Missa inte: I kväll lanseras Apples nya telefon(er) - följ lanseringen och chatta med MacWorldredaktionen! Kl 18.30 kör vi uppsnack på MACWORLD.SE/LIVE.


Oled vs lcd: Vilka är de stora skillnaderna?

De lcd-skärmar som används i nuvarande Iphone-modeller bygger på bakgrundsbelysning. Det fungerar som så att en serie filter framför bakgrundsbelysningen ser till att kontrollera ljuset för att kunna visa det du ser på skärmen. Det här har varit den dominerande teknologin ett bra tag nu, men nackdelen är att bakgrundsbelysningen drar en hel del energi, något som ställer till det i portabla enheter.

Med oled behövs det inte någon bakgrundsbelysning. Varje enskild pixel består istället av flera lysdioder, som lyser upp sig själva. Därmed är det även möjligt att kontrollera ljusstyrkan på enskild pixelnivå.

Läs mer om oled-tekniken här!
 

Vad är fördelarna med oled?

På grund av bakgrundsbelysningen är displayen vanligtvis den mest energislukande komponenten i en mobil. Genom att ta bort den kommer Iphone 8 bli mer energisnål, vilket är goda nyheter för oss användare.

Det är dock inte den enda anledningen att prisa oled. Genom att man inte behöver ha någon bakgrundsbelysning går det att få hela displaymodulen mer slimmad. Antingen kan Apple använda det extra utrymmet till att göra telefonen tunnare, eller för att inkludera ett större batteri.

Dessutom blir kvaliteten bättre. Oled-displayer har generellt sett mer naturtrogna färger och djupare svärta.
 

Är Apple först med att använda oled?

Nej, långt ifrån. Oled-skärmar började dyka upp i mobiler för flera år sedan, och används i dag av bland annat Samsung och LG. Oled-tekniken används också i allt från tv-apparater till smarta klockor och aktivitetsarmband. Faktum är att Apple redan använder oled i Apple Watch.
 

Varför har det då tagit så lång tid för Apple att lansera en oled-Iphone?

Delvis handlar det om produktionen. Eftersom Iphone säljer i stora volymer behöver Apple en stadig leverans av oled-displayer, men oled har visat sig vara en svår teknik att bemästra. När det handlar om leveranser på tiotals miljoner displayer räcker det med ett litet fel i produktionskedjan för att det ska få stora följder.

Men det är knappast den enda anledningen. I dag produceras de flesta oled-skärmar som används i mobiler av Samsung Display, vilket skulle lämna Apple i händerna på en enda tillverkare – ett position som företaget tidigare har försökt att undvika.

Dessutom väntas tillgången på oled-paneler redan nu påverka tillgången på Iphone 8.

Läs även: Allt om Iphone 8 - det här vet vi 


Översättning och bearbetning: Anders Wollner