Första veckan med Iphone X: Face ID, batteritid – och sakerna vi saknar

Efter drygt en vecka med Iphone X har vi hunnit bekanta oss mer med Apples nya toppmodell. ”Framtidens Iphone” är snudd på utslitna ord när det gäller Iphone X, men faktum är det känns precis så. Att skärmen tar upp nästan hela framsidan är ett välkommet steg bort från de tidigare så stora kanterna på Iphone. Det är helt enkelt skönt att kunna få en stor skärm, men utan att behöva köpa den otympliga Iphone 8 Plus.

Gesterna som ersätter hemknappen kräver lite övning, men känns snart väldigt hemma. Att svepa upp för att gå hem är ett väldigt naturligt sätt att stänga en app på. Svepet från botten av skärmen fungerar precis som en hemknapp även när det gäller andra aspekter – vill vi gå tillbaka till första app-skärmen, eller gå tillbaka från läget där vi byter plats på appar – räcker det med ett svep upp.

Stort kameratest! Iphone X, Iphone 8 Plus och Iphone 7 Plus – vilken fotar egentligen bäst?

Iphone X

Att gå tillbaka till en äldre Iphone med hemknapp känns plötsligt ganska konstigt. Och på flera sätt är hemknappen ett långsammare sätt att navigera i IOS. Ett svep upp på skärmen för att aktivera multitasking går ofta snabbare än att dubbelklicka på hemknappen och vänta på att animationen ska bli klar, speciellt om vi använder knepet med att svepa i 45 grader.

En detalj vi inte trodde skulle märkas så mycket är de rundade kanterna på Iphone X, men så fort vi går tillbaka till en äldre Iphone känns de ”hårda” 90-graderskanterna på skärmen väldigt omoderna.

Många av våra initiala intryck av Iphone X lever kvar ännu – det här är verkligen världens bästa Iphone. Men en sak som fortfarande är exakt lika irriterande som första gången vi använde Iphone X är Kontrollcenter. Placeringen är inget annat än halvtaskig kompromiss, och förstör den i övrigt smidiga navigeringen i Iphone X.

Iphone X
För att se batteriprocenten måste vi öppna Kontrollcenter.

För att över huvud taget se batteriprocenten måste vi dessutom ända upp till det högra hörnet och dra ned Kontrollcenter. Samma sak om vi vill se om ett alarm är ställt, eller om vi har låst skärmorientering. Reachability-läget hjälper en aning, men det är långt ifrån optimalt.

Läs också! Nå allt på Iphone X med en hand – så fungerar Reachability

Godkänd batteritid

I vårt första test av Iphone X utelämnade vi detaljer om batteritiden, helt enkelt för att det inte går att säga något vettigt om det efter bara några timmar med en ny mobil – timmar då vi frenetiskt testar alla nya funktioner, begrundar den fantastiska skärmen och dessutom synkar all data, appar och tjänster vi använder till vardags.

Efter en vecka kan vi säga att batteriet inte är något orosmoment som det kunde vara i vissa mindre, äldre Iphone-modeller, och vi är glada över att Apple lyckats klämma in ett batteri i Plus-storlek trots ett mindre skal. Vi kan allt som oftast ta oss igenom en dag med normalt användande på en laddning – det är jämförbart med batteritiden i Iphone 8 Plus, möjligen något sämre.

Det är också skönt att ha snabbladdning till hands – som tyvärr kräver extra hårdvara. Att bara skicka med en vanlig laddare i paketet är sniket. Trådlös laddning är en trevlig bonus, och även om det knappast är en nödvändighet tror vi att vi snabbt kommer att välja laddplattor framför kablar. Och för bilar med inbyggd laddplatta är det rejält smidigt, helst ska där också finnas stöd för sladdlös Carplay.

Skärmen är underbar

Skärmen är ett under av både skärpa, färgrikedom och svärta. Betraktningsvinklarna är bra men visst blir den något missfärgad i vissa vinklar, vilket är typiskt för oled-skärmar. Flärpen är lyckligtvis lätt att glömma bort i nästan alla lägen, förutom i landskapsläge och när vi kollar på video.

Iphone X
Så här kan Iphone X se ut, utan flärp.

Missa inte: Flärpdödarna är här! Här är apparna för dig som avskyr Iphone X-flärpen

Den nya skärmen kräver också ett omtänk kring hur appar beter sig på skärmen, och där går det inte så snabbt. Många tredjepartsappar är fortfarande inte anpassade, inte minst Google sackar efter här. Även en del av de appar som uppdaterats till den nya skärmen, fungerar halvdant. Exempelvis Instagram-appen, vars volymkontroll hamnar ”bakom” flärpen. Osnyggt.

Iphone X
I vissa delar av Snapchat (till vänster) försvinner "öronen", och inte ens Apples egna appar beter sig helt konsekvent kring flärpen. Till höger Påminnelse-appen. Observera att flärpen försvinner i skärmdumpar.

Ibland saknar vi en Plus-telefon

Skärmen är stor i Iphone X men det finns fortfarande utrymme att växa, främst på bredden. Här och där märker vi att trots allt att det är en ganska smal skärm vi har att göra med, jämfört med Iphone Plus-storleken. Det gör det lättare att med en tumme nå över hela skärmen utan att byta grepp, exempelvis för att svepa tillbaka.

Iphone X
Det blir trångt i landskapsläget.

Men en bredare skärm hade gett utrymme till ett större tangentbord, större bilder i våra flöden (Facebook, Instagram och så vidare), större bild för video och ett bättre landskapsläge. Om du är van vid en Iphone Plus-modell bör du räkna med att tangentbordsknappandet på Iphone X kräver märkbart mer precision.

Vi lär säkerligen få se en Iphone X Plus nästa år, så den som verkligen saknar Iphone Plus-storleken får hålla ut tag till.

Face ID

Face ID fungerar förvånansvärt bra även under dåliga ljusförutsättningar, och vi hade sällan problem med att Iphone X inte känner igen oss. Men det finns tillfällen då du vill kunna låsa upp telefonen utan att ha den vinklad mot ansiktet, och då går det sämre. Till exempel när den ligger på nattduksbordet, eller om du sitter i bilen och hållaren inte är vinklad mot dig. Touch ID på Iphone 8 fungerar blixtsnabbt, vi upplever Face ID en aning långsammare.

Fantastisk – men knappast prisvärd

Det är ingen tvekan om att Iphone X är en riktigt bra produkt – det är en av de absolut bästa produkter Apple har släppt ifrån sig under senare år. Men ”riktigt bra produkt” och ”prisvärd” är två olika saker. Vill du lägga minst 11 500 kronor på en Iphone lär du inte bli missnöjd, men att kalla den prisvärd vore fel.

Trots många positiva sidor såsom en lysande skärm, en bra kamera, helt okej batteritid, och oslagbara prestanda, är det fortfarande för mycket pengar. Smärtgränsen är olika för alla, men någonstans kring 10 000 kronor hade känts som ett rimligare pris.

Mycket av tekniken från Iphone X lär sippra ned till billigare modeller i framtiden och vi hoppas innerligt att ryktena om en billigare Iphone X med lcd-skärm besannas under 2018. Att få den här formen och skärmstorleken i samma prisklass som Iphone 8 skulle göra den prisvärd.

Omdöme

Bra köpStörre skärm i en mindre form visar sig vara en bra trend i smartphone-världen. Iphone X är för det mesta bekväm att använda, men har ändå alla de topp-specifikationer vi är vana med från Iphone Plus. Iphone X är ett lyxigt och riktigt bra val för den som har råd, men inte ett måste för alla att köpa just i dag.

Läs även: Allt vi vet om Iphone 11

Fakta: Iphone X

Lagringskapacitet: 64/256 GB
Färger: Silver eller rymdgrå.
Skärm: Super Retina HD-skärm, 5,8 tum oled. 2 426 x 1 125 pixlar (458 ppi). True Tone. P3-färger.
Processor: Apple A11 Bionic, 6-kärnig med inbäddad rörelsecoprocessor (M11)
Kontrast: 1 000 000:1
Ljusstyrka: 625 cd/m2
Batteritid: 21 h samtal, 12 h surf. Trådlös laddning med Qi-laddare. Stödjer snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Dubbel 12 megapixel med vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8) och teleobjektiv (bländare ƒ/2,4), optisk bildstabilisering på både kameror.
Frontkamera: 7 Mpixel (bländare ƒ/2,2)
Mått: 70,9 x 143,6 x 7,7 mm
Vikt: 174 gram
Vattentålig: Ja, IP67-klassad
Tillverkare: Apple
Pris: 11 490 kronor (64 GB), 13 190 kronor (256 GB).
 

plus

Skärmen
Face ID
Godkänd batteritid

minus

Priset
Många appar som behöver anpassas till den nya skärmen

Betyg: 5 av 5