissa av Apples egna appar är inte anpassade i landskapsläge till den nya skärmen. I exempelvis Kalender-appen går mycket yta till spillo.

Iphone X
Sällsynt dåligt utnyttjat utrymme i landskapsläge. Bättre är det i porträttläge. Så här ser för övrigt en skärmdump ut från Iphone X – flärpen tas helt enkelt bort från bilden.

Appmakare världen över har alltså ett digert jobb framför sig att anpassa innehållet efter både flärpen i topp, och hemindikatorn i botten. Det kommer helt enkelt bli en (förhoppningsvis kort) period av appar med lustigt utseende.

IOS 11

IOS 11 är i stort sett likadant på Iphone X som Iphone 8, men utan hemknapp måste vi lära oss vissa nya gester för att gå hem och aktivera multitasking. Efter en stunds övning känns det snart väldigt naturligt att använda de nya gesterna. Vissa saker går till och med bra mycket snabbare än tidigare, som att svepa längs med hemindikatorn för att byta app till föregående app (det fungerar precis som att svepa med fyra fingrar på en Ipad för att byta app).

Läs även: Test och alla nyheterna i IOS 11

En sak som genast känns som en nedgradering är att det blir svårare att nå Kontrollcenter. På Iphone 8 är det enkelt att bara dra tummen upp från nederkanten och genast nå våra viktigaste kontroller. Med Iphone X måste vi flytta fingret ända upp till det högra hörnet för att dra ned Kontrollcenter, och det blir rejält högt upp eftersom skärmen nu går längre upp på enheten. Det går dock att aktivera ett särskilt läge som tar ned innehållet på skärmen (som på äldre Iphone-modeller), vilket gör förfarandet något enklare.

Formen

Iphone X befinner sig rent storleksmässigt mellan Iphone 8 och Iphone 8 Plus, men med större skärm än på någon av modellerna. Skärmen är något smalare än på Iphone 8 Plus.

Vi slipper de tidigare stora skärmkanterna som tog upp plats utan att ge något tillbaka till användaren, och den som vill ha en stor skärm men inte en jättemobil som Iphone 8 Plus verkligen är, lär hitta rätt i Iphone X. För första gången får vi också en mindre Iphone med dubbelkamera.

Iphone X

Face ID

Ditt ansikte ersätter dina fingrar som inloggningsmetod i Iphone X. Vår förhoppning för Face ID är så klart att det ska bli ännu bättre än Touch ID, inte bara en ersättning av det. Och efter de första timmarna vågar vi hoppas på att det också är fallet.

Inställningsprocessen är enklare än för Touch ID. Vi rör helt enkelt vårt huvud i en cirkelrörelse istället för att dutta alla våra fingrar fem, tio gånger på hemknappen. Vi testar att logga in i svagt ljus, i starkt ljus, utomhus och inomhus och det fungerar varje gång.

Läs även: Allt du behöver veta om Apple Face ID

Det är dock inte omedelbart. Det tar upp till en sekund innan Face ID har läst av vårt ansikte, men det går åtminstone inte långsammare än Touch ID. Och i praktiken bör det i de flesta fall gå lika snabbt som Touch ID eftersom vi bara behöver svepa upp på skärmen.

Det är fortfarande en skrämmande snabb processor. Vi talar om prestandasiffror i Macbook Pro-nivå.

Tack vare oled-skärmen kan vi också väcka skärmen med bara ett tryck, exempelvis när den ligger på ett bord. Face ID kräver dock en viss vinkel för att kunna läsa av vårt ansikte. Ligger mobilen platt på ett bord behöver vi flytta närmare telefonen eller vinkla upp den något.

Face ID är inte perfekt, men det är inte Touch ID heller. Då och då lär vi få knappa in lösenkoden ändå, men de första timmarnas användning av Face ID bådar gott. Hur Face ID står sig i längden och presterar i flera miljöer får vi återkomma till.

Prestanda

Iphone X använder samma A11 Bionic-processor som Iphone 8, så det är inga större nyheter här. Iphone X har fler pixlar att driva än Iphone 8 Plus, men det är fortfarande en skrämmande snabb processor. Vi talar om prestandasiffror i Macbook Pro-nivå.

Iphone X
4 234 poäng i enkeltrådade uppgifter och 10 458 i multitrådat, det slår allt i smartphone-väg på marknaden. Så här ser för övrigt en ej ännu Iphone X-anpassad app ut.

A11 Bionic är så monstruöst snabb att det nästan inte går att utnyttja kraften i dagsläget. Men kraften finns här dels som en framtidsförsäkring, dels för att mäkta med de ar-appar som Apple tror starkt på.

Kamera och batteritid

Kameran är i stort sett densamma som i Iphone 8 Plus, men vi bör i Iphone X få en mer pålitlig kamera i miljöer med sämre ljus. Dels för att bländaren på tele-objektivet är på f/2.4 (mot f/2,8 i Iphone 8 Plus), dels för att både tele- och vidvinkelobjektiv är optiskt bildstabiliserade.

För den som vill ha det senaste är valet enkelt – det här är världens bästa Iphone.

Att även frontkameran numera har stöd för porträttläge är ännu en bonus. Vi kommer återkomma med ett mer detaljerat kameratest vid ett senare tillfälle, men Iphone X frontkamera och bakkamera är utan tvekan de bästa kamera som suttit i en Iphone.

Läs även: Bästa kameramobilen – stort test

Batteritiden kan vi ännu uttala oss om då vi använt då de första timmarna med en ny mobil knappast motsvarar vanlig, vardaglig användning. Apple utlovar dock bättre batteritid än Iphone 7, men en timme sämre surftid än Iphone 8 Plus. Även här får vi lov att återkomma.

Är allt det här värt 11 495 kronor? I slutändan är det naturligtvis upp till var och en att avgöra, men det är väldigt mycket pengar för en Iphone. Men så är det också en otroligt avancerad enhet, och på många sätt mer teknikspäckad än även en Macbook Pro. För den som vill ha det senaste är valet enkelt – det här är världens bästa Iphone. För andra bjuder Iphone 8 Plus nästan lika mycket, men i en äldre mindre framtidsdoftande form.

Omdöme

Bra köpIphone X är en hypersnabb, lyxig, dyr, och – för första gången på länge – en väldigt annorlunda Iphone. Det här är det bästa Iphone som går att få tag på, men också den dyraste. En Iphone 8 eller Iphone 8 Plus ger mycket av det Iphone X har, till ett lägre pris. Men vill du har framtidens Iphone är valet enkelt.

Fakta: Iphone X

Lagringskapacitet: 64/256 GB
Färger: Silver eller rymdgrå.
Skärm: Super Retina HD-skärm, 5,8 tum oled. 2 426 x 1 125 pixlar (458 ppi). True Tone. P3-färger.
Processor: Apple A11 Bionic, 6-kärnig med inbäddad rörelsecoprocessor (M11)
Kontrast: 1 000 000:1
Ljusstyrka: 625 cd/m2
Batteritid: 21 h samtal, 12 h surf. Trådlös laddning med Qi-laddare. Stödjer snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Dubbel 12 megapixel med vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8) och teleobjektiv (bländare ƒ/2,4), optisk bildstabilisering på både kameror.
Frontkamera: 7 Mpixel (bländare ƒ/2,2)
Mått: 70,9 x 143,6 x 7,7 mm
Vikt: 174 gram
Vattentålig: Ja, IP67-klassad
Tillverkare: Apple
Pris: 11 490 kronor (64 GB) hos CDON, 13 190 kronor (256 GB).

plus

Skärmen
Kamerorna
Face ID verkar pålitligt
Prestanda

minus

Priset!

Betyg: 5 av 5