Med mer än fyra månaders dagligt användande har vi hunnit se vad Apples toppmodell Iphone X verkligen går för. Det är Apples dyraste Iphone hittills, så visst hoppas vi att de goda första intrycken vi hade av mobilen ska stå sig även i dag. Då hyllade vi telefonen för den stora, fantastiska och smått overkliga skärmen, att gesterna som ersätter hemknappen fungerade överraskande bra och att Face ID verkade pålitligt.

Hur väl har Iphone X åldrats? Och framför allt, tycker vi fortfarande att den är värd sitt höga pris?

Face ID – utan obehagliga överraskningar

Med Iphone X försvann både hemknappen och Touch ID, samtidigt som svepgester ersatte knappen och Face ID tog över inloggningen. Slopandet av hemknappen och införandet av Face ID är givetvis tätt sammankopplade. När Face ID ansågs vara tillräckligt bra för att ersätta Touch ID behövdes inte längre en knapp, och då kunde skärmen växa ända längst ned på telefonen istället.

Läs också! Vi betatestar IOS 11.3: Största nyheterna – och så fungerar nya batterifunktionerna

Iphone X

Och det är faktiskt imponerande hur en så stor förändring i hur vi navigerar vår Iphone ändå gått rätt smärtfritt. Vi har lyckligtvis blivit utan några större skandaler kring Face ID och vi har sett få – om ens något – försvarstal för den gamla hemknappen.

Det går att lura Face ID om vi verkligen anstränger oss. Alltså så pass mycket att vi varsamt och mycket noggrant skapar en 3d-mask av vårt offer, lyckas komma över dennes Iphone X och inom 48 timmar lyckas logga in på senast det andra försöket innan Face ID per automatik avaktiveras. Om du är en världspolitiker, en politiskt utsatt person i en förtryckarregim, eller om du har en ond tvilling som du vet vill dig illa bör du nog fortsätta använda lösenkoden.

Vi andra nöjer oss med att telefonen inte går att lura med ett vanligt fotografi, för det hade varit jobbigt. Face ID är tillräckligt bra och säkert för vanligt vardagligt användande och har nu godkänts som inloggnings- och signeringsmetod i Bank ID-appen.

Våra första intryck av Face ID har visat sig stämma rätt bra även med runt fyra månaders dagligt användande i ryggen. Det är ungefär lika snabbt som Touch ID, men tyvärr inte helt utan praktiska problem. Det är framför allt vid två tillfällen som vi kan sakna Touch ID (eller ännu hellre, ett bättre andra generationens Face ID). Dels när vi ska låsa upp mobilen när den ligger ned på ett bord, och dels när vi ligger ned i sängen eller soffan och försöker öppna telefonen. Iphone X är helt enkelt lite kinkig med i vilken vinkel den läser av vårt ansikte.

De flesta andra gånger känns det fullt naturligt och vi behöver inte ens tänka på inloggningen – som det borde vara alltså. Har vi precis diskat slipper vi trycka in lösenkoden för att Touch ID inte fungerar, vi sveper bara upp från botten istället.

Iphone X

Vem saknar egentligen hemknappen?

Hemknappen har fungerat rätt bra under de tio år den har funnits på Iphone (men undantag för de gånger den gått sönder, vilket hände då och då). Därför är det också imponerande hur snabbt vi kunde vänja oss av med knappen.

Gesterna känns nämligen hur naturliga som helst, i princip redan från dag ett. Att gå tillbaka till en äldre telefon med hemknapp känns plötsligt extremt ålderdomligt och vi saknar inte den gamla knappen alls. Så snart vi har lärt oss en del trick, som att svepa längs med botten för att byta till senast använda app, går allt hoppande mellan appar som på räls.

Missa inte! 8 dolda funktioner i Iphone X du kanske inte visste fanns

Ett problem är dock kvar, vilket vi också nämnde redan i vårt test. Kontrollcenters klumpiga placering längst upp i högra hörnet gör det svårt att nå med bara tummen. Apple bör sträva efter att vi ska kunna använda mobilen med en hand, men för att nå en av de mest använda funktionerna på Iphone i dag måste vi alltså byta grepp. Det känns fortfarande som en dålig kompromiss.

Batteritid – äntligen har Apple tagit sig i kragen

Apple verkar ha tagit till sig av kritiken från tidigare Iphone-modeller om för små batterier. Iphone X har ett batteri lika stort som en Iphone Plus-modell, och trots en stor skärm som täcker hela framsidan och att Face ID slukar mer ström än Touch ID är vi klart nöjda med batteritiden. Självklart kan det alltid bli bättre, men det här torde vara första gången vi är helt nöjda med batteritiden i en Iphone som inte är en Iphone Plus-modell.

Prestanda – framtidssäkert

Vi sa det redan med Iphone 7 år 2016, och kan konstatera det även med Iphone X. Nya Iphone-modeller har i dag så pass kraftfulla processorer att det är svårt att alls utnyttja kraften till max, möjligen med undantag för något tungt spel eller en ar-app. Det ger en telefon som är framtidssäkrad.

Läs också! Stor kartläggning: Så länge håller mobilen – kolla din modell här

Iphone X

Kamerorna – riktigt bra, men med ett frågetecken

Ett mer utförligt test av kamerorna hittar du här, men vi kan här kort konstatera att kamerorna på baksidan inte gör oss besvikna. Porträttläget är bra och vi gillar att även telekameran har optisk stabilisering numera. Det gör att vi kan förvänta oss ett bra resultat, nästan oavsett hur vi använder kamerorna.

Frontkameran är bra i sitt vanliga läge, men porträttläget är däremot ingen höjdare. Den verkar inte alls veta var vårt ansikte slutar och var bakgrunden börjar, med resultatet att delar av ansiktet, glasögon och hår ofta suddas ut. Här finns alltså mer jobb att göra, och vi hoppas på fler uppdateringar på denna front.

Iphone X är en perfekt telefon för den som vill ha en stor skärm i litet format, som vill ha det bästa Apple har att erbjuda i teknikväg. Det står efter fyra månaders användande klart att det här är framtiden för Iphone.

Efter några månader på marknaden har Iphone X dessutom halkat ned i pris och närmar sig en nivå som vi i vårt första test tyckte skulle vara rimligare, det vill säga runt 10 000 kronor för 64 GB-modellen.

Bra köp

Det är fortfarande inget reapris, men det svider aningen mindre i plånboken. Har du däremot inte bråttom att uppgradera kan det vara läge att hålla ut några månader till. Det ryktas det om att Iphone X-formen och Face ID ska leta sig även till en billigare version med 6,1 tum stor lcd-skärm, samt att vi kan få se en Iphone X Plus för den som vill en ännu större skärm.

Missa inte: Läs allt om nästa Iphone X här – största Iphone någonsin?

Omdöme

Vi har ingen anledning att vare sig höja eller sänka vårt tidigare betyg, det här är fortfarande Apples bästa Iphone någonsin. Nu dessutom lite billigare.


Fakta: Iphone X

Lagringskapacitet: 64/256 GB.
Färger: Silver eller rymdgrå.
Skärm: Super Retina HD-skärm, 5,8 tum oled. 2 426 x 1 125 pixlar (458 ppi). True Tone. P3-färger.
Processor: Apple A11 Bionic, 6-kärnig med inbäddad rörelseprocessor (M11).
Kontrast: 1 000 000:1.
Ljusstyrka: 625 cd/m2.
Batteritid: 21 h samtal, 12 h surf. Trådlös laddning med Qi-laddare. Stödjer snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Dubbel 12 megapixel med vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8) och teleobjektiv (bländare ƒ/2,4), optisk bildstabilisering på både kameror.
Frontkamera: 7 megapixel (bländare ƒ/2,2).
Mått: 70,9 x 143,6 x 7,7 mm.
Vikt: 174 gram.
Vattentålig: Ja, IP67-klassad.
Tillverkare: Apple.
Pris: 10 490 kronor (64 GB) hos CDON, 12 445 kronor (256 GB) hos Proshop.

Hitta operatörernas billigaste erbjudanden för Iphone X här

plus

Skärmen
Bra batteritid
Kameran
Face ID fungerar som förväntat

minus

Fortfarande en dyr telefon
Placeringen av Kontrollcenter