På tisdag 12 september smäller det. Minst sagt. Allt talar för att vi får se tre nya Iphone-modeller, där huvudnumret självklart är den påstått tokdyra, radikalt omritade och hemknapps-lösa Iphone 8.

Ja, det mesta vet vi redan vid det här laget, eller tror oss veta i alla fall, från läckta bilder och uppgifter från tredjepartstillverkare och analytiker med insyn i produktionen. Som alltid med en ny Iphone alltså, men den här gången har Apple till och med själva läckt uppgifter via en Homepod-uppdatering – som bara var tänkt att ses av Apple-anställda.

Missa inte: Allt inför nästa veckas Apple-event – här är nyheterna vi vill se

Men det hindrar inte att förväntningarna ändå är skyhöga. De läckta bilderna talar om en skärm som täcker snudd på hela framsidan och en hemknapp som försvinner i fysisk form. Iphone får inte avskräcka befintliga användare, men ändå bjuda på nog med anledningar att uppgradera sin nuvarande – och så ska det ju det märkas att det är en ny produkt.

Det är en balansgång som måste bli rätt i Apples absolut viktigaste produkt. Iphone utgör den absoluta merparten av Apples intäkter och ett misslyckande för Iphone är ett misslyckande för hela Apple.

Iphone 8
Rendering av Idropnews, baserad på rykten in Iphone 8.

Samsung hann före

Värsta konkurrenten Samsung har redan lanserat inte bara en utan två viktiga mobiler med i det närmaste heltäckande skärmar – dessutom med imponerande specifikationer och som båda hyllats av användare och presskår.

Apple poängterar gång på gång att det aldrig handlar om att vara först, utan att vara bäst, men visst måste det sticka lite i sidan att värsta konkurrenten hann före.

Apple har själva eldat på förväntningarna

Som om det inte var nog har Apple själva lyckats elda på förväntningarna ytterligare inför lanseringen genom att ”hålla på” en större Iphone-uppdatering i flera år. Senast Iphone fick en mer radikal förändring i utseende var så länge sedan som 2014, en mindre evighet i dessa sammanhang. Det gör så klart att förväntningarna blir om möjligt ännu högre när det väl är dags för en större uppdatering.

De första Iphone 8-ryktena började dyka upp för runt ett och ett halvt år sedan. Då talades det om en Iphone som i rostfritt stål och glas skulle påminna om den (enligt många) snyggaste Iphone hittills: Iphone 4. Så vid det här laget är Iphone 8, Iphone Edition, Apple Phone – vad den nu kan tänkas heta – en snudd på mytomspunnen produkt som än en gång ska visa att Apple är en innovationskraft att räkna med.

Att den största Iphone-uppdateringen infaller på samma år som telefonen fyller tio år kan naturligtvis var en ren och skär slump, men alldeles oavsett eldar det på förväntningarna ytterligare. Apple har inte gjort mycket för att tona ned våra förhoppningar.

Läs också: Allt om ”Iphone 8”

Det finns helt enkelt inte mycket i Apple-historien som kan mäta sig med årets Iphone-lansering. Det här kan utan tvekan jämställas med stora lanseringar som första Imac som räddade Apple år 1998, och lanseringen av första Iphone som uppfann den moderna smarta telefonen. Nu ska Iphone 8 visa vägen för Apple in i nästa årtionde av konsumentelektronik. Den ska bevisa att vi fortfarande behöver en ny Iphone i ett årtionde som allt mer går mot att datorer och smarta assistenter finns överallt, men knappt syns.

Ett misslyckande finns inte på kartan för Apple. Det ska bli intressant att följa eventet på tisdag, och se om det fortfarande finns några överraskningar kvar i Iphone 8.