Det tog ett bra tag innan den slutligen släpptes, presenterad första gången under hösten 2016 och därefter med flera uppskjutna försäljningsstarter, men nu är OWC Thunderbolt 3 Dock här – och mycket bättre sent än aldrig, visar det sig.

Thunderbolt 3 Dock hör liksom Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD som vi tidigare testat till kategorin större ”skrivbordsdockor” – det vill säga, här dockar vi vår dator när vi kommer till skrivbordet, hemma eller på jobbet, men dockan blir kvar där på skrivbordet. Med storleken och den tunga transformatorn på nätsladden är det verkligen inget vi släpar med oss i väskan varje dag. Det är mindre usb-c-adaptrar till för.

Läs också! Bästa usb-c-dockan till Macbook och Macbook Pro – 11 modeller i stort test

Med en enda svart thunderbolt 3-sladd, inkluderad i paketet – men tyvärr för kort med sina 0,5 meter – ansluter vi dockningsstationen till vår Imac eller Macbook Pro av senare snitt, och vips har vi en riktig portfest. Dockan ger totalt 13 portar av alla de slag, moderna liksom lastgamla typer. Och ska vi ändå köpa en stor, rätt dyr docka som denna vill vi gärna ha så många in- och utgångar som bara är möjligt.

OWC Thunderbolt 3 Dock
Foto: OWCOWC-dockan finns i svart och silver

På baksidan finns:

  • 4 st usb 3.1 Gen 1 typ a-portar, där den längst till vänster också stödjer snabbare laddning med 7,5 watt och 1,5 ampere.
  • 1 st S/PDIF digitalt ljud, optiskt ljud (toslink), endast ljud ut.
  • 1 st Firewire 800 – även med stöd för att kedjekoppla vidare flera Firewire-enheter. 
  • 1 st Gigabit Ethernet
  • 2 st thunderbolt 3-portar – 40 GB/s som också kan strömförsörja tillbehör upp till 15 watt, och ladda en Macbook Pro upp till 60 watt.
    Mini Displayport 1.2. 

OWC Thunderbolt 3 Dock
Foto: OWC

På framsidan, för lättare åtkomst finns:

  • En usb 3.1 Gen 1 – med hög effekt för att ladda tillbehör med upp till 7,5 watt och 1,5 ampere.
  • En analog 3,5 mm för ljud ut och in
  •  En sd-kortläsare

13 portar låter oss koppla in "allt" till vår Macbook Pro

Med dessa portar kan vi exempelvis koppla in maximalt en 5k-skärm vid 60 Hz, eller upp två stycken 4k-skärmar vid 60 Hz, en via thunderbolt och den andra via Mini displayport – inte alls illa! Här fungerar dessutom Mini Displayport direkt från start, utan krångel. Många mindre usb-c-adaptrar med Mini Displayport kräver ytterligare en aktiv adapter för att förstå bildsignalen. Väldigt opraktiskt, men det behövs alltså inte här.

Vi får en hel del usb-portar och även en del av våra äldsta tillbehör, kanske även någon gammal Firewire-disk, kan kopplas till en modern Mac med OWC-dockan. Har vi en skärm som bara klarar hdmi är det också möjligt koppla den via dockan om vi har rätt adapter för det, exempelvis usb-c till hdmi (via thunderbolt 3-porten). Samma sak gäller thunderbolt – med rätt adapter kan vi få thunderbolt 2 genom tb 3-portarna.

Som vanligt gäller dock att alla våra tillbehör har stöd för vårt operativsystem. OWC-dockan kräver Mac OS Sierra 10.12.2 eller senare, men om den mikrofon vi använder saknar Sierra-stödet sitter vi i en sämre sits – värt att kolla upp innan köp!

OWC Thunderbolt 3 Dock
Två ganska svaga led-lampor visar dockans status, blått betyder att den är kopplad via Thunderbolt, grönt anger att data går genom dockan. Diskreta, eller otydliga, beroende på hur man ser det.

Alla tillbehör vi kopplat in har fungerat oklanderligt. Dockan har bandbredd nog för att klara av det mesta. OWC-dockan har liksom Belkins motsvarighet bara två thunderbolt-portar, där en av dem tas upp av kopplingen till Macen. Tanken här är att vi ska kedjekoppla oss vidare för att ansluta fler tillbehör, exempelvis genom att koppla en thunderbolt-hårddisk genom en thunderbolt-skärm. Thunderbolt 3 klarar av att kedjekoppla upp till sex enheter (förutsatt att varje enskilt tillbehör klarar kedjekoppling) – men visst har det varit praktiskt med ännu en thunderbolt-port.

Dockningsstationen är i stort sett en plug and play-lösning, utan att vi behöver ladda ned extra drivrutiner – med ett undantag. Vill vi ladda exempelvis Ipad och Iphone snabbare, eller har tillbehör som kräver mer ström genom-portarna, finns en drivrutin från OWC som möjliggör ett högre effektuttag från portarna.

Drivrutinen finns att ladda ned via OWC:s hemsida och gör att vi kan använda tillbehör som Apples usb-tangentbord samt Apples Superdrive. Det är riktigt bra, just Superdrive är det många dockor som inte har stöd för, just på grund av att läsaren kräver så mycket ström, me nu kan vi äntligen använda Superdrive även med en modern Mac.

Ladda och koppla in allt, med en enda sladd

OWC-dockan klarar som sagt även att strömförsörja vår Macbook Pro, och vi kan inte nog understryka hur bekvämt det är att kunna både ladda upp batteriet och få alla skärmar, hårddiskar och andra tillbehör anslutna genom en enda sladd.

Dockningsstationen begränsar laddningen vid 60 watt. För en 13 tum stor Macbook Pro är det inget problem, men för användare av 15-tummaren bör det noteras. I de flesta fall räcker 60 watt också för att driva och ladda upp 15-tummaren, även om laddningen går något långsammare än med medföljande Apple-laddare (som är på 87 watt). Belkins Thunderbolt 3-docka erbjuder 85 watt till Macen som jämförelse, men har betydligt färre portar.

OWC låter också meddela att om vi upplever problem med laddningen – ifall vi har många strömslukande tillbehör kopplade till dockan och dessutom sysslar med prestandatunga saker på Macen – kan det vara en bra idé att koppla in den medföljande Apple-laddaren för att avlasta dockan. Då börjar laddningen automatiskt från Apple-laddaren istället. Men det bör alltså vara i undantagsfall.

Läs också: Släng ut Itunes! Waltr 2 fixar överföringen till dina IOS-prylar