Med Ar Kit 1.5, som finns i IOS 11.3 och senare, har vi all anledning att kolla på ar-appar igen efter att det först lanserades i IOS 11 under hösten. Här får vi flera väldigt välkomna tekniker som utvecklare kan bygga in i sina appar, såsom högre upplösning i kameran, autofokus och möjligheten att känna av inte bara golv som tidigare, utan också väggar.

Läs också! Apple toksatsar på ar – så många Ar Kit-appar har laddats ned hittills

Plane Finder AR – se var planen är på väg

30 kronor i App Store.

Plane Finder

Har du tittat på ett flygplan i luften och drömt dig bort till var planet nu kan vara på väg någonstans? Den här appen påstår sig kunna berätta just var det där planet är på väg. Det fungerar inte med alla flygplan, det måste vara utrustat med ett så kallat ADS-B, men när det fungerar är det riktigt kul.

Finns även i en gratisversion, men då med annonser i appen.


Froggipedia – dissekera utan att dissekera

40 kronor i App Store.Den här riktigt häftiga appen fick vi se första gången på Apples utbildningsevent i Chicago, och finns sedan dess att ladda ned för alla som vill från App Store. Bäst är det med Apple Pencil på en Ipad, men det fungerar bra även på en Iphone. Så nu kan vi dissekera en groda, utan att på riktigt dissekera en groda. Bra i skolan, eller för den som bara vill påminna sig om hur det var i skolan.


Boulevard AR – ta muséet till vardagsrummet

30 kronor i App Store.

Boulevard AR

Ytterligare något som först visades på utbildningseventet i Chicago är Boulevard AR, en mäkta imponerande app som praktiskt taget flyttar muséet till vardagsrummet. Nästan i alla fall. Genom att hålla en Iphone eller Ipad framför oss kan vi kolla på klassiska målningar och porträtt i vårt eget hem.

Bilderna är i upp till 8k, vilket gör att vi verkligen kan gå nära och detaljgranska alla målningar, gå runt dem och till och med titta på målningarnas baksida.


Civilisations Ar – upptäck historiska konstverk

Gratis i App Store.

Civilisations AR

På temat historiska upplevelser finns också Civilisations Ar, en app signerad brittiska BBC som sätter konst och kultur från världens alla hörn i ditt vardagsrum. Liksom med Boulevard kan vi gå runt och kika på konstverken från alla vinklar och vrår.


Carrot Weather – väder med lite mer finess

50 kronor i App Store.

Carrot Weather

Den här appen är en helt vanlig väderapp, med två undantag. Dels finns här en sur och otrevlig ”bot” i appen som hela tiden kommenterar vädret (kan stängas av), dels finns ett rätt roligt sätt att kolla vädret i ar. Det tillför kanske inte så mycket nytta egentligen, men det den klart roligaste och mest annorlunda väderappen i App Store.

Läs också! Blir vädret bättre med ar? Vi testar uppdaterade Carrot Weather


Google Translate – läs främmande skyltar på ditt eget språk

Gratis i App Store.

Google Translate

Just Google Translate är kanske inte den första appen vi tänker på när vi pratar ar-appar, men det finns en riktigt smart ar-funktion här som gör att vi ändå vill ha med appen i den här listan. Behöver vi läsa en skylt som vi inte förstår finns nämligen ett ar-läge som helt enkelt översätter skylten, lappen eller vad som helst som är text till ett språk vi förstår, bara genom att hålla kameran framför oss. Det kan bli en riktig räddare i nöden för sommarens resor.


Nästa sida: 
Sky Guide: Hitta stjärnorna
Housecraft: Möblera hemmet
Domino World: Virtuell domino i verkligheten
AR Measurekit: Mät allt
Monster Park Dino World
Giphy World: Gif:ar i verkligheten

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning