Ett tangentbord är ett måste för alla som tänker använda Ipad mer som ett arbetsverktyg. Med ett tangentbord går det betydligt lättare att skriva, vi får tillgång till specialtangenter för IOS och en hel del värdefulla kortkommandon.

Logitech Slim Combo är ett nytt tangentbordsfodral för årets modell av Ipad Pro, och det kanske mest mångsidiga fodral vi har testat hittills. Det löser många problem som Apples egna Smart Keyboard har, men är samtidigt både klumpigt och plastigt.

Tips! Få mer gjort med Ipad: Här är 6 kompakta tangentbord

Logitech Slim Combo
Microsoft Surface, någon? Slim Combo ser ut som den tablet-hybrid Apple aldrig byggde.

Först och främst; Logitech Slim Combo är ett tvådelat skal där Ipaden fästs i ett rätt stort plastskal (och där sitter den fast, det är inte helt lätt att få loss paddan sedan). Skalet sätts sedan ihop med själva tangentbordsdelen och både kommunikation och strömförsörjning sker vi Smart Connector, så vi slipper både batterier och bluetoothkoppling. Skaldelen har ett stöd med ett gångjärn som låter oss justera vinkeln mellan 20 och 70 grader. Längst upp finns en hållare för Apple Pencil – något som inte ens Apples egna Smart Keyboard erbjuder.

Läs också! Logitech Slim Folio för Ipad 9,7 tum (2017): Förvandla Ipad till dator – med fantastisk skrivkänsla

Logitech beskriver den här kombon av tangentbord och Ipad-skal som ”fjäderlätt”. Den heter alltså Slim Combo, men vi vet inte riktigt i vilken värld denna kombination är vare sig lätt eller slimmad. Hela paketet är tjockt värre och adderar en hel del vikt till Ipaden – 528 gram för 10,5-tumsmodellen och 640 gram för 12,9 tum. Den Ipad Pro 10,5 tum som vi testar med väger tillsammans med Slim Combo 997 gram, tyngre än en Macbook 12 tum.

Logitech Slim Combo

Men den här lösningen gör det enkelt att koppla loss tangentbordet när vi inte behöver det längre. Vi kan använda ”Ipad-delen” fristående, justera lutningen och dessutom ställa upp skärmen i porträttläge, eller Facetime-läge som Logitech kallar det.

Logitech Slim Combo

Skalet är dock rätt stort och plastigt, det bildar en stor kant runt skärmen som gör det mindre bekvämt att hålla i och mycket av Apples ofta uppskattade kvalitetskänsla går förlorad när vi trycker in paddan i skalet. Istället håller vi en stor bit hård, trist plast i händerna. En bit robust väv finns dock på undersidan av tangentbordet, vilket förhöjer känslan en gnutta.

Stödet som finns på baksidan är stabilt, och även om vi tycker att skalet fungerar bäst uppställt på ett bord eller annan plan yta, så går det att ställa upp det på en soffa eller säng. Att skriva med tangentbordet i knät är möjligt, men lika stabilt som en bärbar dator blir det aldrig.

Logitech Slim Combo

Slim Combo är lysande som tangentbord

På tal om att skriva – det är som tangentbord som Slim Combo glänser på riktigt. Tangentbordet är, som brukligt från Logitech, riktigt bra. Slaglängden är ungefär i stil med förra generationen Macbook Pro, och tangenterna är otroligt stabila. Det är aningen trångt mellan tangenterna jämfört med en vanlig dator, men å, ä och ö är lyckligtvis fullstora. Tangenterna är något för ”mjuka” för vår smak, men det inte är inget som inte går att vänja sig vid. Längst upp finns en rad med specialtangenter för IOS, något som Apples Smart Keyboard saknar.

Tangenterna är jämnt och fint bakgrundsbelysta. Belysningen är justerbar i två steg, utöver avstängt läge. Tyvärr släcks belysningen alldeles för snabbt, Logitech säger åtta sekunder efter senaste tangentslag, men vi hinner bara räkna till fem. Det är märkligt – vill vi spara batteri borde vi stänga av belysningen istället.

Test Ipad Pro 2017: Grymma prestanda i utsökt förpackning – men så dyr att du får sälja Macen

Logitech Slim Combo
Jämn och fin bakgrundsbelysning.

Batteriförbrukning är för övrigt högst måttlig. Logitech uppger att tangentbordet tar 0,3-0,4 procent av Ipad per timmes skrivande med belysningen avstängd och 1,6 till 2,3 procent med belysningen på max, och det verkar stämma rätt bra.

10,5-tumsmodellen av Slim Combo har ett bekvämt om än något plastigt handledsstöd på tangentbordsdelen (de händer flera gånger att vi av gammal vana letar efter en styrplatta här). På 12,9-tumsmodellen viker vi istället in halva tangentbordsdelen för att tangenterna ska komma lite närmare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Logitech Slim Combo For iPad Pro 10.5 (Nordisk) Pris vid test: 1304 kr.

Bästa pris just nu: 1600 kr